Home / Good Life  / Art & Culture  / Φεβρουάριος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Φεβρουάριος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ο Φεβρουάριος γίνεται άκρως ενδιαφέρων με τις ξεχωριστές δράσεις και εκθέσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και αυτόν τον μήνα επιφυλάσσει ενδιαφέρουσες δράσεις και εκθέσεις για τους απανταχού αρχαιολάτρες -και όχι μόνο.

 

1. Ψηφιακή δράση “Φτιάχνω ένα ψηφιδωτό με καρπούς”

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει όμορφα ψηφιδωτά δάπεδα, που κοσμούσαν τις πλούσιες ρωμαϊκές επαύλεις, αλλά και δημόσια κτίρια. Τα θέματα προέρχονται από την καθημερινή ζωή, τη φύση, τη μυθολογία. Πολύ εντυπωσιακές είναι οι απεικονίσεις ανθρώπινων μορφών και οι παραστάσεις ζώων.

Αν σε ενδιαφέρει η τέχνη του ψηφιδωτού μπορείς εδώ να μάθεις περισσότερα για τη συλλογή φηφιδωτών του ΑΜΘ. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου ψηφιδωτά με καρπούς και σπόρους, εκτυπώνοντας από εδώ τα σχέδια, με τις απαραίτητες οδηγίες για την κατασκευή τους.

Διάρκεια: έως 30 Απριλίου 2022.

 

 

2. Περιοδική έκθεση “Σαρδηνία μεγαλιθικό νησί. Από τα μενχίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου”

Το υπέροχο ταξίδι της σαρδηνιακής αρχαιολογίας και του Νουραγκικού πολιτισμού συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη! Ξεκίνησε από το Βερολίνο, συνεχίστηκε στην Αγία Πετρούπολη και, πριν τελειώσει στη Νάπολη, κάνει τον τρίτο του σταθμό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο Φουαγιέ του ΑΜΘ, στις 11 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 19:00.

 

arxaiologiko

Άγαλμα πυγμάχου, Νεκρόπολη του Mont’e Prama, Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, Ασβεστόλιθος, Κάλιαρι, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πολεμιστής με ξίφος και ασπίδα, μπρούντζος, Padria, Εποχή του Σιδήρου Κάλιαρι, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Πρόκειται για μια συναρπαστική έκθεση αφιερωμένη στον αρχαίο πολιτισμό της Σαρδηνίας, τον Νουραγκικό πολιτισμό, με τα επιβλητικά μεγαλιθικά κτίρια, τα νουράγκι, τα ντολμέν, τα μενχίρ και τους τάφους των γιγάντων. Τα 188 εκθέματα μάς δείχνουν τον δρόμο, μέσα από ιστορίες, θρύλους, αλλά και τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, για να ανακαλύψουμε έναν από τους πιο γοητευτικούς πολιτισμούς της Μεσογείου, που συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον επιστημόνων και επισκεπτών. 

Η μουσειακή παρουσίαση των εκθεμάτων εμπλουτίζεται με ενημερωτικά κείμενα, αλλά και πλούσιο οπτικό και ηχητικό υλικό.

Η έκθεση έχει ήδη φιλοξενηθεί στο Εθνικό Μουσείο Προϊστορίας & Πρωτο-ιστορίας του Βερολίνου και το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Τελευταίος της σταθμός, μετά το ΑΜΘ, θα είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. 

Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος σε πέντε γλώσσες (ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά και ελληνικά). H είσοδος είναι ελεύθερη.

H θεματική ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11:00, στην Αίθουσα Ιουλία Βοκοτοπούλου. (Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201, Δευτ.- Παρ., 08:00 – 15:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.)

Διάρκεια: έως 15 Μαΐου 2022.

 

3. Περιοδική έκθεση “Μικρές ιστορίες επανάστασης”

Πρόκειται για μία Έκθεση σύγχρονων ενδυμάτων σε συνεργασία με το τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού & Ένδυσης (ΔΣΕ) της Σχολής Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Οι φοιτητές/σχεδιαστές, εστιάζοντας σε επιμέρους στοιχεία της στολής του εύζωνα και της πλούσιας παράδοσης της γυναικείας φορεσιάς, αφηγούνται εκ νέου μικρές στιγμές της επανάστασης του ’21, μέσα από τις υφές, τα χρώματα και τις γραμμές των ενδυμάτων.

 

arxaiologiko

 

Πτυχώσεις σε πρώτο πλάνο, μαζί με εικονογραφήσεις/τυπώματα με θέματα από την ελληνική επανάσταση. Χρώματα-σύμβολα, όπως το κόκκινο της μάχης και του λαβωμένου σώματος και το μαύρο του πένθους και του μπαρουτιού, βάφουν τα ρούχα. Ιστορικές προσωπικότητες και εμβληματικές γυναικείες μορφές, όπως η Μπουμπουλίνα και η Βασιλική Κονταξή, αποτελούν πρότυπα γυναικών που μεταφράζονται σε σύγχρονα ενδύματα.

 

arxaiologiko

 

Η μετάφραση είναι ελεύθερη και εναπόκειται στη ματιά του σχεδιαστή, στην αισθητική του ερμηνεία, μέσα από ιστορίες που αντλήθηκαν από αρχεία και ποικίλες αναγνώσεις της επανάστασης. Αυτές καθαυτές οι ιστορίες είναι περισσότερο το αποτύπωμα ενός συμβάντος, που έχει κατ’ επανάληψη “υφανθεί” στο πέρασμα των 200 χρόνων ως κλασική εικονογράφηση του αφηγήματος του 1821.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 19 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 12:00, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ’.

Διάρκεια: έως 31 Μαρτίου 2022.

 

3+1. Περιοδική Έκθεση “Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες & Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]”

Η περιοδική έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουλίου 2021, συνεχίζεται στο ΑΜΘ. Αποτελεί τη συμμετοχή του μουσείου στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.

Σχεδόν 100 χρόνια μεσολαβούν από το 1821 μέχρι το 1912, όταν ενσωματώνεται και η Μακεδονία στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει αυτή τη σημαντική, αλλά σχετικά άγνωστη, σελίδα της ελληνικής ιστορίας. Εστιάζει στον ρόλο των αρχαιοτήτων στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης.

Αρχαιότητες, έργα συλλεκτών, κειμήλια και αρχειακό υλικό παρουσιάζονται μαζί με κειμενικές πηγές, οπτικό και ηχητικό υλικό, σε μια εκθεσιακή αφήγηση, που εντάσσει τα χρόνια της Επανάστασης, αλλά και τα χρόνια πριν και μετά από αυτήν, στη συνολική ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης.

 

 

Τα 117 αντικείμενα της έκθεσης συμπλέκονται με τις προσωπικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων, αντανακλώντας τα γεγονότα, τις ιδεολογίες και το πνεύμα της εποχής, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα.

Τη μουσειακή εμπειρία εμπλουτίζει η ανάπτυξη μιας ξεχωριστής ενότητας με τίτλο “Με τη δική τους φωνή”, που διατρέχει όλη την έκθεση με τη λογική των μικροϊστοριών. Πρόκειται για ακουστικά αρχεία, αντιπροσωπευτικά κάθε εκθεσιακής ενότητας, που μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα και το άρωμα της ιστορίας, μέσα από μικρά αποσπάσματα μαρτυριών ανθρώπων της εποχής.

 

 

Για τα παιδιά

Παράλληλα με τα εκθέματα, προβάλλεται σύντομη ταινία διάρκειας 7 λεπτών. Μέσα από την εικόνα, την αφήγηση και το ηχητικό περιβάλλον η ταινία μεταδίδει την ατμόσφαιρα και τα μηνύματα της έκθεσης. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Ένας χάρτης, ένα νόμισμα, μια ιστορία για την ελευθερία“. Η Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή μετατρέπεται σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για τους μαθητές Ε’ – Στ’ Δημοτικού. Προσφέρει, έτσι, ένα νοητό ταξίδι στους τόπους και τους ανθρώπους που ενέπνευσαν την Επανάσταση.

Διάρκεια: έως 17 Ιουλίου 2022.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath