Home / Cozyhome  / Architecture  / Bogen: Oι noa* δημιουργούν ένα bistrot γεμάτο λουλούδια!

Bogen: Oι noa* δημιουργούν ένα bistrot γεμάτο λουλούδια!

Οι noa* κατάφεραν να μεταμορφώσουν ένα παλιό εργαστήριο σε σύγχρονο bistrot, με έμφαση στο floral στοιχείο και τις boho λεπτομέρειες.

 

Ένα καμαροσκέπαστο εργαστήριο, σε μία από τις πιο παλιές  γειτονιές του Bolzano, πήρε νέα πνοή και μεταράπηκε σε ένα μοναδικής αισθητικής bistrot, από τους noa*. Το πλούσιο παρελθόν του Bolzano, με τον κύριο εμπορικό άξονά της Via Portici, μας γυρνά πίσω στον 13ο αιώνα, όταν Γερμανοί και Ιταλοί πραγματοποιούσαν εκεί τις εμπορικές συναλλαγές τους.

 

Όπως η Via Portici, ακόμη ένας παράλληλος δρόμος, η Via Dr. Streiter, διατηρεί έως και σήμερα τον ιστορικό της χαρακτήρα, καθώς περνά κάτω από τρεις πέτρινες, μεσαιωνικές καμάρες. Εκεί, κάπου στα μισά του δρόμου, συναντά κανείς ένα διώροφο κτίσμα, από τα χαμηλότερα αυτής της γειτονιάς, με μία εξωτερική σκάλα και στρογγυλές, τοξωτές πύλες, που οδηγούν στην ανατολική πλευρά του οικήματος.

 

©AlexFilz . Noa Bogen

©AlexFilz . Noa Bogen

 

Αυτό το σπίτι, λοιπόν, αποτελεί το νέο σχεδιαστικό εγχείρημα του αρχιτεκτονικού γραφείου  noa*, που ανέλαβε τη συνολική ανακατασκευή και το interior design.

 

Oι noa* θέλησαν εξαρχής να διατηρήσουν την ιστορικότητά του και την παρελθοντική, εμπορική του ταυτότητα. Το project περιελάμβανε το ισόγειο του οικήματος, που έχει φιλοξενήσει υποδηματοποιούς, ξυλουργούς, εμπόρους φρούτων και ξύλου κατά τον 19ο αιώνα, ενώ αργότερα φιλοξένησε το πρώτο εστιατόριο της γειτονιάς εκείνης.

 

©AlexFilz . Noa Bogen

 

H οικογένεια Mayr, ιδιοκτήτες πια του κτιρίου, εμπιστεύθηκαν τους noa* για την αποκατάσταση και τον ανασχεδιασμό του χώρου, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας ταυτότητας.

 

Ιστορική κληρονομιά και αποκατάσταση

Η στενή σύνδεση με την Ιστορία ήταν από την αρχή ένα “στοίχημα” για τους  noa*. Το κτίσμα βρισκεται υπό μνημειακή προστασία, ενώ η σχεδιαστική ομάδα θέλησε να διατηρήσει όλες τις καμάρες του παρελθόντος. Για αυτόν τον λόγο το bistrot ονομάστηκε “Bogen” (στα γερμανικά σημαίνει καμάρα), αποτίοντας φόρο τιμής στην αρχική του αρχιτεκτονική.

 

Στην εξωτερική πρόσοψη η παρέμβαση κινήθηκε στο προσεκτικό επανασοβάτισμα με σπασμένο λευκό χρώμα, αλλά και στη μεγέθυνση της κύριας καμάρας εισόδου. Ένα τριμερές παράθυρο από μαύρο μέταλλο επιτρέπει την άμεση είσοδο του φυσικού φωτός στον χώρο, ενώ αποτελεί στοιχείο διαχρονικού design.

 

©AlexFilz . Noa Bogen

©AlexFilz . Noa Bogen

©AlexFilz . Noa Bogen

 

Κατά τη διάρκεια έρευνας της Via dei Carrettai, όπως ονομαζόταν παλιά η οδός, οι noa* ανακάλυψαν έναν πίνακα του Richard Wolff, με σκηνές της ζωής του 18ου και 19ου αι. Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι στο βάθος φαινόταν το τόξο της εισόδου του σημερινού Bistro Bogen.

 

 

Στο εσωτερικό δόθηκε έμφαση στις 4 καμάρες, που διαπερνούν τον χώρο βάθους 19 μέτρων, δουλεύοντας τόσο σε οριζόντιο όσο και σε κάθετο επίπεδο. Εκτός από τα δύο τραπέζια στο βάθος, όλος ο φωτισμός βασίζεται σε επιδαπέδια φωτιστικά, τονίζοντας τις καμπύλες των επιφανειών.

 

Η boho ατμόσφαιρα

Oι ιδιοκτήτες επιθυμούσαν μία ρομαντική, b0hemian ατμόσφαιρα για το bistro. Η Roswitha Mayr θέλησε να προσθέσει τη δική της προσωπική πινελιά, με τις χειροποίητες συνθέσεις λουλουδιών που δημιουργεί. 

 

Οι noa*, βασισμένοι σε αυτή την επιθυμία, δημιούργησαν ένα κεντρικό στοιχείο, έναν πάγκο καλωσορίσματος 7 μέτρων, κάτω από μία οροφή σύνθεση, γεμάτη καλάθια με λουλούδια. 

 

©AlexFilz . Noa Bogen

©AlexFilz . Noa Bogen

©AlexFilz . Noa Bogen

 

Το μακρύ τραπέζι αποτελεί μία εναλλακτική, όχι τόσο επίσημη, λύση στη συνολική γαστρονομική ατμόσφαιρα. Πάνω από αυτό, η ανθοσύνθεση της Roswitha μοιάζει να ξεπηδά από το ταβάνι, ενώ συνυπάρχει αρμονικά με τα κρεμαστά φωτιστικά από rattan. Τοίχοι καλύπτονται από floral υφασμάτινες ταπετσαρίες, ενώ παλιά καθίσματα από ξύλο και ύφασμα συνυπάρχουν με νέες καρέκλες vintage αισθητικής.

 

Interior Design: noa* network of architecture
Photos: Alex Filz

 

www.noa.network

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath