Home / Good Life  / Τα πανηγύρια στο Αιγαίο έχουν άλλη χάρη!

Τα πανηγύρια στο Αιγαίο έχουν άλλη χάρη!

Αιγαιοπελαγίτικα νησιά και πανηγύρια πάνε μαζί και αν δεν έχεις ζήσει ένα από αυτά, τότε σίγουρα ξέρεις ποιος είναι ο φετινός προορισμός σου.

Αν έχεις επισκεφθεί Αύγουστο μήνα κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου, τότε σίγουρα ξέρεις ότι τα πανηγύρια εκεί έχουν άλλη χάρη. 

 

Ο Αύγουστος είναι για τα περισσότερα αιγαιοπελαγίτικα νησιά ο μήνας των πανηγυριών, στα οποία ντόπιοι και τουρίστες γίνονται ένα, πίνουν, χορεύουν και τραγουδούν μέχρι πρωίας. 

 

 

Συγκεντρώσαμε για εσάς τα πιο δημοφιλή πανηγύρια στο Αιγαίο, για να πάρετε μία γεύση από όσα σας περιμένουν, αν αποφασίσετε να επικεφθείτε κάποιο από τα παρακάτω νησιά.

 

Σύρος

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων βρίθει από πανηγύρια που σας περιμένουν! Τα “Αυγουστιάτικα Φεγγάρια” διαρκούν το διήμερο 9-10 Αυγούστου, με μουσική από ρεμπέτες στην Άνω Μεριά,.ενώ στις 14 Αυγούστου πραγματοποιείται η αναβίωση του εθίμου των “Φωταρίδων” με ζωντανή μουσική στην παραλία του Κινιού. Τέλος, ανήμερα της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται το μεγάλο πανηγύρι της Μεταστάσεως της Θεοτόκου

 

 

Αμοργός

Το πανηγύρι του Χριστού πραγματοποιείται στη χώρα της Αμοργού στις 6 Αυγούστου (ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος), στην κεντρική πλατεία γνωστή στους ντόπιους ως “Λόζα“,.με δωρεάν τηγανιτή αθερίνα, τηγανητό μπακαλιάρο και σαλάτες, υπό τον ήχο του βιολιού και του λαούτου. Ένα ξεχωριστό πανηγύρι είναι και αυτό το Δεκαπενταύγουστο,.στην Παναγιά την Πανοχωριανή, όπου θα απολαύσετε αμοργιανή ψημένη ρακή και χορό μέχρι τελικής πτώσης.

 

 

Πάρος

Ο Αύγουστος στην Πάρο είναι απλά απολαυστικός! Τον Δεκαπενταύγουστο στην Παροικιά, όπου βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, γίνεται περιφορά του επιταφίου και παραδοσιακό γλέντι, ενώ στις 23 Αυγούστου λαμβάνει χώρα το μοναδικό “Πανηγύρι των Πειρατών“,.κατά το οποίο γίνεται αναπαράσταση της επιδρομής του Μπαρμπαρόσα και των πειρατών του στη Νάουσα το 1537. Οι ντόπιοι ντύνονται πειρατές και να διασκεδάζουν με ρούμι.

 

 

Σίκινος

Στη Σίκινο λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια των αιγαιπελαγίτικων νησιών. Ανήμερα της Παναγίας, στη Χώρα του νησιού μπορεί κανείς να απολαύσει φωτογραφικές προβολές.στην πλατεία και να βιώσει ένα από τα καλύτερα γλέντια της ζωής του!

 

Νάξος

Τον Αύγουστο όλη η Νάξος είναι ένα πανηγύρι! Στις 6 Αυγούστου η Μεταμόρφωση του Σωτήρος γιορτάζεται στο Γλινάδο, στον Δαμαριώνα και στο Κουρουνοχώρι. Φυσικά,τον Δεκαπενταύγουστο κορυφώνεται το κομμάτι των πανηγυριών, με πιο γνωστό αυτό στο Φιλότι,.ενώ  στις 29 Αυγούστου, του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτή, πανηγύρια πραγματοποιούνται στην Απείρανθο, στον Απόλλωνα και στο Αγερσανί. 

 

 

Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια είναι ένα νησί που αγαπάει τα πανηγύρια όλον τον χρόνο, αλλά το μεγαλύτερο είναι εκείνο του Δεκαπενταύγουστου, της Παναγιάς της Πορταΐτισσας, το οποίο διαρκεί 3 ολόκληρες μέρες με ποτό, φαγητό και χορό. Το εορταστικό τριήμερο κλείνει με τα “Κουκάνια“, που διοργανώνονται στον Πέρα Γιαλό και είναι μια σειρά από παιχνίδια.

 

Ικαρία

Αν υπάρχει ένα νησί του Αιγαίου που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με τα πανηγύρια, είναι σίγουρα η Ικαρία. Τα πανηγύρια της πολλά και απολαυστικά,.αλλά ξεχωρίζουμε το πανηγύρι της Παναγίας στο Γιαλισκάρι αλλά και εκείνο της Λαγκάδας, γνωστό και ως “της Παναγιάς της Ρέιβερ”. Εσύ ακόμα να μάθεις Ικαριώτικο;

 

 

Σαντορίνη

Σε ένα από τα πιο αγαπημένα νησιά τα πανηγύρια είναι εξίσου εντυπωσιακά. Το πανηγύρι των Αγίων Επτά Παίδων λαμβάνει χώρα σε μια μυστική παραλία ανάμεσα στο Ημεροβίγλι και την Οία,.με την πρόσβαση να γίνεται μόνο με καραβάκια από διάφορα σημεία του νησιού. Θα απολαύσετε φάβα και Σαντορινιό κρασί πλάι στο κύμα!

 

 

Μήλος

Η Μήλος λατρεύει τα αυγουστιάτικα πανηγύρια, όπως αυτό της Παναγίας Πορτιανής, πολιούχου του νησιού, στη Ζεφυρία στις 14 Αυγούστου, το πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αδάμαντα τον Δεκαπενταύγουστο, τα πανηγύρια στην Παναγία Φανερωμένη, στην Tρυπητή και την Παναγία του Kήπου στις 22 Aυγούστου, τα εννιάμερα της Παναγίας στην Παναγία τη Γιάτρισσα, στον Κήπο στις 24 Αυγούστου κ.ά. Οι επιλογές πολλές για εμπειρίες αξέχαστες!

 

Σε όποιο νησί του Αιγαίου κι αν περάσετε αυτόν τον Αύγουστο το σίγουρο είναι ότι θα μάθετε τι σημαίνει αυθεντικό, νησιώτικο πανηγύρι!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath