Home / Lifestyle  / Παναγιώτης Μοσχίδης: “Ο εθελοντισμός ενώνει τους ανθρώπους”

Παναγιώτης Μοσχίδης: “Ο εθελοντισμός ενώνει τους ανθρώπους”

O Παναγιώτης Μοσχίδης είναι η “ψυχή” των  Cleaningans, των “χούλιγκανς” της καθαριότητας, που επικοινωνούν έμπρακτα την περιβαλλοντική συνείδηση.

Έχει αποδειχτεί πολλάκις ότι, όταν οι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους,.μπορούν να οδηγήσουν στις μεγαλύτερες αλλαγές. Ο Παναγιώτης Μοσχίδης κατάφερε να μεταρέψει την ατομική περιβαλλοντική συνείδηση σε κάτι πολύ δυνατό και ελπιδοφόρο. Η ομάδα των Cleaningans από το 2021, όταν και πρωτοδημιουργήθηκε,.μεγαλώνει διαρκώς, κάνοντας τη θεωρία πράξη. Εκατοντάδες πια εθελοντές απομακρύνουν απορρίματα από περιοχές εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, με motto “Σεβόμαστε το περιβάλλον, αλλάζουμε νοοτροπία”, το οποίο ευελπιστούν να γίνει κυρίαρχο σύνθημα στη νεολαία. Η “ψυχή” των Cleaningans μάς μιλά για τη δύναμη του εθελοντισμού,.τις επιτυχημένες δράσεις της ομάδας, αλλά και τους στόχους της για ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική αφύπνιση.

 

Πότε μπήκε στο μυαλό σου η ιδέα δημιουργίας των Cleaningans; Από μικρό παιδί η περιβαλλοντική συνείδηση ήταν σημαντικό κομμάτι του εαυτού σου;

Η ιδέα του να καθαρίσω εθελοντικά, στην αρχή μόνος κι έπειτα με τους δικούς μου ανθρώπους,.ξεκινώντας δειλά δειλά τις πρώτες δράσεις στη γειτονιά μας, γεννήθηκε το καλοκαίρι.αφότου τελείωσα τις σχολικές μου υποχρεώσεις την περίοδο 2019-2020. Οι Cleaningans, όμως, δημιουργήθηκαν λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουαρίου του 2021. Το έναυσμα ήταν το ενδιαφέρον,.αλλά και η ενεργή και συνεχής συμμετοχή εθελοντών και ανθρώπων στις πρώτες δράσεις μας,.που είχαν τις ίδιες ανησυχίες με εμάς, αρκετούς από τους οποίους δεν τους γνωρίζαμε από πριν.

 

Την περιβαλλοντική συνείδηση, το γεγονός ότι δεν πρέπει να πετάμε κάτω σκουπίδια,.την ανακύκλωση αλλά και άλλες βασικές περιβαλλοντικές αρχές, μου τις είχαν περάσει οι γονείς μου και υπήρχαν στο σπίτι μας. Παρ’ όλα αυτά δεν ήμουν τόσο “μανιακός” όσο είμαι τώρα. 

 

Παναγιώτης Μοσχίδης

 

Πώς αυτός ο αρχικός στόχος εξελίχθηκε σε μία ομάδα με τόσο μεγάλο αριθμό εθελοντών και πώς οι τοπικές ενέργειές σας έφτασαν και εκτός των συνόρων της Θεσσαλονίκης;

Ο εθελοντισμός ενώνει τους ανθρώπους. Έτσι, και στη δική μας περίπτωση ξεκινήσαμε στην αρχή λίγοι και με τον καιρό ο ένας έφερνε τον άλλον,.φτάνοντας σε ένα σημείο πια, που αφού προγραμματίσουμε μία δράση καθαρισμού, ξέρουμε ότι θα είναι εκεί τουλάχιστον 10-15 άτομα μόνο από την ομάδα μας.

Όσο αφορά στο πώς επεκταθήκαμε με ουσιαστικές δράσεις και εκτός της Θεσσαλονίκης,.το κυριότερο είναι ότι αυτό το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόρριψης κάθε λογής απορριμμάτων από ασυνείδητους πολίτες στη φύση δεν υπάρχει μόνο στην πόλη μας,.αλλά είναι παγκόσμιο και σε αυτό σίγουρα βοήθησαν τα εξής: η συχνότητα των δράσεών μας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -αρκετός κόσμος παρακολουθεί τις δράσεις μας ιντερνετικά- αλλά και δελτία ή άρθρα σε διαφορά ειδησεογραφικά site όλης της Ελλάδας. 

 

Παναγιώτης Μοσχίδης

 
Τι ακριβώς κάνετε ως Cleaningans; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε για τη μεθοδική απομάκρυνση των απορριμμάτων μιας περιοχής;

Η διαδικασία είναι απλή: εντοπίζουμε ένα σημείο το οποίο είναι επιβαρυμένο με σκουπίδια, βλέπουμε τι υλικά και υπηρεσίες θα χρειαστούμε, συντονίζουμε κατόπιν συνεννόησης μια ημέρα και ώρα που βολεύει τους περισσότερους εθελοντές μας και ανακοινώνουμε τη δράση στα social media,.για να προσκαλέσουμε όποιους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Την ημέρα της δράσης πηγαίνουμε πλήρως εξοπλισμένοι στο σημείο για να το αφήσουμε όσο πιο καθαρό γίνεται! 

 

Παναγιώτης Μοσχίδης

Παναγιώτης Μοσχίδης

 

“Σεβόμαστε το περιβάλλον, αλλάζουμε νοοτροπία” είναι το motto σας. Tελικά, ποιες είναι οι νοοτροπίες που μας οδήγησαν εδώ; Είσαι αισιόδοξος για την αλλαγή τους;

Το motto μας θέλουμε να γίνει σύνθημα στη νεολαία! Να τους μείνει αυτή η φράση, που σε 5 μόνο λέξεις κρύβει το πρόβλημα και τη λύση του. Νοοτροπίες που μας έφτασαν ως εδώ είναι ότι θεωρούμε, για παράδειγμα, τον δημοτικό υπάλληλο της καθαριότητας υπηρέτη μας και ότι,.επειδή πληρώνουμε δημοτικά τέλη, έχουμε το ελεύθερο να ρυπαίνουμε ανεξέλεγκτα. Συναντάμε συχνά κλασικές αντιδράσεις, συνήθως ατόμων άνω των 50-60 χρόνων, που ρίχνουν το φταίξιμο στον Δήμο,.χωρίς να αναλογιστούν πρώτα αν οι ίδιοι συμπεριφέρονται όπως θα έπρεπε, αλλά και ότι κοιτάμε μόνο την πάρτη μας και όχι το σύνολο και το γενικό καλό. “Να φύγει από το σπίτι μου και ας πάει όπου θέλει…” Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μπάζα από ανακαινίσεις, που υπάρχουν πεταμένα σε κάθε κρυμμένο μέρος,.το οποίο δεν έχει μεγάλη επισκεψιμότητα.

 

Είμαι ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος που υπάρχει και το ξέρουν καλά οι δικοί μου άνθρωποι. Άλλωστε, αν δεν ήμουν αισιόδοξος ότι θα αλλάξει κάτι μέσα από αυτό που κάνουμε,.θα το είχα σταματήσει πριν πάρει αυτή την έκταση.

 

Παναγιώτης Μοσχίδης

 
 Έχουμε μπει πια επισήμως στο καλοκαίρι και κατά συνέπεια στην αντιπυρική περίοδο. Εξήγησέ μας πόσο σημαντικό μπορεί αν αποδειχθεί το έργο σας στο να αποφευχθεί μία πυρκαγιά.

Τα τελευταία χρόνια, ένα παραπάνω λόγω της κλιματικής αλλαγής, η χώρα μας κάθε καλοκαίρι καίγεται ασταμάτητα. Είναι γεγονός ότι πολλές πυρκαγιές ξεκινούν από εμάς και τα σκουπίδια μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν πάρει φωτιά και έχουν καεί ολόκληρα δάση από αποτσίγαρο,.που πέταξε από το παράθυρο κάποιος οδηγός αυτοκινήτου ή από σπασμένα τζάμια ή γυάλινα μπουκάλια από ποτά, τα οποία αφέθηκαν στην φύση.

 

Αισθανόμαστε υπερηφάνεια όταν καθαρίζουμε απάτητα και αγνά μέρη της φύσης,.απομακρύνοντας από αυτά επικίνδυνα υλικά, που θα μπορούσαν αργά η γρήγορα να τα καταστρέψουν. Πρόσφατα, πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη εκστρατεία καθαρισμού στον Γλαροκαβο Χαλκιδικής, όπου εκτός από τα εκατοντάδες γυάλινα μπουκάλια που απομακρύνθηκαν, βρέθηκαν ανάμεσά τους ένα μπιτόνι με βενζίνη καθώς και μια φιάλη υγραερίου! 

 

Παναγιώτης Μοσχίδης

 
Γνωρίζουμε για τις δράσεις σας “Σχολeco”, μέσα από τις οποίες ενημερώνετε τη νέα γενιά. Πώς μπορεί τελικά η περιβαλλοντική συνείδηση να γίνει κομμάτι όλων μας; Είναι θέμα σχολικής παιδείας, ατομικής ή συλλογικής ευθύνης;

Η δράσεις του project “Σχολeco” είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε, να συζητήσουμε για το περιβάλλον και να κάνουμε δράσεις τακτικά με τη νέα γενιά, όπου κι αν βρίσκεται, με σκοπό την αλλαγή νοοτροπίας. Υπάρχει δίψα από τα παιδιά για δράση, και όχι μόνο στα λόγια… Θα προσπαθήσουμε να την αξιοποιήσουμε προς το καλύτερο! Κατά τη γνώμη μου, η περιβαλλοντική συνείδηση αποκτάται από ένα σύνολο ενεργειών και βιωμάτων από το σχολείο, αλλά κυρίως από το σπίτι και σε ατομικό επίπεδο.

 

 

Φαντάζομαι ότι στη συγκομιδή σκουπιδιών θα έχετε βρει και πολλά παράξενα αντικείμενα…

Είναι η αλήθεια ότι πολλά από τα ευρήματα των δράσεών μας προκαλούν εντύπωση, τόσο από την παλαιότητα τους, όπως κουτάκια αναψυκτικών και μπουκάλια υγρών καθαριστικών που ανήκουν σε παλαιότερες δεκαετίες (’70 -’80), όσο και από το πώς είναι δυνατόν να βρέθηκαν στο σημείο που καθαρίζουμε, με χαρακτηριστικά παραδείγματα καναπέδες, καθίσματα και ρόδες αυτοκινήτων και φορτηγών, έπιπλα, σπασμένα είδη υγιεινής, ψυγεία, ηλεκτρικές συσκευές και πολλά ακόμα… 

 

Παναγιώτης Μοσχίδης

Παναγιώτης Μοσχίδης

 

Πρόσφατα στα πλαίσια δράσης γνωριμίας και καθαρισμού “Περικυκλώνουμε το ΠΑ.ΜΑΚ.” ήρθατε αντιμέτωποι με μία τραγική εικόνα, αποτέλεσμα ρίψεων κομφετί στις ορκωμοσίες. Πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η εκτεταμένη συγκέντρωση σκουπιδιών στον πανεπιστημιακό χώρο;

Όπως είχαμε αναφέρει και στην ανάρτησή μας στα social media, αυτή είναι η άσχημη πλευρά μιας γιορτής, μιας ημέρας χαράς, όπως η ορκωμοσία ενός φοιτητή. Η εικόνα που αντικρίσαμε όταν φτάσαμε στον προαύλιο χώρο του ΠΑ.ΜΑΚ. ήταν ένα απέραντο χαλί από πλαστικά, πολύχρωμα κομφετί πάνω στο γρασίδι. Κομφετί, βέβαια, υπήρχαν μπερδεμένα και σε όλα τα δέντρα του χώρου, τα οποία δυστυχώς είναι αδύνατον να απομακρυνθούν ένα προς ένα. Τέτοιες ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ίδιου του πανεπιστημίου,.τόσο σε θέμα αισθητικής, όσο και κτιριακών δυσλειτουργιών, μιας και έχουν γίνει αναφορές για φράξιμο αποχετεύσεων και πλημμύρες σε εσωτερικούς χώρους του ιδρύματος. Η ρίψη τέτοιων κομφετί θα πρέπει να απαγορευθεί σε εξωτερικούς χώρους,.διότι σε μόλις 2 λεπτά χρήσης δημιουργείται μια σειρά από προβλήματα, τα οποία μπορεί να κοστίσουν μελλοντικά. 

 

 

Γνωρίζουμε το τι έχετε καταφέρει στην περιοχή της Αρετσούς, αναβαθμίζοντας μεγάλο κομμάτι της. Ποιες περιοχές στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και πώς το διαχειρίζεστε;

Τα τελευταία 2 χρόνια στην παραλία της Αρετσούς, όπως και γενικότερα σε όλο το παραλιακό κομμάτι του Δήμου Καλαμαριας μήκους 6 χιλιομέτρων,.με τις τακτικές δράσεις μας σε ακτές που επιβαρύνονται συχνά, η περιοχή έχει αναβαθμιστεί. Χαιρόμαστε που έχουμε συμβάλλει σε αυτό και αναγνωρίζεται και από τον Δήμο αλλά και από τους δημότες. Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην Θεσσαλονίκη είναι πολλές,.αλλά κυρίως στη δυτική πλευρά της πόλης, όπου πλέον δεν μπορούν να κάνουν πολλά οι εθελοντές, παρά μόνο η δημοτική αρχή με οργανωμένες και ουσιαστικές δράσεις, καθώς και επιβολή προστίμων όπου χρειαστεί. 

 

 

Ποιες δράσεις σχεδιάζουν οι Cleaningans από εδώ και στο εξής και πώς σκοπεύετε να δράσετε για την ακόμα μεγαλύτερη αφύπνιση των πολιτών;

Έχουμε αρκετές ιδέες και προτάσεις για συνεργασίες, κάποιες από τις οποίες θα γίνουν μέσα στη χρονιά, και αλλες το 2024. Κάποια προγραμματισμένη για την ώρα δεν υπάρχει, όμως μέσα από τα social media μας μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί για κάποια επόμενη δράση που, ίσως, προκύψει. Έχουμε και κάποια ζητήματα, τα οποία θελουμε να διευθετηθούν εντός του έτους,.αναφορικά με την ομαλή και νόμιμη λειτουργία της ομάδας, κάτι που θα μας λύσει αρκετά προβλήματα και θα μας ανοίξει πολλές πόρτες,.για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε ακόμα μεγαλύτερες δράσεις σε επιβαρυμένα σημεία ανά την Ελλάδα! 

 

 

Fb: @The Cleaningans

Ig: @the_cleaningans

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath