Home / Wellness  / Health  / Πρήξιμο στα πόδια: Αίτια και αντιμετώπιση

Πρήξιμο στα πόδια: Αίτια και αντιμετώπιση

πρήξιμο στα πόδια
Το πρήξιμο στα πόδια θεωρείται από πολλούς κάτι σύνηθες, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα τον γιατρό μας.

 

Η κούραση, οι πολλές ώρες ορθοστασίας και η καθιστική ζωή μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε οίδημα των κάτω άκρων. Πότε, όμως, πρέπει να μας ανησυχήσει το πρήξιμο στα πόδια;

 

Οι αιτίες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν τη συσσώρευση υγρού στα πόδια σας. Οι πιο συνηθισμένοι είναι η φλεβική ανεπάρκεια,.η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή κάποιος οξύς τραυματισμός.

Η φλεβική ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν οι φλέβες στα κάτω άκρα δεν μπορούν να ωθήσουν αποτελεσματικά το αίμα πίσω στην καρδιά. Αυτό το πρόβλημα είναι τυπικά χρόνιο και προκύπτει όταν οι φλέβες των ποδιών.διευρύνονται και οι βαλβίδες τους δεν μπορούν να κλείσουν σωστά. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσεται πρήξιμο στα πόδια,.το οποίο είναι συνήθως χειρότερο μετά από καθιστή ή όρθια στάση για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί επίσης να εμφανιστεί πιο οξεία,.αν μια φλέβα του ποδιού μπλοκαριστεί από θρόμβο αίματος.

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά εξασθενεί και δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα σε όλο το σώμα.

Ένας οξύς τραυματισμός, όπως το διάστρεμμα ενός συνδέσμου ή το τέντωμα ενός μυϊκού τένοντα, μπορεί επίσης να προκαλέσει αιφνίδιο οίδημα.

 

Τα συμπτώματα

Το πρήξιμο στα πόδια συνοδεύεται συχνά και από πολλά άλλα συμπτώματα. Μερικά από τα πιο κοινά είναι η εμφάνιση κιρσών ή ελκών, οι νυχτερινές κράμπες, ο εστιακός (σε μια περιοχή του ποδιού) ή ο οξύς πόνος, η δύσπνοια όταν είστε ενεργοί ή ξαπλωμένοι, οι αλλαγές χρώματος στα πόδια, η αδυναμία και η αστάθεια. Πρέπει να δώσετε προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα, καθώς μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να διαγνώσει την αιτία του οιδήματος και να καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία.

 

πρήξιμο στα πόδια

 

Η αντιμετώπιση

Για να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στα πόδια, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, που θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Σε γενικές γραμμές, αν το πρήξιμο οφείλεται σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, συνήθως ο γιατρός συστήνει τη χρήση καλτσών συμπίεσης. Το τακτικό περπάτημα και οι ασκήσεις ενεργοποίησης της γάμπας (όπως το ανασήκωμα της φτέρνας) μπορούν επίσης να είναι ευεργετικές.

Από την άλλη, το πρήξιμο που οφείλεται σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως αντιμετωπίζεται με συνδυασμό παρεμβάσεων. Η αποφυγή αλμυρών τροφών και η αποχή από την καφεΐνη μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει και κάποιο φάρμακο.

Το οίδημα από έναν οξύ τραυματισμό αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο. Ο πάγος, η ανύψωση, η συμπίεση και η ανάπαυση μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την πίεση στην πληγείσα περιοχή τις ώρες και τις ημέρες μετά το συμβάν.

 

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας

Αν έχετε πρήξιμο στα πόδια, που εμφανίζεται ξαφνικά κατά τη διάρκεια αρκετών ωρών ή ημερών, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν είχατε πρόσφατα χειρουργική επέμβαση ή τραύμα στο πόδι. Οποιοδήποτε οίδημα κάτω άκρων, που εμφανίζεται μετά από τραυματισμό του ποδιού ή που συνοδεύεται από δύσπνοια, απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

 

Πηγή άρθρου: verywellhealth

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin