Home / Cozyhome  / Architecture  / Τhe Tree of Knowledge: Ένα “δέντρο” γνώσης από τους noa*

Τhe Tree of Knowledge: Ένα “δέντρο” γνώσης από τους noa*

Το project “Τhe Tree of Knowledge” ανήκει στους noa* architects, για την “European Library of Information and Culture” στο Μιλάνο.

Το αρχιτεκτονικό studio noa* εμπνεύστηκε ένα μοναδικό project, για τον σχεδιασμό της νέας Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης στο Μιλάνο. Όπως ακριβώς ανοίγεις ένα βιβλίο για να “βουτήξεις” στις ιστορίες του, έτσι και η Βιβλιοθήκη αποκαλύπτεται κάτω από ένα καταπράσινο τοπίο, προσφέροντας απλόχερα γνώση.

 

 

Ο σχεδιασμός του project

Ο πρωτότυπος και ευφάνταστος σχεδιασμός περιλαμβάνει σουρεαλιστικά σκηνικά, με ταράτσες που θυμίζουν δάση και ιπτάμενα βιβλία. Η European Library of Information and Culture” τοποθετεί τον επισκέπτη σε φανταστικούς κόσμους, ενώ αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μιας βιβλιοθήκης του μέλλοντος.

 

Πρόκειται για μια δημιουργική κοινότητα, που έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα “διεγερτικό” περιβάλλον, το οποίο απελευθερώνει το μυαλό και δίνει χώρο σε νέες γνώσεις. Ένα υβριδικό hub, μέσα στο οποίο κανείς επανεφευρίσκει ιδέες, ενώ τα όρια ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον είναι δυσδιάκριτα.

 

Όλοι οι χώροι σχετίζονται άμεσα με τη φύση. Ο μεγάλος όγκος που  ξεπροβάλλει από το έδαφος εξαπλώνεται σε όλη την έκταση του πάρκου Porta Vittoria, κάνοντας την προσβασιμότητα ένα από τα στοιχεία-κλειδιά του project.

 

 

H κατασκευή

Συνολικά το “Τhe Tree of Knowledge” υψώνεται σε 9 ορόφους, όπου μπορεί κανείς να ξεκινήσει από το ισόγειο έναν περίπατο στη γνώση. Μια μοναδική κυκλική αίθουσα μελέτης 200 ατόμων, με θέα 360° στο Μιλάνο, περικλείει το κτίριο καθέτως. Για να φτάσει κανείς εκεί, μπαίνει σε ένα μοναδικής αιθητικής ασανσέρ, που θυμίζει πύργο από κινούμενα βιβλία. 

 

 

Η έμπνευση για τους noa* architects ήταν ο Κήπος της Εδέμ, μέσα στον οποίο, σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία, υπήρχε το Δέντρο της Γνώσης -εξού και η ονομασία του project. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιους φιλοσόφους, όπως ο Hegel, τρώγοντας το μήλο η Εύα ήταν το πρώτο ον, που απέκτησε συνείδηση και σκοπό. Με άλλα λόγια, όταν η Εύα άρχισε να έχει ενδιαφέρον για το Άγνωστο, οι βιβλιοθήκες βρήκαν έναν λόγο να υπάρχουν.

 

Το studio noa* δημιούργησε μια επίγεια Εδέμ, στην οποία μπορούμε να γιορτάσουμε την ομορφιά της γνώσης και να ανακαλύψουμε νέους κόσμους.

 

www.noa.network

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath