Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Διατροφή και γονιμότητα: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Διατροφή και γονιμότητα: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Κεφάλαιο διατροφή και γονιμότητα. Στα πλαίσια της σύγχρονης κοινωνίας, όπου το άγχος και η γρήγοροι ρυθμοί ζωής κυριαρχούν, ολοένα και περισσότερα ζευγάρια τείνουν να δυσκολεύονται στην σύλληψη. Και καθόλου παράλογο θα έλεγε κανείς, όταν η καθημερινότητα μας πια σχετίζεται με πανδημίες, οικονομικό παραλήρημα και ανεκδιήγητο πόλεμο (εν έτη 2022, ω ναι!).

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 9% των παντρεμένων γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Σύμφωνα με εθνική έρευνα που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Πολλοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένες πιθανότητες σύλληψης. Και ενώ δεν περνάνε όλοι από το χέρι σου, η διατροφή σου είναι ένας παράγοντας μεγάλης σημασίας που είναι υπό τον έλεγχο σου. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου, οι οποίες σχετίζονται με το είδος της τροφής, την ποιότητα ή και την συχνότητα των γευμάτων, ίσως βελτιώσουν σημαντικά την δυνατότητα σύλληψης. Διατροφή και γονιμότητα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό.

 

Το 2007, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαντ, διεξήγαγαν μια μελέτη με όνομα “Δίαιτα Γονιμότητας”. Οι γυναίκες με ωοθυλακιορρηκτική υπογονιμότητα που ακολουθούσαν αυτό το διατροφικό πρότυπο είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο ωοθυλακιορρηκτικής υπογονιμότητας. Αλλά και 27% μειωμένο κίνδυνο υπογονιμότητας από άλλες αιτίες σε σχέση με τις γυναίκες που δεν ακολουθούσαν στενά τη δίαιτα.

Το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο περιείχε:

Λιγότερα τρανς λιπαρά και περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά (για παράδειγμα αβοκάντο και ελαιόλαδο). Λιγότερες ζωικές πρωτεΐνες και περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες (για παράδειγμα όσπρια, τόφου, ξηροί καρποί, σπόροι). Περισσότερες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή γλυκαιμία. Για παράδειγμα δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, ψευδοδημητριακά. Περισσότερες χορτοφαγικές πηγές σιδήρου και λιγότερες πηγές κρέατος. Π.χ. όσπρια, σπόροι, ξηροί καρποί, πράσινα λαχανικά, πουρές ντομάτας.

 

Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και μιας ποικιλίας ειδών, υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών αντί για κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τουλάχιστον των μισών δημητριακών ολικής αλέσεως και η πρόσληψη αρκετών τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο, θα σε βοηθήσει να καλύψεις τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και να προωθήσεις ένα υγιές βάρος.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Τα επαρκή επίπεδα φoλικού οξέος. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την πρόληψη των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα. Ο νευρικός σωλήνας αναπτύσσεται στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Πριν καν οι περισσότερες γυναίκες συνειδητοποιήσουν ότι είναι έγκυες. Είναι ζωτικής σημασίας οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν να λαμβάνουν 400μg φολικού οξέος την ημέρα από συμπληρώματα. Καθώς και να συμπεριλάβουν τρόφιμα, όπως τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στην καθημερινότητα τους.

 

Με απλές, αλλά πολύ σημαντικές καθημερινές παρεμβάσεις, μπορείς να βελτιώσει τις πιθανότητες μιας σύλληψης. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εξαρτάται μόνο από εσένα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η διατροφή από μόνη της δεν εγγυάται μία επιθυμητή σύλληψη. Είναι όμως ένας από τους πιο δυνατούς συμμάχους σου. Μην λησμονείς πως με μια τόσο ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσεις και την ψυχική σου υγεία, ώστε να σε φέρει πιο κοντά σε αυτό που επιθυμείς.

 
Πηγές:

https://www.health.harvard.edu/blog/fertility-and-diet-is-there-a-connection-2018053113949

https://www.eatright.org/health/pregnancy/fertility-and-reproduction/fertility-foods

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6079277/

 

Το άρθρο “Διατροφή και γονιμότητα: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος