Home / Good Life  / Καταρράκτες ανά την Ελλάδα που εντυπωσιάζουν!

Καταρράκτες ανά την Ελλάδα που εντυπωσιάζουν!

Οι καταρράκτες είναι πάντα ένα φυσικό τοπίο που εντυπωσιάζει. Η Ελλάδα διαθέτει πολλούς και σας καλεί να τους ανακαλύψετε.

Ο καιρός είναι ακόμα ιδανικός για εξορμήσεις στη φύση και η Ελλάδα προσφέρει αμέτρητα φυσικά τοπία προς εξερεύνηση. Οι καταρράκτες της πολλοί και απλά εντυπωσιακοί, είναι αυτό που σίγουρα αναζητάτε,.αφού το νερό ως φυσικό στοιχείο αλλάζει πάντα όλο το σκηνικό.

 
Πάμε να δούμε μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς και δημοφιλείς καταρράκτες ανά την Ελλάδα,.που σας προτείνουμε αν επισκεφθείτε, αν δεν το έχετε ήδη κάνει μέχρι σήμερα.

 

Καταρράκτες Εδέσσης

Η Έδεσσα ανήκει στον Νομό Πέλλας και είναι διάσημη για τους καταρράκτες της, οι οποίοι πέφτουν από ύψος περίπου 70 μέτρων! Οι καταρράκτες της Έδεσσας σχηματίστηκαν τον 14ο αιώνα έπειτα από κάποιο γεωλογικό ή καιρικό φαινόμενο. Το εκπληκτικό θέαμα είναι σίγουρα βασικός πόλος έλξης για την περιοχή, στην οποία υπάρχουν περίπου 12 συνολικά καταρράκτες, εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις είναι θεατοί,.αλλά αρκούν για να σας εντυπωσιάσουν. Στα μονοπάτια του Πάρκου Καταρρακτών συγκαταλέγεται και η λιθόστρωτη διαδρομή προς την Αρχαία Έδεσσα μέσα από τον κάμπο της πόλης. Εδώ και αρκετά χρόνια οι καταρράκτες φωταγωγούνται στα χρώματα του ουράνιου τόξου. κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός το οποίο καθιστά εφικτή και την νυχτερινή επίσκεψη.

 

Καταρράκτες

 

Καταρράκτες του Δρυμώνα

Βρίσκονται στη Βόρεια Εύβοια μεταξύ του χωριού Κερασιά και Δρυμώνα, σε υψόμετρο 620 μέτρων και απέχουν 4 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Το νερό πέφτει με ορμή από ύψος 15 μέτρων σε μια κρυστάλλινη λίμνη κυκλωμένη από βράχια και δάσος. Η πρόσβαση στο καταρράκτη είναι πολύ εύκολη και η γύρω περιοχή έχει διαμορφωθεί ιδανικά για πεζοπορία και πικ-νικ. Σε κοντινή απόσταση από τους καταρράκτες βρίσκεται και το απολιθωμένο Δάσος,. καθώς και το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών της Κερασιάς.

 

Καταρράκτες

 

Καταρράκτες Γραδούς

Βρίσκονται στην Κεφαλλονιά, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, στην ευρύτερη περιοχή Ελείου-Πρόννων. Πρόκειται για ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, με τα νερά του χειμάρρου να πέφτουν από αρκετά μεγάλο ύψος,. σχηματίζοντας στη βάση τους μια μικρή λιμνούλα. Οι Καταρράκτες της Γραδούς έχουν το περισσότερο νερό την άνοιξη, ενώ συνήθως το καλοκαίρι στερεύουν.

 

Καταρράκτης Λειβαδίτης 

Είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων και προσεγγίζεται αρκετά εύκολα από την πόλη της Ξάνθης. Για να φτάσει ο επισκέπτης στον καταρράκτη πρέπει να κάνει πεζοπορία σε ένα ήπιο μονοπάτι γεμάτο οξιές,. σφεντάμια,  φράξους και φλαμουριές. Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με ορμή,.χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι νεράιδες,.ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. 

 

Καταρράκτες

 

Καταρράκτες Νέδας 

Βρίσκονται στην Πελοπόννησο, περίπου 80 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και 27 χιλιόμετρα από τη γραφική Ανδρίτσαινα. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, είτε από την Ηλεία κοντά στη Φιγαλεία και τον Επικούριο Απόλλωνα, είτε από τη Μεσσηνία κοντά στα χωριά Σιδηρόκαστρο, Αυλώνα και Πλατανιά. Και οι δύο διαδρομές διασχίζουν πράσινες βουνοπλαγιές με ελιές, συκιές,.πλατάνια, αγριοβελανιδιές και πουρνάρια. Αυτός ο μικρός “θησαυρός” της Πελοποννήσου θα σας εντυπωσιάσει!

 

 

Καταρράκτης Σκαλωτής 

Ο καταρράκτης Σκαλωτής βρίσκεται στην Οροσειρά Ροδόπης στο δάσος Ελατιάς λίγα μέτρα έξω από τον ορεινό χωριό Σκαλωτής της Δράμας. Σε μια πανέμορφη διαδρομή 600 μέτρων σε ένα  καταπράσινο μονοπάτι δίπλα στο ρέμα της. Σκαλωτής, η φύση οργιάζει και σχηματίζει μικρές λεκάνες νερού, που θυμίζουν τροπικό τοπίο.

 

Καταρράκτες Μπάλτα Ντι Στρίγκα

Βρίσκονται σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το χωριό Ηλιοχώρι της Ηπείρου. Είναι ένα τρίο καταρρακτών, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να έχει ύψος πάνω από 25 μέτρα. Ανάμεσα τους  σχηματίζονται πισίνες (οβίρες) που δημιουργούνται από τα ορμητικά και παγωμένα νερά του ποταμού Κρυοπόταμου. Μπάλτα ντι Στρίγκα στα βλάχικα σημαίνει η οβίρα (μικρή λίμνη) της κραυγής. Σύμφωνα με έναν μύθο μια γυναίκα πήδηξε στον καταρράκτη για να. αυτοκτονήσει, βγάζοντας μια δυνατή κραυγή που ακούστηκε μέχρι το χωριό. Οι καταρράκτες βρίσκονται ανατολικά του χωριού σε υψόμετρο περίπου 780μ. και για να πάει κάποιος εκεί, πρέπει να ακολουθήσει το μονοπάτι για την Λάιστα. 

 

 

Καταρράκτες Γριάς Βάθρας

Η Σαμοθράκη είναι αναμφίβολα το νησί του νερού. Οι βάθρες της είναι φυσικές πισίνες για κολύμπι, που εμπλουτίζουν το φυσικό τοπίο της, συνθέτοντας το πιο όμορφο και ιδιαίτερο φυσικό τοπίο. Η Γριά Βάθρα είναι μία από τις πιο γνωστές βάθρες του νησιού ή πιο σωστά ένα σύμπλεγμα από λιμνούλες με τους καταρράκτες τους. Βρίσκεται κοντά στα Θερμά Λουτρά και είναι βουτηγμένη στην πυκνή και υγρή βλάστηση. Περιλαμβάνει πάνω από 30 βάθρες με μικρούς καταρράκτες, με μερικούς από αυτούς να είναι απλησίαστοι  λόγω του απότομου γκρεμού. Οι φυσιολάτρες και οι ριψοκίνδυνοι συνεχίζουν και μετά την τρίτη βάθρα, όπου η ανάβαση είναι πολύ δύσκολη αλλά το φυσικό της τοπίο αποζημειώνει, όπως λένε.

 

 
Καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς

Μαζί με το πέτρινο γεφύρι που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, οι καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς στον νομό Τρικάλων συνθέτουν ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Το νερό τους προέρχεται από τον μικρό ποταμό Παλαιοκαρίτη, που πηγάζει από τον αυχένα του φαραγγιού σε υψόμετρο 1700 μ. και καταλήγει στον Πορταϊκό ποταμό. Ο καταρράκτης ρίχνει ορμητικά τα νερά του από ύψος 12 μέτρων, ενώ παραδίπλα υπάρχει υπάρχει ένας μικρότερος καταρράκτης ύψους 2 μέτρων. Στη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς λειτουργεί μέχρι και σήμερα ένας νερόμυλος και μία δριστέλα, εκεί όπου κάποτε οι γυναίκες έπλεναν τα παλιά τα χρόνια, τα ρούχα.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath