Home / Wellness  / Health  / Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, από τον MUDr. Στυλιανό Μανουσάκη

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, από τον MUDr. Στυλιανό Μανουσάκη

σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια πολύπλοκη πολυπαραγοντική ορμονική μεταβολική διαταραχή, που επηρεάζει τον οργανισμό της πάσχουσας γυναίκας με πολλούς τρόπους, ιδιαίτερα στη γονιμότητά της.

 

Η διάγνωση του συνδρόμου βασίζεται στα λεγόμενα «κριτήρια του Rotterdam», όπου για να χαρακτηρισθεί η γυναίκα πρέπει να πληρούνται δύο από τα τρία ακόλουθα κριτήρια:

  • Ολιγομηνόρροια και/ή αμηνόρροια
  • Αυξημένα ανδρογόνα
  • Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών στον υπέρηχο

 

Υπολογίζεται ότι αφορά τουλάχιστον 1 στις 10 γυναίκες, ηλικίας 20 έως 40 ετών. Επιπρόσθετα, οι διάφορες κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ακμή, τριχοφυΐα διαφορετικής βαρύτητας ή και τα δύο, ποικίλες εκφράσεις διαταραχών της έμμηνου ρύσεως, υπογονιμότητα, κατάθλιψη και παχυσαρκία.

 

pcos

 

Τα αίτια

Τα αίτια του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι απολύτως κατανοητά. Γενετικοί παράγοντες και κληρονομικότητα φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο, μιας και έχει παρατηρηθεί ότι πολλές γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν μητέρα ή αδελφή με το ίδιο σύνδρομο. Επιπρόσθετα, επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, η φλεγμονή και η περίσσεια ανδρογόνων.

 

Η διάγνωση

Η διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών έγκειται στην εμπειρία του γυναικολόγου να συνδυάσει τα κλινικά και υπερηχογραφικά ευρήματα με το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας, αλλά και τα αποτελέσματα αιματολογικών ορμονολογικών εξετάσεων. Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα ενδέχεται να μη δείξει την εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Αυξημένη πιθανότητα για πολυκυστικές ωοθήκες εμφανίζουν γυναίκες:

  • Με αραιομηνόρροια και υπογονιμότητα.
  • Με αυξημένο σωματικό βάρος, ιδιαίτερα εικόνα αυξημένου λίπους στην κοιλιακή χώρα.
  • Με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 ή και με διαβήτη κύησης.
  • Με ιστορικό πρώιμης αδρεναρχής.
  • Με πρώτου βαθμού συγγενείς με πολυκυστικές ωοθήκες.
  • Που λαμβάνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα.

 

Το προτεινόμενο πλάνο θεραπείας είναι πλήρως εξατομικευμένο στο προφίλ της κάθε γυναίκας. Ο καθορισμός του θεραπευτικού σχήματος πραγματοποιείται μετά από ολοκληρωμένο έλεγχο της ασθενούς.

Στο πλαίσιο της φαρμακευτικής αγωγής, ενδέχεται να συστηθεί αγωγή με αντισυλληπτικά, προγεστερόνη, μετφορμίνη, κ.ά. Καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία έχουν η απώλεια βάρους, η υγιεινή διατροφή, αλλά και η συστηματική άσκηση.

 

MUDr. Στυλιανός Μανουσάκης
Λεωφ. Κηφισίας 22, Παράδεισος Αμαρουσίου, Αθήνα
Τ. 210 682 1939
www.drmanousakis.com

 

[email protected]

Ο Στυλιανός Μανουσάκης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander της Γερμανίας και στη Σλοβακία, αποκτώντας το πτυχίο Ιατρικής του Comenius Univeristy of Bratislava, το 2013. Έπειτα, μετέβη στην Ελβετία, όπου τον πρώτο χρόνο εργάστηκε ως ειδικευόμενος ιατρός Γενικής Χειρουργικής στο Spitalregion Fürstenland Toggenburg-Spital Wil. Κατά το διάστημα 2014-2020, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γυναικολογική Λαπαροενδοσκοπική Χειρουργική από τον Chefarzt της κλινικής See-Spital Horgen, Dr. med. Plamen Kostov, έναν από τους γνωστότερους λαπαροσκόπους της Ελβετίας και το 2022 απέκτησε τον τίτλο του Υποδιευθυντή, συμμετέχοντας ενεργά στην κλινική εκπαίδευση φοιτητών και ειδικευόμενων ιατρών. Είναι μέλος της Ένωσης Μαιευτήρων-Γυναικολόγων της Ελβετίας και του πρώτου ευρωπαϊκά διαπιστευμένου ελβετικού κέντρου στη Γυναικολογική Ενδοσκόπηση (GESEA Diploma Centre, AGE-Swissendos). Από τον Νοέμβριο του 2022 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα και είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ, ενώ συνεχίζει να συνεργάζεται με γυναικολογικά και μαιευτικά κέντρα στην Ελβετία. Είναι έγγαμος με τη δημοσιογράφο-παρουσιάστρια Μαρία Ηλιάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.