Home / Good Life  / Αλβανικές Άλπεις: Γιατί είναι ο πλέον top προορισμός;

Αλβανικές Άλπεις: Γιατί είναι ο πλέον top προορισμός;

Οι Αλβανικές Άλπεις είναι πλέον ένας από τους πιο θελκτικούς προορισμούς, αφού διαθέτουν πλούσια φυσική ομορφιά και γραφικά χωριουδάκια.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται διαρκώς λόγος για τις Αλβανικές Άλπεις, ως εναλλακτικό προορισμό, που δεν έχει δεχθεί ακόμα τις συνέπειες του υπερτουρισμού. Με περισσότερο από το 70% του τοπίου να καλύπτεται από βουνά, η Αλβανία είναι από τα πιο ορεινά έθνη του κόσμου.

 

Οι Αλβανικές Άλπεις, συνέχεια των Δειναρικών Άλπεων, προέκταση των Άλπεων της Κεντρικής Ευρώπης, εκτείνονται στα βόρεια της Αλβανίας, στα δυτικά του Κοσσυφοπεδίου και στα νοτιοανατολικά του Μαυροβουνίου. Το τοπίο είναι απλά πανέμορφο, θυμίζοντας πολύ τους Δολομίτες της Ιταλίας, αφού οι απότομες πλαγιές καταλήγουν σε όμορφες καταπράσινες κοιλάδες που τις διασχίζουν ποτάμια.

 

“Καλωσήλθατε στις Αλπεις!” γράφει μία πινακίδα, περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Σκόδρα, κεντρική πόλη στα βόρεια της Αλβανίας, καλωσορίζοντάς μας σε ένα τοπίο αδιαμφισβήτητης φυσικής ομορφιάς και ορεινού πλούτου.

 

 

Τι θα δεις στις Αλβανικές Άλπεις;

Στο εμβληματικό τοπίο των Αλβανικών Άλπεων ανήκουν τα Εθνικά Πάρκα Teti, η περιοχή Valbona και Kelmendi. Τα Καταραμένα Όρη είναι άκρως θεαματικά όσο και σχεδόν αδιάβατα, εκτός από μια σειρά από ψηλά περάσματα, ιδανικά για πεζοπορία.

 

Η κοιλάδα του ποταμού Valbon βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα των Αλβανικών Άλπεων, με ένα εθνικό πάρκο 8.000 στρεμμάτων, που αποτελεί  μια από τις πιο όμορφες φυσικές περιοχές της Αλβανίας. Το πάρκο βρίσκεται περίπου 22 χλμ. από την αλπική πόλη Bayram Curry. Πριν την κοιλάδα μπορεί κανείς να αναζητήσει την πηγή  Shoshan, που βρίσκεται μόλις 3 χλμ. από το Bayram Kurri. Η πηγή ορμάει μέσα από ασβεστολιθικές σχισμές  προς τον ποταμό Βαλμπόνα, δημιουργώντας ένα φαράγγι πλάτους 2-3 μ. και βάθους 50 μ.

 

 

Τα χωριουδάκια της γύρω περιοχής πολλά και μοναδικής ομορφιάς. Το πρώτο, με σπίτια σε αλπικό στυλ, ονομάζεται Dragobia, εκεί όπου στενεύει η κοιλάδα. Κοντά στη Dragobia, στους πρόποδες του βουνού,.όπου ο ποταμός Τσερέμι χύνεται στον ποταμό Valbona, βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο όπου πολιορκήθηκε και σκοτώθηκε ο εθνικός ήρωας Bajram Kurri. 

 

 

 

Η Βαλμπόνα βρίσκεται 25 χλμ. από την πόλη Bayram Curry και είναι το σημαντικότερο κέντρο της κοιλάδας,. γεμάτο παραδοσιακά σπίτια που δημιουργούν μια γραφική θέα σε συμμετρία με τα φυσικά θαύματα της κοιλάδας. Η Βαλμπόνα είναι η αφετηρία, εάν θέλετε να ανεβείτε στο όρος Jezerca, το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Αλβανίας.

 

 

Το Rrogam είναι ένα απομακρυσμένο χωριό που περιβάλλεται από ανέγγιχτα φυσικά τοπία. Όλη η κοιλάδα λάμπει με σπάνια χρώματα και ομορφιά. Εκεί θα βρείτε τεράστια ποικιλία από δέντρα, όπως οξιές, καρυδιές, καστανιές, αγριομηλιές και μουριές.

 

Το Vermosh βρίσκεται στα βορειότερα βουνά της Αλβανίας, 95 χλμ. από τη Σκόδρα στην περιοχή Kelmend. Το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή είναι το Kafa-e-Rrapshit,.όπου μπορείτε να δείτε τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Chemi. Το Vermosh βρίσκεται σε ένα αλπικό πεδίο σε υψόμετρο 1100 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας,.που περιβάλλεται από ψηλές πλαγιές. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, ορειβασία,.σκι ή να δοκιμάσετε την τύχη σας με το ψάρεμα πέστροφας.

 

Στις περίφημες Δυτικές Αλβανικές Άλπεις (Alpet Perëndimore) θα περπατήσετε, θα αναπνεύσετε και θα απολαύσετε την καρδιά των Αλβανικών Άλπεων. Το ταξίδι ξεκινά από την πολιτιστική πρωτεύουσα Σκόδρα και περνά 41 χλμ. μέχρι το χωριό Ράζμα. Ο δρόμος επιστρέφει από το Razma στο χωριό Dedai.και μετά στον διάσημο… Θεό, ένα χωριό που περιβάλλεται από τις Άλπεις.

 

Το σπήλαιο Puchi  είναι ένα από τα πιο ελκυστικά, βρίσκεται σε υψόμετρο 1087 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε βάθος 5 χλμ. Αυτό το σπήλαιο είναι πλούσιο σε σταλακτίτες, σταλαγμίτες και τοιχογραφίες και διακλαδίζεται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

 

Μόλις βρήκατε τον επόμενο χειμερινό προορισμό σας!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath