Home / Good Life  / Strictly for pasta lovers!

Strictly for pasta lovers!

Aύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών. Αν ανήκετε στους αιώνιους pasta lovers αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε εσάς.

Η 25η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη σε ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά όλων, που δεν είναι άλλο από τα ζυμαρικά. Προσωπικά, ανήκουμε στην κατηγορία των pasta lovers, και θα μπορούσαμε να τρώμε καθημερινά ζυμαρικά σε κάθε πιθανή εκδοχή τους. 

 

 

Αν είσαι κι εσύ ένας/μία από εμάς, τότε τα παρακάτω facts θα σου φανούν άκρως ενδιαφέροντα!

 

1. Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 1998, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών. Σκοπός της είναι η γνωστοποίηση στο κοινό σε παγκόσμια κλίμακα για τη γευστική και θρεπτική αξία τους.

 

2. Τα ζυμαρικά τα έτρωγαν από την αρχαιότητα και τα ονόμαζαν “λάγανον”. H λέξη περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες.

 

 

 

3. Στα μέσα του 15ου αιώνα βρέθηκε η πρώτη συμπληρωμένη συνταγή ζυμαρικών, και συγκεκριμένα στο βιβλίο του μάγειρα Martino da Como. Μέχρι τον 19ο αιώνα τα μακαρόνια ανακατεύονταν κυρίως με πιπέρι και τυρί και τρώγονταν με τα δάχτυλα. Οι πρώτες σάλτσες ντομάτας για ζυμαρικά έκαναν την εμφάνισή τους μετά το 1800.

 

4. Αργότερα, ο Bartolomeo Sacchi στις οδηγίες του για παρασκευή των ζυμαρικών γράφει ότι ο χρόνος βρασμού αντιστοιχεί σε τρία Πάτερ Ημών.

 

 

5. Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι τα ζυμαρικά παχαίνουν, μία κανονική μερίδα από μακαρόνια (100 γρ) περιέχει λιγότερο από 2 γραμμάρια λίπους. Ταυτόχρονα, τα ζυμαρικά έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και νάτριο (αλάτι).

 

6. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν αποτελούν την καλύτερη πηγή ενέργειας, που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

 

 

7. Σύμφωνα με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής τα ζυμαρικά συμβάλλουν σημαντικά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορούν να θεραπεύσουν τη δυσκοιλιότητα, βοηθώντας τον οργανισμό να αποβάλλει τις άχρηστες τοξίνες και να ενισχύσουν τον μεταβολισμό.

 

8. Η τρύπα που υπάρχει στη μέση ακριβώς της κουτάλας (ή πιρούνας) για τα μακαρόνια δεν είναι για να φεύγει το νερό, αλλά για να μετράς τις μερίδες του σπαγγέτι! Τα ωμά μακαρόνια που καταφέρνουν να περάσουν στην τρύπα αντιστοιχούν σε μία μερίδα.

 

Μήπως πείνασες; Κάτι μου λέει ότι ξέρω τι θα φτιάξεις για σήμερα…

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath