Home / Lifestyle  / Cozy Views  / Πετσέτα VS ξαπλώστρα, κάτι παραπάνω από ένα απλό ντέρμπι

Πετσέτα VS ξαπλώστρα, κάτι παραπάνω από ένα απλό ντέρμπι

Κι ενώ το αιώνιο καλοκαιρινό beef πετσέτα VS ξαπλώστρα κρατάει χρόνια, είναι να αναρωτιέσαι πώς φτάσαμε να θεωρούμε την αμμουδιά είδος πολυτελείας.

Σε κάθε μικρή ή μεγάλη “κόντρα” το ερώτημα που καλείσαι να απαντήσεις.-με έμπνευση από το ομότιτλο αγαπημένο τραγούδι- είναι “Which side are you on?”. Πετσέτα VS ξαπλώστρα, απλότητα VS πολυτέλεια, βιβλίο VS social media…

 

Και ένα καλοκαίρι μετρέπεται σε ντέρμπι με πεδίο μάχης την παραλία. Αυτή τη φορά, όμως, το ζήτημα ξεφεύγει από τα όρια μίας απλής επιλογής.

 

Ναι, είναι στη δική σου ευχέρεια και γούστο να επιλέξεις το πώς να θες να απολαύσεις αυτές τις στιγμές χαλάρωσης, ελεύθερα ή σε κάποιο beach bar. Το ζήτημα είναι πολύ πιο σημαντικό,.αν και η κόντρα αυτή έχει γίνει αιτία να χαλάσουν παρέες και διακοπές ουκ ολίγες φορές…

 

 

Και είναι να αναρωτηθεί κανείς πώς φτάσαμε ως εδώ,.στο να πρέπει να δημιουργηθούν κινήματα για να δούμε το αυτονόητο ότι “όχι, δεν έχουν όλα μία τιμή”.και σίγουρα όχι η αμμουδιά και η θάλασσα.

 

Αλλά, ας μην κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος, να βλέπουμε το δέντρο αντί για το δάσος. Όταν μιλάμε για παραβίαση νομιμότητας και καταπάτηση.βασικών δικαιωμάτων  -γιατι το να απολαμβάνει κανείς τις διακοπές του στην παραλία είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων- τότε δεν χωράει άλλη συζήτηση.

 

 

Το “Κίνημα της πετσέτας” δεν δημιουργήθηκε απλά επειδή κάποιος είναι “φασαίος” και “ψηφίζει” φανατικά μόνο πετσέτα στην άμμο, αλλά επειδή οι παραλίες ξαφνικά έγιναν είδος πολυτελείας,.με χρεώσεις υπέρογκων ποσών σε ξαπλώστρες, “πόρτα” με σωματοφύλακες και, κυρίως, καταπατήσεις εκτάσεων πέρα από το νόμιμο όριο, παρεμποδίζοντας λουόμενους.

 

Την αρχή έκανε η Πάρος, καθώς στην παραλία Μικρή Σάντα Μαρία απομακρύνθηκε μεγάλο μέρος από τις ξαπλώστρες που είχαν τοποθετηθεί,.αλλά νέες εστίες πρωτοβουλιών ενάντια στην καταχρηστική κατάληψη παραλιών έχουν ήδη δημιουργηθεί στη Ρόδο, τη Νάξο, τη Σέριφο και άλλα νησιά.

 

Το δίπολο δικαίωμα-υποχρέωση είναι, λοιπόν, αυτό που πάντα θα θέτει τους κανόνες,.όπως κι αν επιθυμεί ο καθένας να απολαμβάνει το καλοκαίρι του. Πάνω σε πετσέτα ή ξαπλώστρα…  

 

Γιατί πάντα η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται.τα όρια της ελευθερίας των άλλων. (E.Kαντ)

 

***Η “Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής” παρέχει μια σειρά από οδηγίες και συμβουλές,.σχετικά με το τι ισχύει για τις οργανωμένες παραλίες και μπορείτε να τις αναζητήσετε εδώ.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath