Home / Family  / Θερμοπληξία από τον καύσωνα: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Θερμοπληξία από τον καύσωνα: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Oι κίνδυνοι του καλοκαιριού δεν είναι λίγοι, αλλά μπορείτε να τους προλάβετε. Η θερμοπληξία από τον καύσωνα των ημερών είναι μέσα σε αυτούς.

Ο καλοκαιρινός καύσωνας ξεκίνησε και είναι λογικό οι γονείς να ανησυχούμε για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από μία πιθανή θερμοπληξία.

 

Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού μάς δημιουργούν άγχος και ανησυχία, όμως, το σίγουρο είναι ότι μπορούμε με τους κατάλληλους χειρισμούς να τους αντιμετωπίσουμε. Ο καύσωνας είναι ένας από τους βασικούς.

 

 

Καύσωνας

 

Θερμοπληξία

Ο καύσωνας χτύπησε την πόρτα της χώρας και είμαστε όλοι σε επιφυλακή για το πώς θα  βγούμε αλώβητοι από τις έντονα υψηλές θερμοκρασίες. Η θερμοληξία είναι από τους βασικούς κινδύνους αυτής της περιόδου, αν δεν προσέξουμε.

 

Η θερμοπληξία μπορεί να επέλθει ακόμα και μέσα σε έναν κλειστό χώρο, όπως το αυτικίνητο. Ακριβώς γι’ αυτό οι μετακινήσεις θα πρέπει να περιοριστούν ή να γίνονται αυστηρά με τη χρήση κλιματισμού.

 

Καύσωνας

 

Τα σημάδια

Η εξάντληση, η νωθρότητα, η υπνηλία και η μυϊκή αδυναμία είναι τα πρώτα σημάδια που μπορούμε να διακρίνουμε σε ένα παιδί που έχει υποστεί θερμοπληξία. Αν πρόκειται για βρέφος, πιθανότατα να κλαίει με μεγάλη ένταση, να ανεβάζει υψηλό πυρετό και να κάνει διάρροιες.

 

Η διακοπή της όρεξης είναι ένα ακόμα σημάδι. Αν το παιδί είναι πιο μεγάλο, θα διαμαρτυρηθεί για τυχόν κεφαλαλγία, ζάλη, ταχυκαρδία και τάση για εμετό.

 

Καύσωνας

 

Η αντιμετώπιση

Μεταφέρετε αμέσως το παιδί σε ένα δροσερό περιβάλλον. Μετρήστε τη θερμοκρασία του και την πίεσή του. Βρέξτε μια πετσέτα και τυλίξτε το παιδί. Αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, η μεταφορά στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη. Αν το παιδί αισθάνεται  ζεστό, καλό θα ήταν να κάνει ένα δροσερό μπάνιο, όχι όμως κρύο, που μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία.

 

Η πρόληψη
  • Πάντα η πρόληψη είναι αυτή που μπορεί να σώσει τις καταστάσεις. Φροντίστε, αν είναι να βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο, το παιδί να φοράει ελαφριά, ανοιχτόχρωμα και βαμβακερά ρούχα, που να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος. Φυσικά, δεν ξεχνάμε το καπέλο και έχουμε πάντα μαζί μας νερό!

 

  • Θα ήταν προτιμότερο, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, να μην κυκλοφορεί το παιδί έξω, ειδικά μεταξύ 11.00 π.μ. και 4.00 μ.μ.

 

  • Το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας είναι απαραίτητο! Μην ξεχάσετε να το απλώσετε παντού, σε όποια επιφάνεια είναι εκτεθειμένη στον ήλιο.

 

 

Καύσωνας

 

  • Σε ό,τι αφορά στη διατροφή, δεν ξεχνάμε να δίνουμε πολύ νερό ή άλλα υγρά και να καταφεύγουμε σε ελαφριά γεύματα, χωρίς πολλά λιπαρά.

 

  • Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.

 

Πάνω απ’ όλα ηρεμία και όχι πανικός. Ο καύσωνας σύμφωνα με την ΕΜΥ θα κρατήσει λίγες μέρες. Ας είμαστε προσεκτικοί και θα περάσει…

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath