Home / Wellness  / Mind  / Βία κατά των γυναικών: Νέα έρευνα δείχνει ότι επιδεινώθηκε λόγω πανδημίας

Βία κατά των γυναικών: Νέα έρευνα δείχνει ότι επιδεινώθηκε λόγω πανδημίας

women violence
Η δημοσιοποίηση της έρευνας συμπίπτει με την εκκίνηση του 16ήμερου Ακτιβισμού κατά της βίας με βάση το Φύλο, από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, με θέμα “Orange The World: Τέλος στη βία κατά των γυναικών τώρα!”.

 

Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Χθες, μια νέα έκθεση δημοσιεύθηκε από τις Γυναίκες του ΟΗΕ, τονίζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην ασφάλεια των γυναικών στο σπίτι και σε δημόσιους χώρους. Η έκθεση δείχνει ότι τα αισθήματα ασφάλειας των γυναικών έχουν διαβρωθεί, οδηγώντας σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία. Έρχεται, μάλιστα, τη στιγμή που ο κόσμος ξεκινά τις 16 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Βίας με βάση το Φύλο, από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, κάτω από το παγκόσμιο θέμα που ορίστηκε από την εκστρατεία UNiTE του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, “Orange The World: Τέλος στη βία κατά των γυναικών τώρα!”.

 

“Η βία κατά των γυναικών είναι μια υπάρχουσα παγκόσμια κρίση, που ευδοκιμεί σε άλλες κρίσεις. Οι συγκρούσεις, οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, η επισιτιστική ανασφάλεια και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβάλλουν στο να ζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια με την αίσθηση του κινδύνου, ακόμη και στα σπίτια, τις γειτονιές ή τις κοινότητές τους. Η πανδημία COVID-19, η οποία κατέστησε αναγκαία την απομόνωση και την κοινωνική αποστασιοποίηση, επέτρεψε μια δεύτερη, σκιώδη πανδημία βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, που συχνά βρίσκονταν σε lockdown με τους κακοποιούς τους. Τα νέα μας δεδομένα υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα των συντονισμένων προσπαθειών για να τερματιστεί αυτό”, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UN Women, Sima Bahous.

 

women violence UN

 

Τα ευρήματα

Η νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, με τίτλο “Μέτρηση της σκιώδους πανδημίας: Βία κατά των γυναικών κατά τη διάρκεια του COVID-19”, βασίζεται σε δεδομένα έρευνας από 13 χώρες. Δείχνει, μάλιστα, ότι σχεδόν 1 στις 2 γυναίκες ανέφερε ότι η ίδια ή μια γυναίκα που γνωρίζει βίωσε μια μορφή βίας από την πανδημία του COVID-19.

Παράλληλα, τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι περίπου 1 στις 4 γυναίκες αισθάνεται λιγότερο ασφαλής στο σπίτι, ενώ οι υπάρχουσες συγκρούσεις έχουν αυξηθεί μέσα στα νοικοκυριά με το ξέσπασμα της πανδημίας. Όταν οι γυναίκες ρωτήθηκαν γιατί ένιωθαν ανασφαλείς στο σπίτι, ανέφεραν τη σωματική κακοποίηση ως έναν από τους λόγους (21%). Ορισμένες γυναίκες ανέφεραν συγκεκριμένα ότι πληγώθηκαν από άλλα μέλη της οικογένειας (21%) ή ότι άλλες γυναίκες του νοικοκυριού πληγώθηκαν (19%).

Έξω από τα σπίτια τους, οι γυναίκες αισθάνονται επίσης περισσότερο εκτεθειμένες στη βία. Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς όταν περπατούν μόνες τη νύχτα από την εμφάνιση του COVID-19. Επίσης, περίπου 3 στις 5 γυναίκες πιστεύουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιους χώρους έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του COVID-19.

Οι κοινωνικοοικονομικοί στρεσογόνοι παράγοντες, όπως η οικονομική πίεση, η απασχόληση, η επισιτιστική ανασφάλεια και οι οικογενειακές σχέσεις, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εμπειρίες ασφάλειας (ή βίας), αλλά και στην ευημερία των γυναικών συνολικά. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι δυνατός ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

 

stop violence

 

Το ιστορικό

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη αυτής της συνεχιζόμενης πρόκλησης περιλαμβάνουν το Φόρουμ για την Ισότητα των Γενεών, που συγκλήθηκε από τις Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιούλιο στο Παρίσι. Μετά τις άνευ προηγουμένου δεσμεύσεις 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ισότητα των φύλων, που ανακοινώθηκαν στο Παρίσι, ο Συνασπισμός Δράσης για τη Βία με βάση το Φύλο συγκεντρώνει τη νεολαία, την κοινωνία των πολιτών, τους θρησκευτικούς θεσμούς, τη φιλανθρωπία, τον ιδιωτικό τομέα, τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη-μέλη γύρω από συγκεκριμένες οικονομικές, προγραμματικές και πολιτικές δεσμεύσεις, για να δράσουν έναντι της βίας με βάση το φύλο.

Το φιλόδοξο πενταετές σχέδιο του Συνασπισμού σκοπεύει να:
  • Διασφαλίσει ότι 550 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες και κορίτσια ζουν σε χώρες με νόμους και πολιτικές που απαγορεύουν όλες τις μορφές βίας λόγω φύλου.
  • Υποστηρίξει 55 ακόμη χώρες, που απαγορεύουν τους γάμους παιδιών.
  • Αυξήσει τις επενδύσεις σε στρατηγικές πρόληψης βάσει στοιχείων κατά 500 εκατομμύρια δολάρια.
  • Δημιουργήσει ικανότητα επιβολής του νόμου σε 100 χώρες, για την αντιμετώπιση της βίας λόγω φύλου.

 

Το Καταπιστευματικό Ταμείο του ΟΗΕ για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών γιόρτασε την 25η επέτειό του, με την πρόκληση crowdfunding #Give25forUNTF25. Τα τελευταία 25 χρόνια, το Ταμείο έχει υποστηρίξει 609 πρωτοβουλίες σε 140 χώρες. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επιχορηγούμενοί του ηγήθηκαν έργων, που έφτασαν σε σχεδόν 55 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 150.000 επιζώντων της βίας.

Επίσης, η Πρωτοβουλία ΕΕ-ΟΗΕ Spotlight παρουσίασε την Έκθεση Επιπτώσεων 2020-2021. Η έκθεση υπολογίζει ότι παρασχέθηκαν ποιοτικές βασικές υπηρεσίες σε 650.000 γυναίκες και κορίτσια, παρά τους περιορισμούς και τα lockdown που σχετίζονται με τον COVID-19. 148 εκατομμύρια δολάρια παραδόθηκαν στην κοινωνία των πολιτών, τις γυναίκες και τις οργανώσεις βάσης, για να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους και η συνέχιση της ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών στις πιο δυσπρόσιτες γυναίκες και κορίτσια.

 

orange the world

 

#OrangeTheWorld: 16 Ημέρες Ακτιβισμού σε όλο τον κόσμο

Στη Νέα Υόρκη, η επίσημη εκδήλωση μνήμης του ΟΗΕ συγκέντρωσε χθες υψηλόβαθμους αξιωματούχους, που ζητούν να τερματιστεί η βία κατά γυναικών και κοριτσιών μέσω αυξημένων επενδύσεων σε αποδεδειγμένες λύσεις. Η εκδήλωση γιόρτασε επίσης την 30ή επέτειο της εκστρατείας 16 Ημέρες Ακτιβισμού, μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της κοινωνίας των πολιτών, η οποία ξεκίνησε από το Centre for Women’s Global Leadership το 1991.

Σε όλο τον κόσμο, δεκάδες “πορτοκαλί” εκδηλώσεις διοργανώνονται, με στόχο να εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον χωρίς βία για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Στην Ισλανδία, θα οργανωθεί μια πορεία με κεριά για να φωτίσει το φως και να οραματιστεί το τέλος αυτής της μάστιγας. Ένα αθλητικό τουρνουά στο Μαλάουι θα δείξει ότι αγόρια και κορίτσια είναι μέλη της ίδιας ομάδας για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου. Μια 16ήμερη κινητή έκθεση με τίτλο “Το λέμε, το μοιραζόμαστε” θα πραγματοποιηθεί στην Παλαιστίνη. Στον Παναμά, η διαδικτυακή καμπάνια “Ya es Ya” θα αναδείξει ευρήματα, στατιστικά στοιχεία και πολλά υποσχόμενες δημόσιες πολιτικές.

Η Daaraj, η διάσημη ομάδα τραγουδιστών και ράπερ από τη Σενεγάλη, θα δημιουργήσει ένα ειδικό τραγούδι και βίντεο παρακινώντας σε ευαισθητοποίηση. Στο Βιετνάμ θα πραγματοποιηθεί ανάγνωση παραμυθιού για την ισότητα των φύλων. Και, τέλος, στη Μολδαβία θα οργανωθούν συνεδρίες καλλιτεχνικής θεραπείας για γυναίκες που επιζούν της βίας.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο αναμένεται να φωτιστούν με πορτοκαλί χρώμα κατά τη διάρκεια των 16 ημερών. Ανάμεσά τους το Δημαρχείο Grand Place στις Βρυξέλλες, το Palais des Nations στη Γενεύη, η Εκκλησία της Μονής στο Rubik, το Εθνικό Θέατρο του Σαν Σαλβαδόρ και το Κτήριο του ΟΗΕ στη Λιβερία.

 

Το μήνυμα του António Guterres

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ: “Η βία κατά των γυναικών δεν είναι αναπόφευκτη. Οι σωστές πολιτικές και προγράμματα φέρνουν αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ολοκληρωμένες, μακροπρόθεσμες στρατηγικές, που αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της βίας, προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και προωθούν ισχυρά και αυτόνομα κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών. Η αλλαγή είναι δυνατή! Τώρα είναι η ώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε μαζί, να μπορέσουμε να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έως το 2030”.

 

#OrangeTheWorld

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin