Home / Lifestyle  / Ο Ιάσονας Μέγκουλας ανασαίνει… Τέχνη!

Ο Ιάσονας Μέγκουλας ανασαίνει… Τέχνη!

Ο Ιάσονας Μέγκουλας, γνωστός και ως Cacao Rocks, είναι ένας καλλιτέχνης με πολύ μοναδική ταυτότητα, βραβεύσεις και κυρίως αστείρευτη έμπνευση.

Ο millennial Ιάσονας Μέγκουλας (γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα), γνωστός στους περισσότερους ως Cacao Rocks, είναι γιος του γλύπτη Γιώργου Μέγκουλα. Θα έλεγε κανείς ότι η Τέχνη είναι εγγεγραμμένη στο γονίδιό του, αφού όλο το οικογενειακό background του σχετίζεται με κάποια μορφή τέχνης.

 

Από την εφηβεία ασχολήθηκε με την τέχνη του γκράφιτι, ενώ σπούδασε Γαλλική Λογοτεχνία στο Univercite d’Angers στη Γαλλία. Κέρδισε υποτροφία πλήρους φοίτησης στη σχολή φωτογραφίας και βίντεο Focus κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό video art “Shoot it” (2011).

 

 

Το ξεκίνημα

Tα εφηβικά του χρόνια τα πέρασε στο νησί της Κέρκυρας, στο οποίο μετακόμισαν με την οικογένειά του μετά από μία απλή επίσκεψη, που μεταράπηκε σε “έρωτα”. Ως γνήσια καλλιτεχνική φύση καθόταν με τις ώρες και ζωγράφιζε στο δωμάτιό του,.αντιγράφοντας κόμικς και γκράφιτι από αμερικανικά περιοδικά για skate, το οποίο λάτρευε και εξασκούσε.

 

Με μπαμπά καταξιωμένο γλύπτη, ήθελε να βρει τη δική του ταυτότητα, την οποία και αναζήτησε στις κουλτούρες του skateboard και του χιπ-χοπ. Όταν πέρασε στη Φιλοσοφική Αθηνών αρχισε να πειραματίζεται με υλικά και φόρμες,.ενώ ένα μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη τον έφερε ακόμα πιο κοντά στην ταυτότητα που αναζητούσε, το γκράφιτι… αλλιώς. Τότε, το 2008  ξεκινούσε να ανανθίζει το street art στην Αθήνα, στο οποίο και θεωρεί ότι ανήκει.

 

 

Με τα χρόνια η αντίληψη του  Ιάσονα για το γκράφιτι άλλαξε, εξελίχθηκε,.καθώς μέχρι σήμερα δημιουργεί σε δημόσιους χώρους με εντυπωσιακά έργα μεγάλης κλίμακας, κατόπιν παραγγελίας. Ο ίδιος έχει φιλοτεχνήσει μέχρι σήμερα πολλά σημαντικά και αναγνωρίσιμα έργα,.όπως η δημιουργία του συλλεκτικοί συλλεκτικού μπουκαλιού Grande Fine για το ΜΕΤΑΧΑ, η ζωγραφική στο δάπεδο του γηπέδου καλαθοσφαίρισης που έγινε για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, illustrations για πετσέτες και φουλάρια ξεχωριστών ελληνικών brands,.και φυσικά τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας.

 

 

 

 

 

Η δουλειά του έχει εκτεθεί σε πολλά ιδρύματα, μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο όπως το μουσείο Μπενάκη, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο,.το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Μουσείο Μπουζιάνη, η Salomon Arts Gallery NY. Το 2018 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών “Mediterranea 18”.και αργότερα την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το βραβείο “Artworks” από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Τα έργα τέχνης του κυμαίνονται από ζωγραφική, γλυπτά, εγκαταστάσεις μέχρι video art και performances,. μέσα στα οποία βρίθει το ελληνικό λαογραφικό στοιχείο με έναν δικό του, πιο σύγχρονο τρόπο. Πιθανότατα έχεις βρεθεί μπροστά από κάποιο έργο του καθώς περπατάς στους δρόμους της Αθήνας. Ναι, εκείνο το έργο που σε εντυπωσίασε και σου έφτιαξε τη μέρα, ανήκει στον Ιάσονα Μέγκουλα. Τώρα το ξέρεις.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath