Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Η vegan διατροφή κάνει καλό στην καρδιά!

Η vegan διατροφή κάνει καλό στην καρδιά!

vegan
Οι vegan δίαιτες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς λόγω των χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των πλεονεκτημάτων τους για την υγεία.

 

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες και η κλιματική αλλαγή αποτελούν παγκόσμια προβλήματα υγείας.και η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και λιγότερου κρέατος μπορεί να βελτιστοποιήσει και τα δύο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χορτοφαγία συνδέεται με αυξημένη καρδιαγγειακή ευεξία και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων,.λόγω της υψηλότερης πρόσληψης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, σπόρων και ξηρών καρπών. Από την άλλη, οι vegan δίαιτες μπορεί να περιορίσουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά,.όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και η βιταμίνη Β12.

 

Η έρευνα

Σε πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση JAMA Network Open, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις καρδιομεταβολικές επιδράσεις της χορτοφαγίας έναντι της παμφαγίας. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ομοζυγωτικοί δίδυμοι και είχαν ως επιλογές φρούτα, λαχανικά,.δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς, με περιορισμένη έκθεση σε πρόσθετη ζάχαρη.

 

Οι ερευνητές τούς παρείχαν γεύματα για τέσσερις εβδομάδες και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ετοίμαζαν μόνοι τα γεύματά τους, που περιλάμβαναν πρωτεΐνες, λαχανικά, άμυλο, υγιεινά λιπαρά και πολύ λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα. Υπήρχε ποικιλία σε όλες τις ομάδες τροφίμων και το διαιτολόγιο ανταποκρινόταν στις ατομικές απαιτήσεις και προτιμήσεις των συμμετεχόντων,.οι οποίοι είχαν το ελεύθερο να τρώνε μέχρι να ικανοποιηθούν, χωρίς να σκέφτονται τις θερμίδες.

 

vegan

 

Τα αποτελέσματα

Το πρωταρχικό αποτέλεσμα της μελέτης έδειξε τη μεταβαλλόμενη συγκέντρωση χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας σε μόλις οκτώ εβδομάδες. Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν μεταβολές στα επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης, λιπιδίων και Ν-οξειδίου στο αίμα. Οι μετρήσεις περιελάμβαναν, επίσης, το ποσοστό της διατροφικής συμμόρφωσης, τη δυσκολία ή την ευκολία στην τήρηση των διαιτολογίων, τα επίπεδα ενέργειας των συμμετεχόντων και την αίσθηση ευεξίας.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η vegan διατροφή βελτίωσε τα καρδιομεταβολικά προφίλ σε σύγκριση με τη δίαιτα των παμφάγων, με μειωμένα επίπεδα LDL-C και ινσουλίνης. Οι vegan καταναλώνουν λιγότερη πρωτεΐνη, έχουν φτωχότερη διατροφική ικανοποίηση και έχουν υψηλότερη κατανάλωση λαχανικών και σιδήρου. Ωστόσο, καταναλώνουν λιγότερη βιταμίνη Β12. Έτσι, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να θεωρούν τις vegan δίαιτες μια υγιεινή εναλλακτική λύση για τους ασθενείς.