Home / Lifestyle  / Δημήτρης Τζανκατιάν: H αληθινή Ελλάδα από ψηλά!

Δημήτρης Τζανκατιάν: H αληθινή Ελλάδα από ψηλά!

Ο Δημήτρης Τζανκατιάν μάς χαρίζει τις πιο απολαυστικές εικόνες από ψηλά. Ως drone operator και φωτογράφος διατηρεί ένα από τα πιο δημοφιλή Instagram accounts.

 

Μέσα από τις λήψεις του ταξιδεύουμε στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας -και όχι μόνο. Η μοναδική ματιά του μαγνητίζει την ομορφιά του τόπου μας.και τη μετουσιώνει σε videos που δε χορταίνουμε να βλέπουμε. Μιλήσαμε μαζί του για όμορφα ταξίδια, τους αγαπημένους του προορισμούς,.αλλά και την επιθυμία του να μας δίνει αληθινές εικόνες,.που πάντα συγκινούν τα μάτια και το μυαλό.

 

Πώς και πότε μυήθηκες στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας, αποφασίζοντας τελικά να ιδρύσεις τη δική σου εταιρεία;

Κάπου μέσα στο 2018, βλέποντας μία διαφήμιση στο Internet για drones μου κίνησε την περιέργεια. Μπήκα, την είδα και έκτοτε λάτρεψα το πώς ένα μικρό μηχάνημα μπορεί να πετάει και να βγάζει φωτογραφίες ταυτόχρονα. Από εκεί ξεκίνησε  το πάθος μου για τη φωτογραφία.

 

Ήσουν πάντα λάτρης των ταξιδιών και πριν την ενασχόλησή σου με τη φωτογραφία και το drone videography; Ποια ήταν τα ταξίδια που ονειρευόσουν να κάνεις και κατάφερες να αποτελέσουν τελικά κομμάτι του portfolio σου;

Από μικρός έλεγα πως ήθελα να ταξιδέψω σε όλον τον κοσμο. Λατρεύω τη φύση και θεωρώ πως οι ομορφιές που έχει ο πλανήτης μας είναι κάτι μοναδικό. Ταξίδια που με μάγεψαν ήταν αυτά στο Μπαλί, στην Ταϊλάνδη, στην Ισλανδία, αλλά και στις λίμνες της Αυστρίας. Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί προορισμοί που θα ήθελα να επισκεφθώ, όπως οι Φιλιππίνες, τα Νησιά Φίτζι και Μπόρα Μπόρα κ.ά.

 

Courtesy: Dimitris Tzankatian

 
Υπάρχουν πολλά ταξιδιωτικά accounts στο Instagram, σίγουρα όμως ο δικός σου λογαριασμός είναι στον κορυφή των πιο αγαπημένων. Είναι τα social media ένας τρόπος να δούμε εικόνες που πιθανότατα δε θα βλέπαμε ποτέ στη ζωή μας; Ποιο είναι το feedback που παίρνεις από τον κόσμο;

Θεωρώ πως στην εποχή που ζούμε τα social media είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και ότι βοηθάει αρκετούς ανθρώπους να δουν μέσα από το προφίλ ενός traveller, μέρη τα οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να δουν ή θα ήταν πολύ δύσκολο. Και αυτό γιατί πολύ απλά οι travellers έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν μέρη και σημεία, τα οποία κάποιες φορές δεν είναι γνωστά, ενώ έχουν και την πολυτέλεια του χρόνου να δουν πάντα κάτι παραπάνω, ακόμη και σε γνωστά μέρη. Αυτό, βέβαια, δεν είναι πάντα καλό, διότι τυγχάνει να διαφημιστεί ένα μέρος και μετά να γίνεται ο “κακός χαμός”, με αποτέλεσμα να μην μπορείς πια να το ευχαριστηθείς από τον πολύ κόσμο…

 

 

Μπορείς να μας δώσεις το top 5 των αγαπημένων σου εικόνων από ψηλά;

Κατά τη γνωμη μου το top 5 είναι: Iσλανδία, Μπαλί, Ταϊλάνδη, Αυστρία και φυσικά… Ελλάδα!

 

 

Δημήτρης Τζανκατιάν

Courtesy: Dimitris Tzankatian

 

Το 2022 κατέβασες με το drone σου την μπάλα στο γήπεδο για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, έχεις συμμετάσχει ως χειριστή drone στα γυρίσματα της χολιγουντιανής ταινίας Bricklayer στη Θεσσαλονίκη… Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας κι άλλες ανάλογες εμπειρίες σου ως drone operator;

Προσφάτως πραγματοποίησα τα γυρίσματα για μία σειρά στην Αυστραλιανή τηλεόραση, με θέμα την κλοπή των αρχαιών γλυπτών του Παρθενώνα από τους Άγγλους, της οποίας τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν πάνω στον βράχο της Ακρόπολης. Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον γύρισμα, αφού πια βλέπουμε ότι και οι ίδιοι οι Άγγλοι δεν συμφωνούν με όσα έκαναν στο παρελθόν.

 

Courtesy: Dimitris Tzankatian

 

Οι λήψεις σου πραγματικά είναι γεμάτες από την ελληνική ομορφιά και μας παρασύρουν μέσα της. Πιστεύεις πως έχουν λειτουργήσει, ίσως, ως έναυσμα για να επισκεφτεί κάποιος τη χώρα μας;

Λαμβάνω αρκετά μηνύματα, σχεδόν καθημερινά, από ανθρώπους άλλων χωρών, που ζητούν πληροφορίες για τα νησιά μας και την Αθήνα, για το πού να πάνε, τι να δουν, ποιες ημέρες του καλοκαιριού είναι η καλύτερη περίοδος κ.ά. Οπότε, ναι, θεωρώ πως έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Μεγάλο ποσοστό των ακολούθων μου είναι από Αμερική, Αργετινή και πολλές άλλες μακρινές περιοχές του κόσμου.

 

 

Υπάρχει κάποια λήψη σε συγκεκριμένο τόπο που δεν έχεις πραγματοποιήσει και είναι πάντα στο μυαλό σου;

Ναι υπάρχει και είναι τα νησια Μπόρα Μπόρα. Από μικρό με θυμάμαι να λατρεύω αυτό το μερος! Εύχομαι κάποια στιγμή στη ζωή μου να καταφέρω να πάω, μιας και είναι 36 ώρες ταξίδι, αλλά πιστεύω ότι αξίζει πάρα πολύ ως εμπειρία.

 

Δημήτρης Τζανκατιάν

Courtesy: Dimitris Tzankatian

 

Τελικά, πώς μοιάζει ο κόσμος από ψηλά μέσα από τα δικά σου μάτια;

Αυτό που θέλω να δείχνω στον κόσμο μέσα από τις φωτογραφίες που βγάζω, είναι το αληθινό και εννοώ χωρίς ψεύτικα φίλτρα και χωρίς να πειράζω πολύ τη φωτογραφία. Με αυτό θέλω να πετύχω το εξής: όταν κάποιος ακόλουθος -ή μη- δει τη φωτογραφία μου και επισκεφθεί το συγκεκριμένο μέρος, να πει ότι όντως είναι το ίδιο όπως το είδε, όχι να ξαφνιαστεί, συνειδητοποιώντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μου αρέσει να δείχνω την αλήθεια όπως είναι, και όχι να παραμυθιάζω τον κόσμο.

 

Πού θα απολαύσεις το φετινό καλοκαίρι;

Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, είναι λίγο δύσκολο να πάω διακοπές φέτος, αλλά στο μυαλό μου υπάρχει η Λευκάδα, την οποία θεωρώ ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, που θα πρέπει να διαφημιστεί περισσότερο από κάποια άλλα.

 

Instagram: @d.tzankatian

 

***Αll Photos: courtesy Dimitris Tzankatian

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath