Home / Wellness  / Health  / Πώς θα προστατεύσω τα μάτια μου το καλοκαίρι;

Πώς θα προστατεύσω τα μάτια μου το καλοκαίρι;

μάτια προστασία καλοκαίρι
Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του φέρνει περισσότερες ώρες διασκέδασης κάτω από τον ήλιο. Ωστόσο, κάποιες από τις καλοκαιρινές μας δραστηριότητες μπορούν να βάλουν τα μάτια μας σε κίνδυνο.

 

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά οφθαλμικών ασθενειών. Ανάμεσα σε αυτές είναι ο καταρράκτης, το οφθαλμικό μελάνωμα και τα ηλιακά εγκαύματα. Μάλιστα, οι ενήλικες, που δε λαμβάνουν αρκετά αντιοξειδωτικά στη διατροφή τους, μπορεί να παρουσιάσουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, με τα απλά βήματα που ακολουθούν, μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας από τους παραπάνω κινδύνους.

 

#1 Θωρακίζουμε τα μάτια μας από τον ήλιο

Με απλά λόγια, φοράμε γυαλιά ηλίου όλη την ώρα, ακόμα και όταν έχει συννεφιά. Στην πραγματικότητα, οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν τα μάτια μας οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ωστόσο, το καλοκαίρι αυξάνεται ο κίνδυνος βλάβης των ματιών μας, γιατί οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στο νερό ή την άμμο.

Tip: Μεγιστοποιούμε την προστασία των ματιών μας, επιλέγοντας γυαλιά ηλίου που παρέχουν 100% προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA, όσο και από τις ακτίνες UVB.

 

ήλιος μάτια

 

#2 Φοράμε το καπέλο μας

Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αποκρούσουμε τις υπεριώδεις ακτίνες. Ένα καπέλο ενισχύει την προστασία των βολβών και των βλεφάρων μας, μειώνοντας σημαντικά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Tip: Επιλέγουμε καπέλο με φαρδύ γείσο, για να προστατεύσουμε καλύτερα τα μάτια μας και το δέρμα γύρω από αυτά.

 

#3 Δε φοράμε φακούς επαφής στις βουτιές μας

Οι φακοί επαφής μπορεί να παγιδεύσουν βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια κάθονται στα μάτια μας και θα μπορούσαν τελικά να προκαλέσουν μόλυνση του κερατοειδούς. Αυτός ο κίνδυνος επιδεινώνεται στην πισίνα ή τη θάλασσα.

Tip: Αν δεν μπορείτε να δείτε χωρίς τους φακούς επαφής σας, ζητήστε από τον οφθαλμίατρο να σας συνταγογραφήσει ειδικά γυαλιά κολύμβησης.

 

#4 Δεν ξεχνάμε τα γυαλιά κολύμβησης

Τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικες, πρέπει να φοράμε γυαλιά κολύμβησης κάθε φορά που κάνουμε μια βουτιά. Το χλώριο στο νερό της πισίνας μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, προκαλώντας τσούξιμο, κάψιμο, φαγούρα ή ερυθρότητα. Το ίδιο ισχύει για το αλάτι και άλλους ρύπους στη θάλασσα.

Tip: Επιλέγουμε γυαλιά κολύμβησης που εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπό μας. Ταυτόχρονα, προσέχουμε να μην είναι πολύ σφιχτά, για να μην προκαλέσουν ερυθρότητα ή πόνο στα μάτια μας.

 

γυαλιά κολύμβησης

 

#5 Φοράμε προστατευτικά γυαλιά για άλλες δραστηριότητες

Είτε πρόκειται για μία βόλτα με ποδήλατο, είτε για πεζοπορία, θα πρέπει να καλύπτουμε τα μάτια μας με το σωστό είδος γυαλιών. Αθλητικά ή προστατευτικά γυαλιά μπορούν να προφυλλάξουν τα μάτια μας από τη σκόνη, τους ρύπους και τον ήλιο.

 

#6 Καταναλώνουμε φυλλώδη λαχανικά

Η καλή διατροφή έχει συνδεθεί με την καλή όραση. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά στα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά βοηθούν στην προστασία της όρασής μας. Άλλες καλές τροφές για τα μάτια μας είναι τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί (και τα δύο πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), τα εσπεριδοειδή και τα όσπρια.

 

πράσινα λαχανικά

 

#7 Μένουμε ενυδατωμένοι

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα ανθισμένα φυτά μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα, ερεθισμό ή υγρό στα μάτια. Αν είμαστε επιρρεπείς στην ξηροφθαλμία ή έχουμε αλλεργίες, χρησιμοποιούμε οφθαλμικές σταγόνες, για να λιπαίνουμε τα μάτια και να τα βοηθήσουμε να αποβάλλουν τη γύρη ή άλλους ρύπους. Η καλή ενυδάτωση βοηθά και στην καλή υγεία των ματιών.

 

#8 Κοιμόμαστε καλά

Οι μεγαλύτερες μέρες μπορεί μερικές φορές να σημαίνουν λιγότερο ύπνο. Ωστόσο, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμούς στα μάτια. Όταν νυστάζουμε, τρίβουμε ασυναίσθητα τα μάτια μας, όμως αυτή η απλή κίνηση μπορεί να εισάγει βακτήρια. Γι’ αυτό, κοιμόμαστε αρκετά, για να τα κρατήσουμε ξεκούραστα και υγιή!

 

ύπνος

 

#9 Πλένουμε τα χέρια μας

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τη μόλυνση από μεταδοτικές ασθένειες που σχετίζονται με τα μάτια, όπως η επιπεφυκίτιδα. Αυτές μπορεί να αναπτυχθούν αφού αγγίξουμε μια επιφάνεια που έχει μικρόβια και στη συνέχεια τρίψουμε τα μάτια μας.

 

Και μία ακόμα συμβουλή:

Αν τα μάτια μας είναι ευαίσθητα, προγραμματίζουμε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό μας, πριν ξεκινήσουμε για τις διακοπές μας.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin