Home / Wellness  / Mind  / Πώς θα αναγνωρίσεις έναν τοξικό φίλο;

Πώς θα αναγνωρίσεις έναν τοξικό φίλο;

τοξικό φίλο
Μέσα στο πλαίσιο της ψυχικής υγείας, η λέξη τοξικότητα έχει γίνει τόσο συνηθισμένη, με αποτέλεσμα να έχει γίνει δύσκολο να αναγνωρίσουμε τι πραγματικά καθιστά τοξικό ένα άτομο. Ωστόσο, η τοξικότητα είναι κάτι παραπάνω από μία απλή σύγκρουση προσωπικοτήτων.

 

Στον τομέα της φιλίας, είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσουμε τοξικές συμπεριφορές και, πόσο μάλλον, να αναγνωρίσουμε το τοξικό προφίλ ενός ατόμου. Γιατί, όμως, δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε έναν τοξικό φίλο; Πολλοί άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με “φτωχά” παραδείγματα διαπροσωπικών σχέσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τέτοιου είδους συμπεριφορές να περνάνε “κάτω από το ραντάρ”, καθώς το άτομο τις θεωρεί φυσιολογικές. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά, τα οποία φανερώνουν την τοξικότητα μέσα στη φιλία.

 

Ο τοξικός φίλος αγνοεί τα όριά σου

Ένας τρόπος να αναγνωρίσεις έναν τοξικό φίλο είναι αν δεν σέβεται τα όριά σου. Αυτό μπορείς να το αντιληφθείς μέσα από μικρές καθημερινές συμπεριφορές,.οι οποίες δείχνουν ότι ο φίλος σου δεν σέβεται τις δικές σου επιθυμίες και βάζει πάντοτε μπροστά τον εαυτό του.

Είναι σκληρός και αγενής

Όλοι επιδιώκουμε την αλήθεια στις φιλίες μας. Όμως η αλήθεια απέχει αρκετά από την αγένεια. Συνήθως, ένα τοξικός φίλος μιλάει προσβλητικά προς το πρόσωπό σου, βαφτίζοντας αυτήν του την αγένεια ως τη δική του αλήθεια. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η αντίστασή σου απέναντι στην αγένειά του μπορεί να γυρίσει “μπούμεραγκ”, καθώς ο τοξικός φίλος θα επικαλεστεί τη σημαντικότητα της “αλήθειας” μέσα στη σχέση σας, και με αυτόν τον τρόπο θα σε χειραγωγήσει.

Μιλάει πίσω από την πλάτη σου

Ένας τοξικός φίλος δε θα χάσει την ευκαιρία να μιλήσει σε τρίτους για πράγματα που τους έχεις εκμυστηρευτεί. Αυτή του η συμπεριφορά γίνεται σκόπιμα, καθώς ο τοξικός φίλος θέλει να σε απομονώσει από τους γύρω σου και να δημιουργήσει προβλήματα στις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Αυτό, πολλές φορές, συμβαίνει διότι το άτομο αυτό καταβάθος θέλει να είσαι δυστυχισμένο και να σε δει να εξαρτάσαι από αυτό.

 

 
Δε σε στηρίζει

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του τοξικού φίλου είναι ότι δεν στηρίζει τους στόχους σου. Καθώς ο τοξικός φίλος θέλει να σε βλέπει δυστυχισμένο, δεν θα είναι υποστηρικτικός, θα υποβαθμίζει τους στόχους σου, θα συμπεριφέρεται με ζήλια και, φυσικά, δε θα χαρεί ποτέ με τη δική σου χαρά και επιτυχία.

Σε κάνει να νιώθεις εξαντλημένος

Με την πάροδο του χρόνου, η διατήρηση μιας τοξικής φιλίας μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοεικόνα σου. Η συνεχής προσπάθεια να υπερασπιστείς τα όριά σου κάποια στιγμή θα σε οδηγήσει σε ψυχική εξάντληση.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada