Home / Wellness  / Mind  / Τα όρια είναι η βάση για μία επιτυχημένη φιλία

Τα όρια είναι η βάση για μία επιτυχημένη φιλία

όρια
Το να θέσεις να δικά σου όρια είναι η βάση για να δημιουργήσεις μία υγιή και ισορροπημένη σχέση, τόσο με τον εαυτό σου όσο και με τους γύρω σου.

 

Κάθε διαπροσωπική μας σχέση χρειάζεται αμοιβαίες προσπάθειες για να διατηρηθεί. Τι συμβαίνει, όμως, όταν αυτές οι προσπάθειες ξεπερνούν τα όριά μας; Πολλές φορές, οι προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας μπορούν να μας αγχώσουν και να μας πιέσουν, έχοντας ως αποτέλεσμα να χάνουμε σιγά σιγά τον εαυτό μας. Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να βάζουμε όρια, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις.

 

Τι συμβαίνει όταν αδυνατούμε να βάλουμε όρια στις σχέσεις μας;

 

Ψυχική και σωματική κούραση

Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, όταν κάποιος αδυνατεί να ισορροπήσει τις ανάγκες των σχέσεών.του με τις δικές του ανάγκες, μπορεί να φτάσεις σε ένα σημείο ψυχικής, συναισθηματικής και σωματικής εξουθένωσης, προκαλώντας προβλήματα τόσο στην ίδια τη σχέση, όσο και στον ίδιο του τον εαυτό.

 

Αγανάκτηση

Όπως καταλάβατε, η συνεχής ικανοποίηση αποκλειστικά των αναγκών των άλλων.δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί αισθήματα αγανάκτησης. Αν κάποιος δε βάζει όρια στις σχέσεις του, με την πάροδο του χρόνου αρχίζει και νιώθει αισθήματα δυσαρέσκειας και αδικίας, αφού βάζει τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα. Η κούραση και η αγανάκτηση δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, τα οποία βλάπτουν τις σχέσεις.

 

 
Αν δεν έχετε μάθει να καλύπτετε αποκλειστικά τις ανάγκες των δικών σας προσώπων, το να βάλετε όρια ακούγεται δύσκολή υπόθεση. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε τις ανάγκες σας εύκολα και αποτελεσματικά.

 

  • Ξεκινήστε λέγοντας πόσο εκτιμάτε τη φιλία σας.
  • Επικοινωνήστε τα όριά σας απλά και ξεκάθαρα.
  • Εκφράστε τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα όριά σας.
  • Μην απολογείστε για τα συναισθήματά σας.
  • Να είσαι αυστηροί με αυτά, αλλά και ευγενικοί.
  • Υπενθυμίστε στους φίλους σας ότι, ανεξαρτήτως των ορίων σας, νοιάζεστε για αυτούς.

 

Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσετε τη σημασία που έχουν οι δικές σας ανάγκες, βρίσκοντας τον τρόπο να τις ισορροπήσετε μεταξύ των αναγκών των αγαπημένων σας προσώπων.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada