Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Λεωνίδας Μαδιανός: Πεφωτισμένο design!

Λεωνίδας Μαδιανός: Πεφωτισμένο design!

Ο Λεωνίδας Μαδιανός εντυπωσιάζει με το σχεδιαστικό του ταλέντο.

Ο ταλαντούχος lighting και furniture designer, Λεωνίδας Μαδιανός, που εκθέτει τις δημιουργίες του στα καταστήματα της Coco-mat και πρόσφατα εντυπωσίασε με την παρουσία του στη φετινή έκθεση της Xenia, μας μιλά για τις πηγές έμπνευσής του και για όσα τον κρατούν σε σχεδιαστική εγρήγορση.

 

 

Με πλούσιες ακαδημαϊκές περγαμηνές και πιο συγκεκριμένα σπουδές στη φυσική και διδακτορικό στον τομέα της νανοτεχνολογίας, είναι εύλογο το ερώτημα πώς και γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με τον σχεδιασμό και την κατασκευή φωτιστικών και γιατί συγκεκριμένα με τον σχεδιασμό φωτιστικών;

Είναι εύλογο το ερώτημα μόνο και μόνο επειδή έχει επικρατήσει η λανθασμένη σύνδεση των σπουδών με την επαγγελματική αποκατάσταση, προσωπικά αντιλαμβάνομαι τις σπουδές ως μία διαδικασία στα πλαίσια της αυτοβελτίωσης και εξέλιξης του εαυτού μας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Το σημαντικότερο που αποκόμισα από το πανεπιστήμιο δεν είναι οι εξισώσεις και οι νόμοι της φυσικής, αλλά η κατανόηση της επιστημονικής μεθοδολογίας και η ανάπτυξη ενός ορθολογιστικού τρόπου σκέψης. Η ενασχόληση με το ξύλο λειτουργούσε ανέκαθεν ως διέξοδος από καταστάσεις πίεσης και έκφρασης της δημιουργικότητάς μου, το πάθος για τον σχεδιασμό και την κατασκευή φωτιστικών προέκυψε διότι εμπεριέχει πολλές προκλήσεις που σχετίζονται με την αισθητική, τη λειτουργικότητα, τεχνικές λεπτομέρειες, μέχρι τη ψυχολογία του ατόμου που τα χρησιμοποιεί.

 

Πώς προέκυψε το όνομα ¨parametros_λ¨ του εργαστηρίου σου και τι κρύβει;

Στα μαθηματικά υπάρχει μία κατηγορία εξισώσεων που ονομάζονται παραμετρικές. Αυτές περιέχουν την παράμετρο λ και ανάλογα την τιμή που θα δώσουμε στο λ το αποτέλεσμα της εξίσωσης μπορεί να είναι διαφορετικό. Ουσιαστικά θέλω να μεταφέρω προς τα έξω τη δυνατότητα που παρέχω για την κατασκευή εξατομικευμένων λύσεων και προτάσεων σύμφωνα με τις παραμέτρους που θέτει ο ενδιαφερόμενος.

 

Τι ή ποιος είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης σου;

Πηγή έμπνευσης δύναται να είναι οποιοδήποτε άτομο που συνομιλώ ή απλά βρεθεί στο οπτικό μου πεδίο, μία συναισθηματική κατάσταση, μία ιδιαίτερη τεχνική, ακόμη και οι δουλειές άλλων σχεδιαστών. Οι καλές ιδέες πάντως, κάνουν την εμφάνισή τους σε ανύποπτο χρόνο και νομίζω ότι ο ενθουσιασμός εκείνης της στιγμής είναι η μισή χαρά που μου προσφέρει το επάγγελμά μου, η άλλη μισή είναι όταν υλοποιηθεί.

 

Λεωνίδας Μαδιανός: Πεφωτισμένο design! Λεωνίδας Μαδιανός: Πεφωτισμένο design!

 

Ξεκίνησες το επιχειρηματικό σου εγχείρημα σε μια περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα κι όμως τα έχεις καταφέρει περίφημα. Ποια συμβουλή θα έδινες στους επίδοξους νέους lighting και furniture designers ή διαφορετικά τι είναι αυτό που θα ήθελες να σε συμβουλέψει κάποιος όταν πρωτοξεκίνησες;

Δύσκολο θα ήταν αν ξεκινούσα σε μία περίοδο με λιγότερες δημοκρατικές ελευθερίες ή ακόμη χειρότερα όταν η πρόσβαση σε βασικά αγαθά ήταν περιορισμένη. Είχε αρκετές τέτοιες στιγμές η χώρα μας. Σήμερα, στην Ελλάδα η δυσκολία περιορίζεται στον οικονομικό παράγοντα και στη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Θεωρώντας λοιπόν ότι ο καθένας είναι άξιος των επιλογών του θα μοιραστώ μία συμβουλή που μου είχαν δώσει “Να γνωρίζεις εκ των προτέρων τις συνέπειες της κάθε σου επιλογής και να είσαι έτοιμος να τις αντιμετωπίσεις”.

 

Καθώς αναλαμβάνεις εξατομικευμένες κατασκευές για τους πελάτες σου, γεγονός που κρύβει συγκεκριμένες δυσκολίες και προσκλήσεις, ποιους παράγοντες λαμβάνεις υπόψιν σου για να ανταποκρίνονται οι δημιουργίες σου στις προσδοκίες τους;

Η εξατομικευμένη κατασκευή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις διότι πέρα από το γεγονός ότι έχεις να συνδυάσεις παραμέτρους όπως η αισθητική του χώρου, οι ανάγκες του για φωτισμό, η λειτουργικότητά του, κατασκευαστικές λεπτομέρειες και τον οικονομικό προϋπολογισμό, οφείλεις το αποτέλεσμα που θα παραδώσεις να ικανοποιεί τις προσδοκίες του ατόμου που σε εμπιστεύτηκε.

 

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μια στιγμή ή ένα γεγονός, όπου η δημιουργικότητα σου σε βοήθησε να ανταπεξέλθεις σε δυσκολίες που αντιμετώπισες στη δουλειά σου;

Το να νιώθεις δημιουργικός είναι από μόνο του μία κατάσταση που σε γεμίζει αυτοπεποίθηση, την οποία θεωρώ ως το κύριο μέσο αντιμετώπισης μιας δύσκολης κατάστασης, είτε στον επαγγελματικό τομέα είτε στα συναισθηματικά σου.

 

Λεωνίδας Μαδιανός: Πεφωτισμένο design!

Λεωνίδας Μαδιανός: Πεφωτισμένο design!

 

 

Ως βασικό σου υλικό έχεις επιλέξει το ξύλο. Τι είναι αυτό που σε γοητεύει τόσο στο συγκεκριμένο υλικό και γιατί το έχεις διαλέξει αντί άλλων;

Πιθανολογώ ότι είναι συνδυασμός γεγονότων η επιλογή μου να ασχοληθώ με την επεξεργασία του ξύλου. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα φυσικό περιβάλλον όπου η κατασκευή ξύλινων παιχνιδιών ήταν μέρος της καθημερινότητας, όπως και το να παρατηρώ τους καραβομαραγκούς να κατασκευάζουν με μαεστρία καΐκια και ψαρόβαρκες. Πέρα όμως από τις προσωπικές εμπειρίες, τη διαχρονικότητά του και τις καλές του ιδιότητες, το σημαντικότερο είναι ότι την ώρα που δουλεύω τα ξύλα μου νιώθω ότι συνάπτω μία σχέση μαζί τους σχεδόν όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους γύρω μου. Υπάρχουν ξύλα μοναδικά όσον αφορά την ποιότητα, το σχήμα και τις αποχρώσεις τους, απόρροια των περιβαλλοντικών συνθηκών στις οποίες αναπτύχθηκαν. Άλλα πάλι, είναι πολυκαιρισμένα, σαθρά και σάπια που συνήθως δεν αξίζει να ασχοληθείς μαζί τους μη μπορώντας να τους προσφέρεις κάτι ούτε αυτά σε εσένα, υπάρχει η βιομηχανική ξυλεία, τυποποιημένη και κατεργασμένη κατάλληλα ούτως ώστε να επεξεργάζεται με σχετική ευκολία και να χρησιμοποιείται εν τέλει από το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου. Προσωπικά, απολαμβάνω να δουλεύω με μασίφ ξυλεία και αυτό διότι το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει σε συνδυασμό των δικών μου επιλογών, αλλά και των δυνατοτήτων που μου επιτρέπει το κάθε κομμάτι, κατά κάποιο τρόπο είναι σαν να σου λέει πως σου επιτρέπει να το χειριστείς και το σημαντικότερο είναι ότι σου συγχωράει τα λάθη σου αρκεί να δείξεις την κατάλληλη υπομονή και θέληση για να τα διορθώσεις.

 

Έχεις πει πως συχνά επιλέγεις να επεμβαίνεις ελάχιστα στα έργα σου, καθώς στοχεύεις στην ανάδειξη των δημιουργημάτων της ίδιας της φύσης. Ο θαυμασμός αυτός που τρέφεις για τη φύση και ο σεβασμός προς αυτή βρίσκει εφαρμογή και στη ζωή σου;

Μεγαλωμένος στη Χίο είχα τη δυνατότητα να έχω καθημερινή επαφή με τα βουνά, τους αγρούς και τη θάλασσα. Σε αυτό το περιβάλλον αντλούσαμε χαρά, εκεί ανοίγαμε τα κεφάλια μας και γεμίζαμε γρατζουνιές, βγάλαμε το πρώτο μας χαρτζιλίκι και στο ίδιο περιβάλλον μάθαμε να ερωτευόμαστε. Οι εμπειρίες αυτές αποτυπώνονται βαθιά μέσα σου, τις κουβαλάς για πάντα και σε διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό και κυρίως σε μαθαίνουν να εκτιμάς το μεγαλείο της φύσης, να κατανοείς ότι είσαι κομμάτι της και να πορεύεσαι με επίκεντρο αυτή.

 

Οι κατασκευές σου κρύβουν κάποια ιστορία;

Προτιμώ να αντιμετωπίζω τη δουλειά μου εστιάζοντας στην αισθητική και στη λειτουργικότητα. Εντοπίζω περισσότερο ενδιαφέρον στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός έργου παρά στην ιστορία που τα συνοδεύει. Σίγουρα πάντως το κάθε σχέδιο ή δημιούργημα κρύβει μία μικρή ή μεγάλη ιστορία, η οποία μπορεί να είναι η στιγμή της σύλληψης της ιδέας ή ένα γεγονός που συνέβη κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Για παράδειγμα θυμάμαι όλες τις φορές που τραυματίστηκα προσπαθώντας να φτιάξω ένα φωτιστικό ή πόσο κόπο κατέβαλα να το μεταφέρω στο εργαστήριό μου.

 

Αγαπάς τον μινιμαλισμό, την απλότητα και τη λειτουργικότητα όπως αντιλαμβανόμαστε από τα φωτιστικά σου. Πέραν όμως της δουλειάς σου, είσαι το ίδιο απλός και πρακτικός στη ζωή σου;

Εκτιμώ και σέβομαι τον κόπο που κρύβει ένα περίτεχνο ξυλόγλυπτο ή ένα υφαντό, αλλά είναι εκτός του βεληνεκούς της δικής μου αισθητικής. Αρέσκομαι να μαθαίνω παλαιότερες τεχνικές και να τις προσαρμόζω σε σχέδια που συμβαδίζουν με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική τάση. Η προσέγγιση αυτή σε βοηθά να δημιουργείς πρωτότυπα σχέδια με την κατασκευαστική σταθερότητα του χθες. Η απλότητα πέρα από σχεδιαστική τάση είναι και τρόπος ζωής που με εκφράζει απόλυτα, δεν γνωρίζω όμως σε τι βαθμό το έχω πετύχει, ίσως θα έπρεπε να ρωτήσεις κάποιο κοντινό μου άτομο.

 

Λεωνίδας Μαδιανός: design που ξεχωρίζει.

 

Τι περιμένουμε να δούμε από σένα στο μέλλον;

Διανύω μία πολύ δημιουργική περίοδο κατά την οποία υλοποιούνται ωραίες ιδέες και προκύπτουν πολλά υποσχόμενες συνεργασίες. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει πάθος, μεράκι και όρεξη για δουλειά -συνήθως ο συνδυασμός αυτός έχει θετικά αποτελέσματα- αλλά ας μην προτρέχουμε.

 

Ο Λεωνίδας Μαδιανός εντυπωσιάζει με το σχεδιαστικό του ταλέντο.

 

Q

Το motto μου είναι: Να συμβαδίζουν οι ιδέες με τις πράξεις

Στον ελεύθερό μου χρόνο: Κάνω βόλτες και ταξίδια

Ομορφιά για μένα σημαίνει: Απλότητα, Αυτοπεποίθηση, Αυθορμητισμός

Σε 10 χρόνια από τώρα θέλω: Να συμβαδίζουν οι ιδέες με τις πράξεις (χαχαχααχα)

 

Ανακαλύψτε τα εμπνευσμένα σχέδια του Λεωνίδα Μαδιανού στην ιστοσελίδα του parametros-l.com  και στο κατάστημα της Coco-mat στο Κολωνάκι.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!