Home / Lifestyle  / 10+1 νέα και πολυαναμενόμενα μουσεία της Ελλάδας

10+1 νέα και πολυαναμενόμενα μουσεία της Ελλάδας

Διαθέτοντας περισσότερα από 900 μουσεία – αρχαιολογικά, βυζαντινά, θεματικά, ιστορικά, τέχνης και πολλά άλλα – ο μουσειακός χάρτης της χώρας μας μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί πλούσιος! Βέβαια, αντίστοιχο πλούτο σε ιστορία, πολιτισμό και σπουδαίες προσωπικότητες έχει να επιδείξει κάθε γωνιά της χώρας μας, γεγονός που δικαιολογεί τόσο τον μεγάλο αριθμό των υπαρχόντων μουσείων, όσο και το άνοιγμα νέων.

 

Από το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών μέχρι το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς κι από το Μουσείο Μαρία Κάλλας μέχρι το Μουσείο Ολοκαυτώματος, τα πέντε νέα και τα έξι πολυαναμενόμενα μουσεία της Ελλάδας που ακολουθούν, μας παρασύρουν σε ιστορίες που χάνονται στα βάθη του χρόνου και φωτίζουν τις ζωές και το έργο σπουδαίων προσωπικοτήτων, το έργο και το ταλέντο των οποίων ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας.

 

5 νέα μουσεία

 

Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών – Βεργίνα Ημαθίας

Εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβρη του 2022, με το Ανάκτορο, τον Τύμβο με την ταφική συστάδα του Φιλίππου Β’, τη Νεκρόπολη των Τημενιδών και το Κεντρικό Κτίριο να συνθέτουν τη δομή του. Το νέο μουσείο αποτελεί την “είσοδο” για τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και διαθέτει μεγάλο, ενιαίο εκθεσιακό χώρο για την παρουσίαση θεματικών εκθέσεων που αφορούν στον βίο, τον πολιτισμό και την ιστορία του Μακεδονικού Βασιλείου. Στον ημιυπαίθριο χώρο του φιλοξενείται μέρος των όψεων του δεύτερου ορόφου του ανακτορικού συγκροτήματος, ενώ εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο Άγιος Δημήτριος των Παλατιτσίων.

 

μουσεία πολυκεντρικό αιγών

 

Το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών καταλαμβάνει έκταση 540 στρεμμάτων και περιλαμβάνει 530 σωζόμενους, ορατούς ταφικούς τύμβους. Στη Βασιλική ταφική συστάδα έχουν έρθει στο φως συνολικά 21 τάφοι, που χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου μέχρι τις αρχές του 3ου π.Χ. αι. Στο πάρκο έχουν φυτευτεί 7.500 δένδρα, ενώ έχει τοποθετηθεί εποπτικό υλικό και στέγαστρα προστασίας στους τύμβους και στο παλιότερο τμήμα της βασιλικής ταφικής συστάδας.

 

Μουσείο Αλέκος Φασιανός – Αθήνα

Είναι ένα από τα λίγα μουσεία στον κόσμο όπου η συνέργεια καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα στηρίζει τον διάλογο μεταξύ των έργων και του χώρου που τα στεγάζει, καθώς σχεδιάστηκε και αναδιαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο σε συνεργασία με τον Αλέκο Φασιανό. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1995, αλλά άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2023.

 

μουσεία Αλέκος Φασιανός

 

Εδώ κάνουμε ένα ταξίδι σε όλο το εύρος του έργου του Φασιανού, βαδίζοντας σε μια διαδρομή που εκκινεί το 1956 και καταλήγει στο τέλος της ζωής του καλλιτέχνη. Στην έκθεση συναντάμε πρώιμα έργα με αφαιρετική διάθεση της δεκαετίας του ’60 και των πρώτων χρόνων στο Παρίσι. Έργα επηρεασμένα από την Βυζαντινή τέχνη, κολλάζ, μεικτές τεχνικές, αφανείς αλλά και ευρέως αναγνωρίσιμους πίνακες με την πλέον χαρακτηριστική γραφή του Φασιανού. Παράλληλα, η έκθεση αναδεικνύει την πολύπλευρη προσωπικότητα του καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας χειροποίητα αντικείμενα, έπιπλα και φωτιστικά καθώς και κείμενα που έγραψε, βιβλία που εικονογράφησε και ένα πλούσιο αρχειακό υλικό της εμπλοκής του στη σκηνογραφία και τη σχεδίαση κοστουμιών για κωμωδίες του Αριστοφάνη και θεατρικά έργα των Eugène Ionesco και Jean-Paul Sartre.

 

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς – Ηράκλειο Κρήτης

Το νέο αυτό μουσείο έχει ως στόχο να αναδείξει την ιδιαιτερότητα μιας σημαντικής περιοχής στο πέρασμα του χρόνου, από την Προϊστορία ως το Μεσαίωνα, να προβάλλει την καταλυτική επίδραση της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του τόπου στην εμφάνιση και ανάπτυξη του πολιτισμού, να μιλήσει για το παρελθόν αυτού του τόπου στα παιδιά και τους νέους και ν’ αποτελέσει τον πυρήνα διασύνδεσης των πολυάριθμων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της περιοχής.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς

 

Μέσα σε έκταση 30 στρεμμάτων και με συνολικό εμβαδόν 2.900 τ.μ., το μουσείο περιλαμβάνει 900 περίπου τ.μ. κύριων εκθεσιακών χώρων, μια εσωτερική αυλή που αξιοποιείται για εκθεσιακούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, αίθουσα εκδηλώσεων και προβολών, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, εργαστήρια συντήρησης, πωλητήριο και αναψυκτήριο. Η μόνιμη έκθεσή του, με τίτλο “Εν μέσω Ορέων, Η ανθρώπινη παρουσία στη Μεσαρά από τους προϊστορικούς ως τους χριστιανικούς χρόνους”, άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στις 22 Απριλίου του 2023.

 

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο – Κύθνος

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου αποτελεί ένα όραμα για τους κατοίκους του νησιού που περίμεναν να πραγματοποιηθεί 30 ολόκληρα χρόνια. Εγκαινιάστηκε τελικά τον περασμένο Μάιο και στεγάζεται στο παλιό μονοτάξιο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας.

 

Αρχαιολογικό Κύθνος μουσεία

 

Το αρχαιολογικό υλικό της έκθεσης προέρχεται από τις έως τώρα ανασκαφές σε σημαντικές θέσεις του νησιού, όπως στην αρχαία πόλη και στον πρώιμο οικισμό του Μαρουλά. Πιο συγκεκριμένα, τα εκθέματα προέρχονται από τη συστηματική επιφανειακή έρευνα και τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη (Βρυόκαστρο), από περισυλλογές και σωστικού χαρακτήρα επεμβάσεις, στην ύπαιθρο (αγροικία στα Μαϊστράλια, εξωαστικό ιερό στην Αγία Μαρίνα), από περισυλλογές διάσπαρτων ευρημάτων – κυρίως αρχιτεκτονικών μελών όλων των περιόδων από διάφορες θέσεις του νησιού, και από την ανασκαφή στη μεσολιθική εγκατάσταση του Μαρουλά.

 

Ψηφιακό Μουσείο – Τρίπολη

Το Ψηφιακό Μουσείο της Τρίπολης εγκαινιάστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου και βρίσκεται μέσα στο καλοδιατηρημένο Πετροπούλειο Κληροδότημα, μια κατασκευή που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και το διαδίκτυο, παρουσιάζει διάφορες πτυχές της ιστορίας της Τρίπολης, που εκτείνονται από το παρελθόν της μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν ψηφιοποιημένα αρχειακά έγγραφα, χάρτες, ενημερωτικές πηγές και ηχητικό υλικό, τα οποία συμπληρώνονται από ψηφιακές τρισδιάστατες απεικονίσεις. Ταυτόχρονα, το μουσείο καθοδηγεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν διάφορα σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη και τα περίχωρά της, παράλληλα με θεματικές ενότητες προσβάσιμες μέσω μιας εφαρμογής επαυξημένης ξενάγησης.

 

6 πολυαναμενόμενα μουσεία

 

Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Αθήνα

Τον περασμένο Φεβρουάριο παρουσιάστηκε η επιλεγείσα αρχιτεκτονική πρόταση για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με την υπογραφή των David Chipperfield Architects του Βερολίνου και Αλέξανδρου Τοµπάζη. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζει µια από τις σηµαντικότερες συλλογές προϊστορικής και αρχαίας ελληνικής τέχνης παγκοσµίως. Το αρχικό νεοκλασικό κτίριο των Ludwig Lange και Ernst Ziller χρονολογείται από το 1866-1874 και απέκτησε διάφορες προσθήκες στα χρόνια που ακολούθησαν.

 

νέο εθνικό αρχαιολογικό Αθήνα

 

Η πρόταση εµπνεύστηκε από την ουσία του αρχικού σχεδιασµού του Lange.και χρησιµοποίησε το εµβληµατικό κτίριο ως αφετηρία για τον σχεδιασµό,.πλαισιώνοντάς το µε έναν ροµαντικών αναφορών κήπο. Το νέο παράρτηµα του μουσείου θα ενισχυθεί µε πράσινο και δηµόσιες υποδοµές.και θα “δέσει” με το ιστορικό κτίριο, που επίσης θα αναβαθµιστεί ενεργειακά. Η βάση του υφιστάµενου κτιρίου θα επεκταθεί µέχρι τον δρόµο,.προσθέτοντας δύο επίπεδα υπόσκαφων εκθεσιακών χώρων και.δηµιουργώντας πρόσθετο χώρο 20.000 τ.µ. και ένα πάρκο µε πλούσια βλάστηση στην οροφή τους, προσβάσιµο σε όλους. Παράλληλα, η κύρια είσοδος θα µεταφερθεί µπροστά, στο επίπεδο του δρόµου, ενισχύοντας τη σχέση του μουσείου µε την πόλη.

 

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος – Αθήνα

Τον περασμένο Μάρτιο παρουσιάστηκε άλλο ένα μεγαλόπνοο σχέδιο,.αυτήν τη φορά για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος,.το οποίο διακρίθηκε έπειτα από ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό και θα αποτελεί το πρώτο “πράσινο” μουσείο της χώρας, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το νέο μουσείο, που σχεδιάστηκε από τον Αρχιτέκτονα – Μηχανικό Γεώργιο Τσολάκη,.θα μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών,.σε διάφορες περιοχές της Αθήνας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες,.καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό.που σήμερα βρίσκονται ακόμη και σε κοντέινερ. μουσεία

 

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος

Renders: ©Tsolakis Architects

 

Όπως δήλωσε ο νικητής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, Γεώργιος Τσολάκης: “Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών προβάλλει το όραμα της Αθήνας του μέλλοντος. Ένας δημόσιος χώρος – μουσείο σε αρμονία με το φυσικό έδαφος, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει τους εκθεσιακούς χώρους, τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τους πολλαπλούς χώρους αναψυχής και άθλησης, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχικότητα.”

 

Μουσείο Μαρία Κάλλας – Αθήνα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα στεγαστεί στο τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο 1.070 τ.μ.,.επί της οδού Μητροπόλεως 44 και αναμένεται να εγκαινιαστεί σύντομα. Στο μουσείο – το πρώτο επισκέψιμο με μόνιμη έκθεση, αφιερωμένο σε μία από τις πιο σημαντικές φωνές όλων των εποχών –.θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη φωνή της μεγάλης σοπράνο και να μάθουμε τα πάντα για τη ζωή και την τέχνη της. μουσεία

 

Μουσείο Μαρία Κάλλας

 

Σημαντικοί ρόλοι που ερμήνευσε, άνθρωποι που την καθόρισαν, προσωπικά αντικείμενα και αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της.θα παρουσιάζονται μέσα από τη συλλογή της Τεχνόπολης, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, εμβληματικές φωτογραφίες και ψηφιακές εφαρμογές. Το μουσείο θα διαθέτει επίσης ένα υπερσύγχρονο θεματικό πωλητήριο,.ένα μπιστρό με το όνομα “La divina”, μια mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης).και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες.

 

Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ελλάδας – Θεσσαλονίκη

Αντλώντας έμπνευση από μνημεία, όπως το Γαλεριανό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και ο Πύργος των Ανέμων στην Αθήνα,.τη σεφαραδίτικη αρχιτεκτονική και τις παλιές συναγωγές, το κτίριο του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας,.η αρχιτεκτονική μελέτη του οποίου έλαβε πρόσφατα τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων,.αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026. Σχεδιασμένο από τρία αρχιτεκτονικά γραφεία, τα Efrat-Kowalsky Architects (Ισραήλ), Heide & von Beckerath (Γερμανία) και Makridis Associates (Ελλάδα),.το μουσείο θα ανεγερθεί στη δυτική πλευρά της πόλης, στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού. Η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι τυχαία,.καθώς από εδώ τα “τρένα του θανάτου” μετέφεραν πάνω από 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ελλάδας

 

Το μουσείο θα αρθρώνεται σε έξι υπέργειους ορόφους και δύο υπόγειους,.όπου θα φιλοξενούνται η μόνιμη έκθεση, τα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού του Μουσείου,.αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με αμφιθέατρο, υποστηρικτικοί χώροι,.ένα δώμα που θα λειτουργεί ως “παρατηρητήριο” προς την πόλη,.οι περιοδικές εκθέσεις και το ψηφιακό αρχείο, αίθουσα ερευνών,.πωλητήριο και καφετέρια και χώροι εκπαίδευσης και τελετών. Παράλληλα, το κτίριο θα περιβάλλεται από ένα μικρό αστικό άλσος.

 

Διαχρονικό Μουσείο – Τρίκαλα

Ένα νέο μουσείο θα αποκτήσουν και τα Τρίκαλα, με τις εργασίες να ξεκινούν στις αρχές του 2024. Πρόκειται για το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων, το οποίο θα στεγαστεί στο κτίριο ΤΑΞ.ΥΠ (π. Ταξιαρχία Υποστηρίξεως),.έργο το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα μετατροπής του πρώην στρατοπέδου Πούλιου σε μουσειακό πυρήνα της πόλης.

 

 

Στο κτίριο, που αποτελείται από μία επιμήκη πτέρυγα με ισόγειο και επιπλέον τρεις στάθμες εμβαδού 1.000 τ.μ. περίπου,.και στον άμεσα περιβάλλοντα χώρου του, έκτασης 4,74 στρεμμάτων, προβλέπεται να αναπτυχθεί η ιστορία και η αρχαιολογία της πόλης,.από την απώτατη αρχαιότητα ως τους νεότερους αιώνες. μουσεία

 

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο – Ρέθυμνο

Στα μέσα Σεπτεμβρίου δρομολογήθηκε και η δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο. Το νέο μουσείο θα ανεγερθεί σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης,.σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 5.912,14 τ.μ.

 

 

Θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, χώρους εκπαίδευσης και αμφιθέατρο,.χώρους εξυπηρέτησης κοινού, εργαστήρια συντήρησης,.γραφεία διοίκησης, αποθήκες, ενώ προβλέπεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Στις προθήκες του νέου μουσείου θα φιλοξενούνται.τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα του μνημειακού πλούτου του Ρεθύμνου.

 

Ας μην ξεχνάμε πως τα μουσεία είναι οι γέφυρες που ενώνουν το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον μας.

Αρκεί να τις διασχίζουμε με ανοιχτό μυαλό!

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin