Home / Family  / Αντιμετώπιση παχυσαρκίας στα κατοικίδια

Αντιμετώπιση παχυσαρκίας στα κατοικίδια

παχυσαρκίας
Η παχυσαρκία δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα κατοικίδια. Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν το 40% των κατοικίδιων είναι υπέρβαρο, ενώ περίπου το 10% πάσχει από παχυσαρκία.

 

Όπως ακριβώς με τους ανθρώπους, έτσι και στην περίπτωση των τετράποδων φίλων μας, το πρόβλημα της παχυσαρκίας.επηρεάζει άμεσα την υγεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία και πεπτικά προβλήματα. Παράλληλα, η καθημερινότητα ενός παχύσαρκου ζώου είναι περισσότερο επίπονη και λιγότερο ευχάριστη σε σύγκριση με ένα κατοικίδιο με.φυσιολογικό βάρος, ενώ το προσδόκιμο ζωής του είναι συντριπτικά μικρότερο.

 

Πρόσληψη παχυσαρκίας

Το πρώτο βήμα για να διαχειριστείτε αυτήν την επίπονη κατάσταση είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας, προκειμένου να κάνετε βαθμολόγηση της σωματικής κατάστασης (Body Condition Score) του κατοικιδίου σας. Έτσι, θα μπορέσετε να προσδιορίσετε καλύτερα το πρόβλημα και να κινηθείτε αναλόγως,.σύμφωνα πάντα με τις συμβουλές που θα σας δώσει ο ειδικός.

Προσδιορίστε την πρόσληψη τροφής

Ένα από τα κυριότερα αίτια της παχυσαρκίας στα ζώα συντροφιάς είναι η.υπερκατανάλωση τροφής, περισσότερη από την ιδανική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Εφόσον έχετε επισκεφτεί τον κτηνίατρο, εκείνος θα σας ενημερώσει για την ποσότητα φαγητού που πρέπει να καταναλώνει το κατοικίδιό σας, με βάση την ράτσα, την ηλικία, αλλά και τη δραστηριότητα.

Αποφύγετε τα επιπλέον σνακς

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τείνουν να προσφέρουν την υπολειπόμενη ποσότητα του γεύματός τους στα κατοικίδια. Αυτό δεν οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων, αλλά και στην πιθανή κατανάλωση τροφών επιβλαβών για την υγεία του κατοικιδίου όπως ζυμαρικά (μεγαλύτερη κατανάλωση υδατάνθρακα) και κρέατα (μεγαλύτερη κατανάλωση λιπαρών και νατρίου).

Ξεκινήστε την άσκηση

Η απώλεια βάρους , εκτός από σωστή διατροφή, πρέπει να συνδυάζεται και με τη σωστή άσκηση. Την περίοδο, λοιπόν, κατά την οποία ο σκύλος σας έχει μπει στη διαδικασία απώλειας βάρους, είναι σημαντικό να αυξήσετε τον χρόνο της βόλτας του ημερησίως.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada