Home / Lifestyle  / Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: “Δώσε αίμα, δώσε πλάσμα, μοιράσου τη ζωή, μοιράσου συχνά”

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: “Δώσε αίμα, δώσε πλάσμα, μοιράσου τη ζωή, μοιράσου συχνά”

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη
Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Φέτος, το κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι “Ζούμε, επειδή ΕΣΥ προσφέρεις – Δώσε αίμα, δώσε πλάσμα, μοιράσου τη ζωή, μοιράσου συχνά”.

 

Το μήνυμα αυτό επικεντρώνεται κυρίως στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, τονίζοντας την αναγκαιότητα για τακτική προσφορά αίματος και πλάσματος, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα προστασίας για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Παράλληλα, αναδεικνύει και αποτυπώνει το αίσθημα ευθύνης και ανθρωπισμού, που διακατέχει τον εθελοντή αιμοδότη. Για να γιορτάσουν, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, δήμοι, τοπικοί φορείς, σύλλογοι και δομές υγείας ανά την Ελλάδα οργανώνουν πλήθος δράσεων εθελοντικής αιμοδοσίας. Πιο αναλυτικά, αίμα μπορούμε να δώσουμε:

 

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2023

 

Αθήνα

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, θέλοντας να ευχαριστήσει όλους τους ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες,.που στηρίζουν διαχρονικά το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας,.διοργανώνει μία ιδιαίτερη αιμοδοσία, με υψηλό συμβολισμό,.στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, την Τετάρτη 14 Ιουνίου (έως τις 17.00),.υπό την αιγίδα της A.E. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ.θα βρίσκεται την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 έως τις 14.00 μπροστά από την Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα). Οι εθελοντές μπορούν να δίνουν αίμα στο ΑΧΕΠΑ οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν, τις εξής ημέρες και ώρες:

  • Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 08.30-13.30 & 17.30-19.30
  • Τετάρτη: 10.30-13.30 & 17.30-19.30
  • Σάββατο, Κυριακή & αργίες: 9.00-12.30

Τηλέφωνα για ραντεβού (προαιρετικό): 2313303390 & 2313303308 (μπορείτε να καλέσετε καθημερινές εργάσιμες 8.00-15.00).

 

δήμος Νεάπολης-Συκεών εθελοντική αιμοδοσία

 

Παράλληλα, ο δήμος Νεάπολης – Συκεών, με προπομπό τη γιορτή εθελοντισμού.που διοργανώνει την Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 18.30 στο πάρκο των Ρουμανικών (Ελ.Βενιζέλου 25, Νεάπολη),.μεταδίδει το ισχυρό μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας για την εβδομάδα προσφοράς.που ακολουθεί από το Σάββατο 17 έως το Σάββατο 24 Ιουνίου. Πρόκειται για την προγραμματισμένη καλοκαιρινή Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας,.που θα πραγματοποιηθεί και φέτος σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία Άγιος Παύλος, ΑΧΕΠΑ, Θεαγένειο, Ιπποκράτειο και Γ. Παπανικολάου. Με σύνθημα “Η προσφορά που γίνεται συνήθεια”, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου επιχειρεί την περαιτέρω ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, με στόχο να μεγαλώσει περισσότερο η “αλυσίδα” της προσφοράς, που καθιστά τον δήμο έναν από τους ΟΤΑ με την πιο οργανωμένη Τράπεζα Αίματος πανελλαδικά.

 

Αλεξανδρούπολη

Το Σάββατο 17 Ιουνίου η κινητή μονάδα αιμοληψιών της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης “η Αγάπη πάει παντού” θα βρίσκεται στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, στον παραλιακό δρόμο, από τις 08.30 έως τη 13.30, για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου και την Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (HELMSIC).

 

Κομοτηνή

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 και ώρες 19.00 έως 22.00 διοργανώνεται γιορτή στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, από το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, τη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Κομοτηνής, τον Σύλλογο Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Ροδόπης “ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ” (που παρέχουν τη δυνατότητα λήψης δείγματος για δωρεά μυελού των οστών), τους e-Αιμοδότες και το ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, με την ευγενική υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ.

 

 

Κοζάνη

Η δράση του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης “Γέφυρα Ζωής” πραγματοποιείται την Τετάρτη 14/6/23 από τις 10.30 μέχρι αργά το βράδυ, στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης. Στη δράση θα συμμετέχουν, η 1η Τοπική Ομάδα Υγείας Κοζάνης, το ΚΕΘΕΑ, η Ομάδα θηλασμού και η ομάδα GO ALIVE. Παράλληλα από τις 15.30 έως τις 20.00, σε συνεργασία με το τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Κοζάνης, θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στην Κεντρική Πλατεία (και σε περίπτωση βροχής στο γραφείο του συλλόγου).

 

Λάρισα

Με το σύνθημα “Στα δύσκολα είμαι πάντα εδώ”, το τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας διοργανώνει υπαίθρια αιμοδοσία στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας, ενώ η δράση θα συνεχιστεί μέχρι και τις 18 Ιουνίου. Μάλιστα, η αιμοδοσία αυτή γίνεται εις μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

 

Καρδίτσα

Στις 14 Ιουνίου, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καρδίτσας στήνει στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας (18.00 έως 21.30) περίπτερο ενημέρωσης και λαμβάνοντας δείγμα σιέλου για την αντιμετώπιση της παιδικής λευχαιμίας. Την Πέμπτη 15 Ιουνίου, μας προσκαλεί να συμμετέχουμε στην εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο της πόλης.

 

Βόλος

Μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στον Βόλο για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη διοργανώνει την Τετάρτη 14/6/23, η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Θαλασσαιμίας Νομού Μαγνησίας, εθελοντικές ομάδες και άλλους φορείς στην παραλία του Βόλου. Η κινητή μονάδα Αιμοδοσίας βρίσκεται δίπλα από το κτίριο Παπαστράτου από τις 18.00 ως τις 21.00.

 

δωρεά αίμα

 

Κρήτη

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης” ξεκίνησε ένα 12ήμερο δράσεων για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας από την Τετάρτη 7 Ιουνίου. Οι δράσεις του συλλόγου, που ολοκληρώνονται την Κυριακή 18/6/23, περιλαμβάνουν:

  • Τετάρτη 14/6/23: Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στην Λότζια, 16.30-19.30 & Βραβεύσεις εθελοντών αιμοδοτών και προσώπων με προσφορά στο χώρο της αιμοδοσίας (19.00).
  • Πέμπτη 15/6/23: Μαντινάδες με θέμα την αιμοδοσία – Δράσεις ευαισθητοποίησης στα Ανώγεια (Ν. Ρεθύμνης).
  • Παρασκευή 16/6/23: “Από την Κρήτη στον Κόσμο. Διαδικτυακό Αντάμωμα Κρητών Αιμοδοτών”, 20.00-21.00.
  • Σάββατο 17/6/23: Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου Λότζια, 9.30-13.30 & Ενημερωτικό Περίπτερο.
  • Σάββατο 17/6/23: Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου – Πλατεία Ελευθερίας, 9.30-13.30
  • Κυριακή 18/6/23: Εθελοντική Αιμοδοσία Αγίου Νικολάου Ν. Λασιθίου, 10.00 – 13.30, στο παλαιό Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου. Η εν λόγω δράση οργανώνεται παράλληλα με τη Γιορτή του Πατέρα και θα επιφυλάσσει εκπλήξεις για όλους τους γονείς που θα αιμοδοτήσουν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι αιμοδότες μπορούν να αναρτούν φωτογραφίες από τις αιμοδοσίες τους με #aimodotoume_mazi @aimatocritis, να συμμετέχουν σε quiz στη σελίδα του Αιματοκρήτη στο FB και να απολαύσουν εκπλήξεις κατά τη διάρκεια των εορταστικών αιμοδοσιών.

 

Εσύ, σε ποιους θα δώσεις ζωή;

#δώσεαίμα #δώσεζωή #blooddonation

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin