Home / Wellness  / Health  / Η κοινωνική σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης

Η κοινωνική σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης
Με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, από το 2007 και έπειτα η 26η ημέρα του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση γυναικών και αντρών για τις μεθόδους αντισύλληψης, αλλά και για το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν οι ίδιες για τη στιγμή που θέλουν να αποκτήσουν παιδί.

 

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παγκόσμια δεδομένα περί ανεπιθύμητων κυήσεων, το 2007 ο Οργανισμός.Ηνωμένων Εθνών αφιέρωσε την 26η Σεπτεμβρίου ως την ημέρα για την ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη. Οι κυριότεροι λόγοι, που κατέστησαν αναγκαία την καθιέρωση της.Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης, ήταν η ανησυχία των ειδικών ότι το 85% των εφηβικών κυήσεων είναι αποργραμμάτιστες και ότι κάθε χρόνο σχεδόν ένα εκατομμύρια άνθρωποι.μολύνονται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Και η αιτία αυτών: δεν γνωρίζουν πώς να προστατέψουν τον εαυτό τους.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης υπογραμμίζει τη σημασία της ασφαλούς και αποτελεσματικής αντισύλληψης για την πρόληψη ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων, τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας, αλλά και την προώθηση του υγιούς οικογενειακού προγραμματισμού. Τονίζει, επίσης, τις ευρύτερες επιπτώσεις της αντισύλληψης για την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ευημερία.

 

75.000.000 κυήσεις παγκοσμίως είναι ανεπιθύμητες κάθε χρόνο και από αυτές, οι 45.000.000.καταλήγουν σε άμβλωση και περίπου 20.000.000 από αυτές γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες. Τουλάχιστον 585 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη,.ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

 

 

Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι “η τεχνητή έκτρωση για κοινωνικούς λόγους είναι.δικαίωμα της γυναίκας που πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις αποτυχίας της αντισύλληψης και μετά από λεπτομερή ενημέρωσή της,.ώστε αν τελικά πραγματοποιηθεί να αποτελεί την τελευταία λύση, επειδή η έκτρωση δεν είναι υποκατάστατο της αντισύλληψης, ούτε μορφή αντισύλληψης.”    

 

Η Ημέρα Παγκόσμιας Αντισύλληψης εκτός από υγειονομικό χαρακτήρα έχει και κοινωνική σημασία. Κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτου ηλικίας, χρειάζεται να γνωρίζει τη σημασία της αντισύλληψης. Μόνο τότε θα καταλάβει ότι η επιλογή του αριθμού παιδιών.που θα κάνει, αλλά και το πότε θα αποφασίσει να τα κάνει είναι θεμελιώδης δικαιώμά της, που κανένας δεν μπορεί να της το στερήσει… Εξάλλου, σύμφωνα με τον Dr Nafis Sadik, πρώην εκτελεστικό διευθυντή του UNFPA, οι υγιείς οικογένειες δημιουργούνται από επιλογή, όχι τυχαία”.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada