Home / Lifestyle  / Πρόγραμμα “ΕΡΜΗΣ”: Η Ελλάδα πάει στο διάστημα!

Πρόγραμμα “ΕΡΜΗΣ”: Η Ελλάδα πάει στο διάστημα!

Το Πρόγραμμα “ΕΡΜΗΣ” είναι το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα διαστημικής τεχνολογίας της Ελλάδας, με νέες, καινοτόμες διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές.

Αν είχες την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στα προηγμένα τεχνολογικά κράτη του πλανήτη, κάνεις λάθος. Η διάψευση έρχεται από το Πρόγραμμα “ΕΡΜΗΣ”, το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα διαστημικής τεχνολογίας στη χώρα μας.

 

Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα “ΕΡΜΗΣ”;

Το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ-[ERMIS Hellenic Cubesat Demonstration Mission] έχει σαν στόχο να πιστοποιήσει νέες,. καινοτόμες διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές,.όπως οι επικοινωνίες 5G για το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), δορυφορικές τηλεπικοινωνίες και η παρατήρηση της γης με υπερφασματική κάμερα.

 

 

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα ένα σμήνος από τρεις τεχνολογικά προηγμένους νανοδορυφόρους (CubeSats),  με έμφαση στις τηλεπικοινωνίες 5G/IoT, στην δια-δορυφορική σύνδεση (inter-satellite link) και στην υπερφασματική τηλεπισκόπηση.(hyperspectral remote sensing) και θα πιστοποιηθούν για πρώτη φορά νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα, όπως: επικοινωνίες IoT/5G, δια-δορυφορικές συνδέσεις,.επεξεργασία δεδομένων εικόνας σε τροχιά με χρήση επιταχυντών υλικού για αλγόριθμους συμπίεσης υπερφασματικών εικόνων και κωδικοποίηση οπτικού καναλιού σύμφωνα με τα διαστημικά πρότυπα CCSDS,.αλγόριθμοι αυτομάτου ελέγχου για την παρατήρηση.και τον έλεγχο της ακριβούς θέσης του δορυφόρου και πολλά ακόμα.

 

 

Θα υλοποιηθεί αποκλειστικά από κορυφαίους Ελληνες επιστήμονες, ενώ θα φέρει την υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα συντονίσει το νεοσύστατο τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) με τη συμμετοχή της OQ Hellas,.του Πανεπιστήμιο Πατρών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τού Εθνικού Αστεροσκοπείού Αθηνών.   

 

 
Τα πλεονεκτήματα του Προγράμματος

Στα πλαίσια του Προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν καινοτόμες εφαρμογές σε όλα τα επίπεδα, όπως για παράδειγμα στην έξυπνη γεωργία, στις τηλεπικοινωνίες, σε όλες τις εφαρμογές του 5G.και φυσικά οι πολίτες αλλά και η επιστημονική κοινότητα. θα μπορεί να αξιοποιήσει νέες εφαρμογές και προηγμένα προγράμματα προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

 

Η Ελλάδα αποκτά διαστημική και δορυφορική υποδομή για την υποστήριξη ζωτικών κρατικών λειτουργιών (άμυνα, υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, επιτήρηση συνόρων κ.α.),.αλλά και τομέων της οικονομίας της χώρας (ευφυών πόλεων, περιβαλλοντολογική προστασία κ.α.). Θα έχει τον έλεγχο και την αποκλειστική χρήση των δεδομένων παρατήρησης Γης που αυτοί παράγουν,..χωρίς την παρέμβαση τρίτων χωρών, ενώ η ανάπτυξη τεχνολογιών και προϊόντων στη χώρα μας θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία στις τηλεπικοινωνίες. 

 

Και κάπως έτσι η Ελλάδα μπορεί πια να λέει ότι το Διάστημα δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο…

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath