Home / Cozyhome  / Ο Kengo Kuma υμνεί τον ιαπωνικό πολιτισμό στη Fuorisalone 2024

Ο Kengo Kuma υμνεί τον ιαπωνικό πολιτισμό στη Fuorisalone 2024

Kengo Kuma
Το “πολυταξιδεμένο” έργο του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma προσγειώνεται στη Fuorisalone 2024, αποτίοντας φόρο τιμής στην κουλτούρα της Ιαπωνίας.

 

Η έκθεση Fuorisalone 2024 παρουσιάζει το έργο του Kengo Kuma, στον εκθεσιακό χώρο της Albed. Το “Kodama, The Spirit of the Forest” διαπραγματεύεται τα στάδια της σύλληψης και της κατασκευής ενός μνημειακού γλυπτού που σχεδίασε.ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας, καθώς και τις μετέπειτα παραλλαγές του που προέκυψαν από τη συνεχή έρευνα.

 

Ο Kengo Kuma, κορυφαίος αρχιτέκτονας και ιδρυτής του studio KKAA, έρχεται στη Fuorisalone 2024 με μία έκθεση που εξυμνεί τον ιαπωνικό πολιτισμό μέσα από ένα εξελιγμένο μείγμα σχεδιασμού και τέχνης. Το κεντρικό κομμάτι της έκθεσης αποτελεί ένα μνημειώδες γλυπτό από πεύκη, που στα ιαπωνικά ονομάζεται Kodama (木霊),.το οποίο πήρε το όνομά του από το πνεύμα που κατοικεί στα δάση, σύμφωνα με ιαπωνική παράδοση.

 

Ποια είναι η ιστορία του “Kodama, The Spirit of the Forest”;

 

Ο Kuma σχεδίασε για πρώτη φορά το γλυπτό το 2018, με στόχο να ενσωματωθεί.στο πάρκο της Villa Strobele, μέρος της Arte Sella, όπου η αρχιτεκτονική, η τέχνη και η δημιουργικότητα συγχωνεύονται με το πανόραμα των Άλπεων του Τρεντίνο.

 

Kengo Kuma

 

Το επιβλητικό σφαιρικό γλυπτό, με διάμετρο σχεδόν 6 μέτρα, φαίνεται με την πρώτη ματιά ως ένα περίπλοκο πλέγμα γεωμετρικών σχημάτων. Η έμπνευσή του προέρχεται από το Chidori, ένα ιαπωνικό παιχνίδι παζλ που ο.Kuma μετέφερε στον χώρο των κατασκευών. Το γλυπτό αποτελείται από 335 μονάδες από μασίφ ξύλο που ομαδοποιούνται σε 154 τύπους στοιχείων, τα οποία ενώνονται για να σχηματίσουν έναν σφαιρικό όγκο. Αυτό το γλυπτό δημιουργεί έναν χώρο όπου μπορεί κανείς να βρει τον εαυτό του και να συνδεθεί με τη φύση.

 

Kodama, The Spirit of the Forest”: Ένα πολυταξιδεμένο έργο

 


Από την πρώτη του δημιουργία για την Arte Sella, το γλυπτό έχει επαναχρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Αναδημιουργήθηκε στην ίδια κλίμακα στ
o Ταϊβάν, σε ένα αλληγορικό “δάσος ουρανοξυστών”,.στη συνέχεια στο Palazzo Franchetti σε κλίμακα 1:5 σε βελανιδιά, με την ευκαιρία της ατομικής έκθεσης Onomatopeia Architecture για την Biennale 2023, και στη συνέχεια στο MAO Museo d’Arte Orientale di Torino, όπου κρεμάστηκε από την οροφή και φωτίστηκε από μέσα. Αυτό το διάστημα, μια μικρότερη εκδοχή του Kodama -επίσης.κατασκευασμένη από δρυ- εκτίθεται στο Bundeskunsthalle στη Βόννη.

 


Στη φετινή Fuorisalone
 παρουσιάζονται ορισμένα στάδια από την έρευνα, τη μελέτη, τη μοντελοποίηση, αλλά και την κατασκευής αυτού του υπέροχου έργου. Η έκθεση παρουσιάζει μια φωτογραφική, βιντεοσκοπημένη και διαδραστική διαδρομή, η οποία αποσκοπεί να “μεταφράσει” την επικοινωνία της μηχανικής πολυπλοκότητας και της κομψής γλώσσας του έργου.

 

 

Photo credits: Kodama at Arte Sella – Copyright Arte Sella – Phοtographer: Giacomo Bianchi

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada