Home / Wellness  / Mind  / Οι 16 Ημέρες Ακτιβισμού δίνουν ελπίδες για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

Οι 16 Ημέρες Ακτιβισμού δίνουν ελπίδες για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

16 Ημέρες Ακτιβισμού
Η 25η Νοεμβρίου μάς υπενθυμίζει ετησίως ότι η βία κατά των γυναικών είναι μία από τις πιο διάχυτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Οι 16 Ημέρες Ακτιβισμού του ΟΗΕ έρχονται να μάς δώσουν ελπίδα για τον τερματισμό της έμφυλης βίας.

 

Οι 16 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της έμφυλης Βίας είναι μία ετήσια εκστρατεία,.η οποία ξεκινάει στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, και διαρκεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με επικεφαλής την Κοινωνία των Πολιτών, η εκστρατεία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, μέσω της πρωτοβουλίας UniTE, με κεντρικό άξονα τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. Φέτος, το σύνθημα της εκστρατείας του ΟΗΕ στέλνει το μήνυμα “ΕΝΩΘΕΙΤΕ! Ακτιβισμός για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών”.

 

16 Ημέρες Ακτιβισμού

Για μερικές γυναίκες και κορίτσια το πιο επικίνδυνο μέρος μπορεί να είναι το ίδιο τους το σπίτι. Το 2021, το 56% των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονίας δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους ή από μέλος της οικογένειάς τους.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά, περισσότερες από 1 στις 3 γυναίκες θα βιώσουν βία εξαιτίας του φύλου τους,.κάποια στιγμή στη ζωή τους. Δυστυχώς, λιγότερο από το 40% των γυναικών που βιώνουν βία, αναζητούν βοήθεια κάθε είδους.

 

16 Ημέρες Ακτιβισμού

Τους τελευταίους 12 μήνες, περισσότερες από 1 στις 10 γυναίκες και κορίτσια υπέστησαν σεξουαλική ή και σωματική βία από σύντροφό τους.

 

Σύμφωνα με την εκτελεστική Διευθύντρια Γυναικών του ΟΗΕ, Sima Bahous,.“πίσω από κάθε στατιστική γυναικοκτονίας κρύβεται η ιστορία μιας γυναίκας ή κοριτσιού. Αυτοί οι θάνατοι μπορούν να προληφθούν – τα εργαλεία και η γνώση για να γίνει αυτό υπάρχουν ήδη… Τώρα χρειαζόμαστε τη συντονισμένη δράση όλης της κοινωνίας, που θα εκπληρώσει.το δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς στο σπίτι, στους δρόμους, παντού.”

 

Η περίοδος της καραντίνας, εξαιτίας του Covid-19, δεν αποτέλεσε μόνο μία παγκόσμια απειλή για την υγεία. Ήταν η περίοδος κατά την οποία ανοίχθηκε διάπλατα ο ασκός του Αιόλου,.φέρνοντας στο φως την κακοποίηση των γυναικών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παραμένει η πιο διάχυτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Πλέον, κρίσεις παγκοσμίου βεληνεκούς -οικολογικού, οικονομικού και πολιτικού μεγέθους- παρακινούν την αύξηση αυτού του φαινομένου,.βάζοντας στο στόχαστρο γυναίκες όλων των ηλικιών.

 

Το 2021, περισσότερες από 5 γυναίκες ή κορίτσια σκοτώνονταν κάθε 1 ώρα, από οικείο, σύντροφο ή μέλος της οικογένειάς τους.

 

Παρακολουθώντας τις κοινωνικές εξελίξεις, φαίνεται ότι τα κύματα αντιδράσεων κατά των δικαιωμάτων των γυναικών βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη. Καθώς τα αντιφεμινιστικά κινήματα αυξάνονται, οι επιθέσεις εναντίον γυναικών ακτιβιστριών ολοένα και πληθαίνουν, ενώ το νομικό καθεστώς των δικαιωμάτων των γυναικών βρίσκεται σε κίνδυνο..Πλέον, μπορούμε να μιλάμε για μία σοβαρή παγκόσμια κοινωνική κρίση των φύλων. Οι αντιδράσεις αυτές, όχι μόνο προσβάλλουν στο σύνολό τους τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά προσβάλλουν κάθε προηγούμενη ιστορική προσπάθεια για την προάσπιση αυτών.

 

Παρά τις παραπάνω αποθαρρυντικές τάσεις, σήμερα υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις από ποτέ ότι η βία κατά των γυναικών μπορεί να προληφθεί. Όλα τα στοιχεία φανερώνουν ότι ο μοναδικός τρόπος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού και αυτόνομου γυναικείου κινήματος. Αυτή η φεμινιστική κινητοποίηση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια απέναντι στις αντιδράσεις κατά των δικαιωμάτων των γυναικών.

 

16 Ημέρες Ακτιβισμού

 

Οι 16 Ημέρες Ακτιβισμού μπορούν να κάνουν πραγματικότητα τη μέχρι στιγμής ουτοπική αποδοχή ίσων δικαιωμάτων των φύλων,.σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι συμμετοχές, από την πιο μικρή μέχρι και την πιο μεγάλη, έχουν σημασία. Όλοι μπορούμε να ενεργήσουμε για να μειώσουμε και να αποτρέψουμε τη βία κατά των γυναικών όλων των ηλικιών,.προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

www.unwomen.org

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada