Home / Cozyhome  / Architecture  / Βιβλιοθήκες βγαλμένες από τα όνειρά μας!

Βιβλιοθήκες βγαλμένες από τα όνειρά μας!

Βιβλιοθήκες που μαγεύουν με την υπέροχη αρχιτεκτονική τους και μοιάζουν βγαλμένες από τα όνειρά μας ή από κάποιο παραμύθι…

“I have always imagined that Paradise will be a kind of a Library” είχε πει ο Jorge Luis Borges και αν είσαι βιβλιοφάγος σίγουρα κάπως έτσι φαντάζεσαι κι εσύ τον Παράδεισο. Βιβλιοθήκες υπάρχουν πολλές, αλλά κάποιες από αυτές μοιάζουν βγαλμένες από τα όνειρά μας.

 

Πάμε να δούμε μερικές από αυτές που βρίσκονται ανά τον κόσμο.

 

George Peabody Library – Johns Hopkins University, Βαλτιμόρη των ΗΠΑ

Η Βιβλιοθήκη George Peabody είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως ένας από τους πιο όμορφους χώρους βιβλιοθηκών στον κόσμο, αλλά είναι επίσης ένας απαραίτητος χώρος για διδασκαλία και έρευνα. Το κτίριο της βιβλιοθήκης σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της Βαλτιμόρης Edmund G. Lind, σε συνεργασία με τον πρώτο καθηγητή του Ινστιτούτου Peabody, τον Δρ Nathaniel H. Morison. Περιλαμβάνει πέντε επίπεδα διακοσμητικών μπαλκονιών από χυτοσίδηρο, τα οποία υψώνονται  61 πόδια πάνω από το πάτωμα. Εκεί μπορεί κανείς να βρει 300.000 τόμους βιβλίων, γύρω από ποικίλες θεματικές.

 

 

Cărturești Carusel, Ρουμανία

Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα που βρίσκεται στην παλιά πόλη του Βουκουρεστίου. Έξι όροφοι με πάνω από 10.000 βιβλία και ένα υπέροχο bistro είναι αρκετοί λόγοι για να ταξιδέψετε στη ρουμανική πρωτεύουσα. Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2015 σε ένα ανακαινισμένο κτίριο του 19ου αιώνα. 

 

 

Vennesla Library, Βενέσλα της Νορβηγίας

Ένα σπονδυλωτό ξύλινο κέλυφος περικλείει μία από τις πιο εντυπωσιακές σύγχρονες βιβλιοθήκες, στην περιοχή Vennesla της Νορβηγίας. Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης και σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Helen & Hard Architects, ύστερα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 2009, 

 

 

Bibliotecha Alexandrina, Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Η σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι ένας ολοκληρωμένος πολιτιστικός οργανισμός με τρία μουσεία, τέσσερα εκθεσιακά κέντρα, επτά ερευνητικά ινστιτούτα, ένα πλανητάριο και ένα εργαστήρι για τη γνωριμία των παιδιών με την τέχνη και την επιστήμη. Το όραμα για την αναβίωση της Αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας αποτελεί πραγματικότητα με τη συμβολή της UNESCO.

 

 

Tianjin Binhai Library, Τιαντζίν της Κίνας

Τη βιβλιοθήκη-λαβύρινθο σχεδίασε το ολλανδικό γραφείο MVRDV στην κινεζική πόλη Τιαντζίν. Το τετράγωνο κτίριο εσωκλείει μια σειρά από ομόκεντρα επίπεδα σαν αναβαθμίδες σε ρόλο διαδρόμων. Στο κέντρο του χώρου δεσπόζει μια γιγάντια φωτεινή σφαίρα, που κάνει το κτίριο να μοιάζει με μάτι. Η βιβλιοθήκη καλύπτει πάνω από 33 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μπορεί να στεγάσει 1,2 εκατομμύρια βιβλία!

 

 
Abbey Library, Σανκτ Γκάλλεν  Ελβετίας

Η Βιβλιοθήκη του Αβαείου του Saint Gall είναι μια σημαντική μεσαιωνική μοναστική βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο St. Gallen της Ελβετίας. Η κεντρική αίθουσα της βιβλιοθήκης, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Peter Thumb σε στυλ ροκοκό, κατασκευάστηκε μεταξύ 1758 και 1767.  Μια ελληνική επιγραφή πάνω από την πόρτα της εισόδου, ΨΥΧΗΣ ΙΑΤΡΕΙΟΝ (psukhēs iatreion), μεταφράζεται ως “θεραπευτικό μέρος για την ψυχή”.

 

 

Stuttgart City Library, Στουτγάρδη 

Το 2013 έλαβε το εθνικό βραβείο ως Βιβλιοθήκη της Χρονιάς. Αρχιτέκτονάς της ήταν ο Eun Young Yi. Είναι κατασκευασμένη από ανοιχτό γκρι σκυρόδεμα που πλαισιώνει οπτικά μια σειρά από  γυάλινα τούβλα. Κάθε όροφος είναι θεματικός, με βιβλία από όλον τον κόσμο.

 

 

 

“The only thing that you absolutely have to know, is the location of the library.”

Albert Einstein

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath