Home / Wellness  / Mind  / Ημερίδες αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ημερίδες αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ψυχικής Υγείας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας, οργανώνονται ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σημασία της ψυχικής υγείας.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης,.αλλά και την εκπαίδευσή της γύρω από τις ψυχικές ασθένειες, αλλά και για τη σημασία της ψυχικής υγείας κάθε ατόμου.

 

Σύμφωνα με τελευταία επιστημονικά δεδομένα:

 

  • Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.
  • Οι ψυχικές διαταραχές στο 60% ξεκινούν στην εφηβεία,.όπου ή δεν δίνεται η κατάλληλη σημασία και αγνοούνται ή παρουσιάζεται άρνηση του προβλήματος.
  • Η κατάθλιψη εμφανίζεται σε παγκόσμια κλίμακα περίπου σε 154 εκατομμύρια άτομα,.ενώ μέχρι το 2020 θα είναι η 2η αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.
  • Οι διαταραχές που σχετίζονται με κατάχρηση αλκοόλ φτάνουν τα 95 εκατομμύρια κρούσματα.
  • Η σχιζοφρένεια είναι μια από τις 10 συχνότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο

 

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, διοργανώνονται ενημερωτικές ημερίδες σε όλη την Ελλάδα:

 

ΕΠΙΟΝΗ- Αθήνα και διαδικτυακά

Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ μάς προσκαλεί την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, από τις 17:00 έως και τις 19:00 στην ημερίδα της με θέμα “Η Ψυχική Υγεία είναι Παγκόσμιο Ανθρώπινο Δικαίωμα”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μητροπολιτικό Κολέγιο της Αθήνας (Ακαδημίας 42), αλλά και διαδικτυακά μέσω zoom.

 

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία-Αθήνα

Έχοντας ως κεντρικό θέμα το σύνθημα “Mental Health is a Universal Human Right” – “Η Ψυχική Υγεία είναι Παγκόσμιο Δικαίωμα”,.η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία αποφάσισε να οργανώσει μια κοινοτική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με περίπτερο που θα στηθεί στην Πλατεία Μοναστηράκι στην Αθήνα, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 και ώρες 10.00 – 18.00.

 

Δήμος Θεσσαλονίκης

Το Τμήμα Προγραμμάτων & Δια Βίου Μάθησης του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα: “Η Ψυχική Υγεία μας αφορά όλους”, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του Δημαρχείου.

 

Ναύπλιο

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αργολίδας και η 1η ΤΟΜΥ Ναυπλίου θα πραγματοποιήσουν από κοινού ενημερωτική δράση στις 10 Οκτωβρίου, στις 10:30 το πρωί, στην πλατεία Δημαρχείου.

 

Ορεστιάδα

Παράλληλα, από τις 10 έως και τις 14 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου, που αντλούν τα θέματά τους από την Ψυχική Υγεία, στο θέατρο “Διόνυσος” της Ορεστιάδας.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada