Home / Good Life  / Art & Culture  / Το ΕΜΣΤ τιμάει τον Ιάννη Ξενάκη με δύο μεγάλες εκθέσεις!

Το ΕΜΣΤ τιμάει τον Ιάννη Ξενάκη με δύο μεγάλες εκθέσεις!

Ξενάκη

Το ΕΜΣΤ υμνεί το έργο του Ιάννη Ξενάκη, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα, με δύο εκθέσεις.

 

Το ΕΜΣΤ διοργανώνει τη μεγαλύτερη εκθεσιακή παρουσίαση του Ιάννη Ξενάκη διεθνώς! Ανοίγει τις πόρτες του για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα. Ο ίδιος, με το πολυεπίπεδο και ριζοσπαστικό έργο του, χάραξε τους δρόμους για τον πολιτισμό του 21ου αιώνα.

Οι δύο εκθέσεις που διοργανώθηκαν προς τιμήν του έγιναν σε συνεργασία με κορυφαίους μουσικούς θεσμούς από τις δύο πατρίδες του. Το Musee de la Musique-Philarmonie de Paris από τη Γαλλία και το ΚΣΥΜΕ- Ωδείο Αθηνών από την Ελλάδα.

 

Ο Ξενάκης και η Ελλάδα Μια έκθεση του ΕΜΣΤ σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής (ΚΣΥΜΕ) Εικόνα : Ο Ιάννης Ξενάκης στο Ηρώδειο για την «Βραδυά Ξενάκη» το 1 983, Αρχείο ΚΣΥΜΕ, Ωδείο Αθηνών

 

Στο ισόγειο του Μουσείου θα φιλοξενείται η έκθεση Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές Οδύσσειες. Θα μας μιλήσει για το πώς ο πρωτοπόρος συνθέτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός και μαθηματικός έσπασε τους κώδικες της μουσικής και δημιούργησε ένα δικό του είδος. Συνέθεσε μουσική που είχε αναφορά στην αρχαιότητα, μία ωδή στη φύση, έναν φόρο τιμής στον μοντερνισμό και ένα όραμα για τη χρήση της τεχνολογίας.

 

Παράλληλα, στον τρίτο όροφο του Μουσείου παρουσιάζεται η έκθεση Ο Ξενάκης και η Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) που ίδρυσε ο ίδιος ο.Ιάννης Ξενάκης, και στεγάζεται στο Ωδείο Αθηνών. Η έκθεση διερευνά την ταραγμένη και πολύπλοκη σχέση του Ξενάκη με την πρώτη του πατρίδα. Από τα χρόνια στη Γαλλία μετά την καταδίκη του σε θάνατο, έως την επιστροφή του στην. Ελλάδα μετά από 27 χρόνια αυτοεξορίας και την καταξίωσή του. Με πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και επιστολές, η έκθεση καταγράφει τις πτυχές της πλούσιας μουσικής ζωής στην. Ελλάδα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. 

 

Κεντρική φωτογραφία: Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές ΟδύσσειεςΜια έκθεσηπαραγωγής τουMusée de la Musique-Philharmonie de Parisσε προσαρμογή τουΕΜΣΤΕικόνα:Ο ΙάννηςΞενάκης στην Περσέπολη. Φεστιβάλ του Σιράζ, Ιράν, 1971.Φωτογραφία:Malie Létrange, 1971

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.