Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Οι καλύτερες δίαιτες για το 2022

Οι καλύτερες δίαιτες για το 2022

diet healthy lifestyle
Ολοένα και περισσότεροι γιατροί, ερευνητές και επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους στις ισορροπημένες δίαιτες, που καλύπτουν ανεπάρκειες και προσφέρουν ουσιαστική θρέψη στον οργανισμό σου.

 

Ποια είναι, όμως, η τέλεια διατροφή; Ποιες δίαιτες μπορούν να σου προσφέρουν απόλαυση, αλλά και πληρότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά; Και, το σημαντικότερο, ποιες είναι πραγματικά βιώσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα; Εδώ θα βρεις τις κορυφαίες δίαιτες, με βάση την καθιερωμένη ετήσια ψηφοφορία του κόσμου, στην αμερικανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης U.S. News & World Report.

 

Μεσογειακή

 

mediterranean diet for this year

 

Η Μεσογειακή Δίαιτα κατατάσσεται στην 1η θέση, ως η δίαιτα που μπορείς να ακολουθήσεις ευκολότερα. Έχει ως βάση της τα λαχανικά και οι πιθανότητες να μην την έχεις ακουστά είναι ελάχιστες. Αν έχεις μια χρόνια πάθηση, όπως κάποια καρδιακή πάθηση ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός σου μπορεί ακόμη και να σου την έχει “συνταγογραφήσει”. Τα οφέλη της για την υγεία δε σταματούν εδώ. Εκτός από την απώλεια βάρους, συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου, στην πρόληψη πολλών ειδών καρκίνου και στον αποτελεσματικότερο ελέγχο του διαβήτη.

Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής μοιάζει περισσότερο με ένα διατροφικό πρότυπο, παρά με ένα αυστηρά πειθαρχημένο πρόγραμμα διατροφής. Μάλιστα, δίνεται έμφαση σε ορισμένα τρόφιμα με βάση τις διατροφικές παραδόσεις της Κρήτης, της Ελλάδας και της νότιας Ιταλίας, κατά τα μέσα του 20ού αιώνα. Βασίζεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, ελαιόλαδο, μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων και κόκκινο κρασί. Η πυραμίδα τονίζει εξίσου και την αξία της καθημερινής άσκησης.

Ωστόσο, οι έρευνες υποστηρίζουν ότι τα οφέλη για την υγεία προέρχονται από ένα διατροφικό πρότυπο μεσογειακού τύπου, που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά τρόφιμα. Είναι ο συνδυασμός αυτών των τροφίμων, που φαίνεται να προστατεύει από τις ασθένειες, καθώς το όφελος δεν είναι τόσο ισχυρό, όταν εξετάζονται μεμονωμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά, που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή.

 

DASH

 

DASH diet for this year

 

Η δίαιτα DASH προωθείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος, για να σταματήσει (ή να αποτρέψει) την υπέρταση, ή αλλιώς την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η διατροφή αυτή αποθαρρύνει τροφές, που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά (λιπαρά κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά, τροπικά έλαια, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά). Καθημερινά συνιστά 6-8 μερίδες δημητριακά, μέχρι 6 μερίδες κρέατα, πουλερικά και ψάρια, 4-5 μερίδες λαχανικά, 4-5 μερίδες φρούτα, 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά χαμηλών ή μηδενικών λιπαρών, 2-3 μερίδες λίπη και έλαια.

Ακολουθώντας τη διατροφή DASH, θα πρέπει να καταναλώνεις μέχρι 2.300 mg νατρίου την ημέρα (ή 5g αλάτι). Πιθανά, θα μπορούσες να μειώσεις το νάτριο σε περίπου 1.500 mg (ή 3,2g αλάτι). Η δίαιτα DASH είναι ισορροπημένη και μπορεί να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα.

 

Flexitarian

 

flexiatarian diet

 

Η λέξη Flexitarian προέρχεται από το πάντρεμα των λέξεων “flexible” (ευέλικτος) και “vegetarian” (χορτοφάγος). Ο όρος επινοήθηκε από τη διαιτολόγο Dawn Jackson Blatner το 2009 στο βιβλίο της “The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease and Add Years to Your Life”. Η Blatner λέει ότι δε χρειάζεται να εξαλείψεις εντελώς το κρέας, για να αποκομίσεις τα οφέλη της χορτοφαγίας, που συνδέονται με την υγεία. Άρα, μπορείς να είσαι χορτοφάγος κατά βάση, αλλά να απολαμβάνεις περιστασιακά ένα burger ή μια μπριζόλα. Τρώγοντας περισσότερο χορτοφαγικά και λιγότερο κρέας, όχι μόνο θα χάσεις βάρος, αλλά θα βελτιώσεις και τη συνολική σου υγεία. Παράλληλα, θα μειώσεις το ποσοστό καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου, και, ως αποτέλεσμα, θα έρθεις πιο κοντά στη μακροζωία.

 

Καθώς, λοιπόν, τείνουμε να επιλέγουμε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, όλο και περισσότερο, κινούμε το σώμα μας λιγότερο και ταυτόχρονα παλεύουμε ακόμη με τον κορονοϊό, είναι σημαντικό να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και να παραμένουμε δραστήριοι. Το ποια θα είναι αυτή η διατροφή είναι κάτι διαφορετικό για κάθε άτομο. Η κατάταξη “Best Diets” σε οπλίζει με ενημερωμένες πληροφορίες και δεδομένα, για να σε βοηθήσει να επιλέξεις τη σωστή διατροφή, με βάση τις μοναδικές σου ανάγκες ή τους στόχους για το βάρος σου.

 

Πηγές:

https://www.thedenverchannel.com/lifestyle/health-and-fitness/report-names-the-best-and-worst-diets-for-2021

https://health.usnews.com/best-diet/flexitarian-diet

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/mediterranean-diet/

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος