Home / Good Life  / Art & Culture  / Onassis Culture 2023-24, τα highlights

Onassis Culture 2023-24, τα highlights

Το φετινό πρόγραμμα του Onassis Culture έχει Καβάφη, πολιτικό προβληματισμό, διεθνή ονόματα, όπως η Tilda Swinton και πολλή ευαισθησία.

“Γιατί, στο τέλος, πρέπει να νικάει η ζωή”, είναι η τελευταία φράση του λόγου της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, Διευθύντριας Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, αναφορικά με το νέο πρόγραμμα της στη Στέγη για το 2023-24.  

 

Ένα πλούσιο μα, κυρίως, ουσιαστικά παρόν στα πράγματα πρόγραμμα, που θέτει σε νέες βάσεις τη σημασία της Τέχνης για όσα δύσκολα ζούμε τα τελευταία χρόνια.

 

Όλα είναι κομμάτι του πολιτισμού για το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο εντάσσει φέτος στις προτεραιότητές του και το κομμάτι της Υγείας.

 

Πάμε να πάρουμε μια μικρή γεύση από όσα πρόκειται να βιώσουμε σε αυτή την υπέροχη “διαδρομή”…

 

H “Iθάκη” μας

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο σπουδαία, λοιπόν. Το Ίδρυμα Ωνάση ολοκληρώνει την αποκατάσταση και την ανάδειξη του σπιτιού όπου έζησε ο Κ. Π. Καβάφης, ενώ δημιουργεί έναν νέο χώρο για τον Ποιητή στην Αθήνα, αφού η νέα στέγη του Αρχείου Καβάφη θα είναι στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα.

Στους νέους χώρους εκτός Στέγης δρομολογείται η παράδοση μέχρι το τέλος της σεζόν ενός αποκλειστικά μουσικού χώρου στη Στοά Ματάλα. Το κτίριο της Λεγάκη στου Ρέντη θα φιλοξενεί ό,τι καλλιτεχνικό δεν μπορεί να χωρέσει οπουδήποτε αλλού, ενώ θα λειτουργεί και ως μέρος για την ίδια την καλλιτεχνική παραγωγή έως την παρουσίαση του αποτελέσματος. Παράλληλα αναβιώνει τη Μάντρα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η οποία θα αποκτήσει σύντομα μια μορφή πιο θεατρική.

 

 

Υγεία και Τέχνη

Όπως είπαμε φέτος στα σημαντικότερα “στοιχήματα” της Στέγης ανήκει το κομμάτι της Υγείας. Μιλάμε για την ανάθεση στον καλλιτέχνη Γιάννη Βαρελά, να δημιουργήσει ένα έργο για το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ο καλλιτέχνης αφού επισκέφθηκε και βίωσε τους χώρους του νοσοκομείου,.ώστε να αντιληφθεί και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κτιρίου -ήδη έφτιαξε στο πάτωμα του 6ου ορόφου ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό. 

 

 

Μεγάλες επιστροφές

Ονόματα, που έγραψαν ιστορία με τις παραστάσεις τους στη Στέγη,επιστρέφουν! Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει μετά από 10 χρόνια, από τον “Κυκλισμό του Τετραγώνου” σε ένα σιωπηλό “ΣΠΙΤΙ”,.μία παράσταση που ο ίδιος χαρακτήρισε ως συναγερμό εξόδου από την απάθεια. 

 

Photo by Andreas Simopoulos

 

Mια περφόρμανς-παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις,.αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει. Από τις

 

Τα παραδοξιακά της Λένας Πλάτωνος (

Η Λένα Πλάτωνος, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, επιστρέφει στη Στέγη με το νέο μουσικό εγχείρημά της,.που συνδυάζει τη μουσική παράδοση με τα συνθεσάιζερ και τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο.

 

Το 2015 μελοποίησε και παρουσίασε ποίηση της Emily Dickinson και του Κώστα Καρυωτάκη στην Κεντρική Σκηνή. Το 2017 παρουσίασε ένα ξεχωριστό live μαζί με τον σπουδαίο Philip Jeck,.που πλαισίωσε την προβολή του ντοκιμαντέρ “λπ” του Χρήστου Πέτρου για τη ζωή και το έργο της.

 

 

Φέτος, η Λένα Πλάτωνος και ο σταθερός συνεργάτης της, Stergios T. (Στέργιος Τσιρλιάγκος), θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια με τη δική τους οπτική,.η οποία στοχεύει στο μυστηριακό στοιχείο της μουσικής μας παράδοσης: από το τραγούδι των ομιχλωδών δασών, λιμνών και ποταμών της Μακεδονίας και της Θράκης,.έως τα μεταφυσικά μοιρολόγια της Μάνης και την αδυσώπητη κρητική φωνή.

 

 

“Positive” vibes (29/11/2023)

Για έκτη χρονιά στη Στέγη, άνθρωποι που ζουν με και χωρίς τον HIV μιλούν για τη ζωή τους σε μια ανοιχτή συζήτηση για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και την αποδοχή,.ενάντια στο στίγμα και τις προκαταλήψεις. Με τη συνεργασία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”,.δίνεται το βήμα σε ιστορίες που πρέπει να ακουστούν δυνατά και να μας εμπνεύσουν, ώστε να μην υποφέρει κανένα άτομο πλέον από τα ταμπού, την άγνοια και τις ανισότητες.

 

Onassis Culture

 

Η “έκπληξη” της Τίλντα Σουίντον (

Τη λατρεύουμε και περιμένουμε πώς και πώς να δούμε τι μας επιφυλλάσσει. Η βραβευμένη με Όσκαρ Τίλντα Σουίντον σε μια τελετουργική περφορμανς, με πρωταγωνιστές τα κοστούμια από τις εμβληματικές ταινίες του Παζολίνι: από τη “Μήδεια” και τις “Χίλιες και μία νύχτες” ώς το “Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα”, έρχεται στη Στέγη για να μας συνεπάρει. 

 

Onassis Culture

 

“Lacrimae rerum” (υπάρχουν δάκρυα για τα πράγματα) είναι ένα λατινικό ρητό τη σημασία του οποίου έρχεται να μας θυμίσει η ιδιαίτερη παράσταση-σύγχρονη ιεροτελεστία “Embodying Pasolini”. Τελετουργικό ντεφιλέ και, μαζί, ένας απόλυτα ιδιοσυγκρασιακός φόρος τιμής.στον μεγάλο αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή, ποιητή και ακτιβιστή Πιερ Πάολο Παζολίνι.

 

Η Σουίντον, η οποία μαζί με τον επιμελητή μόδας Olivier Saillard εμπνέυστηκαν αυτή την πρωτότυπη παράσταση-ζωντανή εγκατάσταση,.ως μια σιωπηλή κούκλα βιτρίνας, φορά ένα ένα τα κοστούμια, για να τα δουν όλοι. Αιχμαλωτισμένη στο ύφασμα, δεν ερμηνεύει τους ρόλους των ηθοποιών εκείνων που τα πρωτοφόρεσαν. 

 
“Lapis Lazuli” από τον Ευριπίδη Λασκαρίδη (

Μετά την ολοκλήρωση τριών έργων, που συνεχίζουν να περιοδεύουν ανά τον κόσμο,.RELIC (2015), ΤΙΤΑΝΕΣ (2017) και ΕΛΕΝΙΤ (2019), ο Ευριπίδης Λασκαρίδης παρουσιάζει, πρώτα στη Στέγη, τη νέα του διεθνή συμπαραγωγή.

 

Onassis Culture

 

Στο νέο έργο του, “Lapis Lazuli”, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης επικεντρώνεται στην υπαρξιακή μας σχέση με τον φόβο και τον τρόμο και επιζητά να εξερευνήσει μια σειρά από δίπολα,.όπως το υλικό με το πνευματικό, το ονειρικό με το εφιαλτικό και το συνειδητό με το ασυνείδητο, κατασκευάζοντας έτσι επί σκηνής ένα πυκνό πλέγμα αντιθέσεων.

 

Δείτε εδώ αναλυτικά όλο το απολαυστικό πρόγραμμα της Στέγης, τις ακριβείς ημερομηνίες και ώρες.

 

www.onassis.org

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath