Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Μπορεί η διατροφή να σε ανακουφίσει;

Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Μπορεί η διατροφή να σε ανακουφίσει;

αλλεργίες
Η άνοιξη έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της και μαζί της κάνουν την εμφάνισή τους και οι εποχικές αλλεργίες. Αυτές οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως φτέρνισμα, ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια και συμφόρηση. Τι είναι όμως αυτό ακριβώς που τις πυροδοτεί; Τι μπορείς να κάνεις για να τις προλάβεις;

 

Ένας από τους βασικούς παράγοντες των ανοιξιάτικων αλλεργιών είναι η απελευθέρωση ισταμίνης, ως απάντηση στα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος. Η ισταμίνη είναι μια φυσική ουσία που απελευθερώνεται από τον οργανισμό ως απάντηση σε ένα αλλεργιογόνο. Είναι υπεύθυνη για πολλά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ανοιξιάτικες αλλεργίες. Όταν η ισταμίνη απελευθερώνεται στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε φλεγμονή και πρήξιμο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια και συμφόρηση.

 

 
Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η κατάλληλη διατροφή;

 

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της ισταμίνης και στη μείωση της σοβαρότητας των ανοιξιάτικων αλλεργιών. Ένας τρόπος για να μειώσεις τις επιπτώσεις της ισταμίνης είναι να ακολουθείς μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των ανοιξιάτικων αλλεργιών.

 

Ποιες τροφές θεωρούνται αντιφλεγνονώδης;
  • Λιπαρά ψάρια
  • Φυλλώδη λαχανικά
  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι (παπαρουχόσπορος, λιναρόσπορος, chia, κολοκυθόσπορος)
  • Μούρα, μύρτιλα
  • Ανανάς
  • Ραπανάκι
  • Μαιντανός
  • Κόκκινο λάχανο

 

 

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσεις τις επιδράσεις της ισταμίνης είναι να αποφεύγεις τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη ή μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση ισταμίνης στον οργανισμό.

 

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ισταμίνη;
  • Παλαιωμένα τυριά
  • Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (πχ λάχανο τουρσί, σάλτσα σόγιας)
  • Κονσερβοποιημένα ή επεξεργασμένα κρέατα και ψάρια
  • Επεξεργασμένα και καπνιστά κρέατα (όπως αλλαντικά, μπέικον και σαλάμι)
  • Εσπεριδοειδή
  • Μπανάνες
  • Ντομάτες

 

Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση ισταμίνης στον οργανισμό, ακόμη και αν δεν είναι τα ίδια υψηλά σε ισταμίνη. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν το αλκοόλ, τη σοκολάτα και τα εσπεριδοειδή. Η αποφυγή αυτών των τροφών ή ο περιορισμός της κατανάλωσής τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των ανοιξιάτικων αλλεργιών.

 

Τέλος, είναι σημαντικό να παραμένεις ενυδατωμένος κατά τη διάρκεια της εποχής των αλλεργιών. Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην έξοδο των αλλεργιογόνων από το σώμα και στη μείωση της φλεγμονής. Επιπλέον, τα αφεψήματα βοτάνων, όπως το τσάι τσουκνίδας, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων αλλεργίας. Το τσάι τσουκνίδας είναι πλούσιο σε κερκετίνη, ένα φυσικό αντισταμινικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της απελευθέρωσης ισταμίνης στο σώμα.

 

Εν κατακλείδι, οι ανοιξιάτικες αλλεργίες μπορεί να είναι μια απογοητευτική και δυσάρεστη εμπειρία για πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, κάνοντας απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου, μπορείς πιθανόν να μειώσεις τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιφλεγμονώδεις τροφές, η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη και η διατήρηση της ενυδάτωσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιδράσεων της ισταμίνης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των ανοιξιάτικων αλλεργιών. Εάν αντιμετωπίζεις σοβαρά ή επίμονα συμπτώματα αλλεργίας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν εξειδικευμένο ιατρό για εξατομικευμένες συμβουλές και θεραπεία.

 

Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook και στο restartdiet.gr  για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

 

Πηγές:

  1. Swiss Interest Group Histamine Intolerance (SIGHI)
  2. University of Wisconsin Integrative Medicine
  3. Sònia Sánchez-Pérez, Oriol Comas-Basté, M. Teresa Veciana-Nogués, M. Luz Latorre-Moratalla and M. Carmen Vidal-Carou, “Low-Histamine Diets: Is the Exclusion of Foods Justified by Their Histamine Content?”, 2021 Apr 21. doi: 10.3390/nu13051395 

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος