Home / Good Life  / Art & Culture  / Ξεκίνησαν οι συναυλίες των Χριστουγέννων!

Ξεκίνησαν οι συναυλίες των Χριστουγέννων!

Οι χριστουγεννάτικες συναυλίες ξεκίνησαν και μας βάζουν στο πιο γιορτινό κλίμα! Η Θεσσαλονίκη φόρεσε τα καλά της και τραγουδά!

H Θεσσαλονίκη λατρεύει τα Χριστούγεννα και τις συναυλίες! Όταν αυτά συναντιούνται το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Η πόλη φόρεσε τα καλά της για να υποδεχτεί μουσικές βραδιές που ήδη ξεκίνησαν για να κάνουν τις γιορτινές μέρες ακόμα πιο όμορφες και μελωδικές!

 

Πάμε να δούμε μερικές από τις συναυλίες που θα σας βάλουν σε Christmas mood!

 

“Let’s start … Christmas fiesta” στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ (9 Δεκεμβρίου)

Με μουσικές από όλον τον κόσμο και με νότα χριστουγεννιάτικη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30 στην Αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο πόντιουμ της ορχήστρας θα βρεθεί ο πολυβραβευμένος μαέστρος Miguel Angel Navarro για ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι, από την κουλτούρα της Ισπανίας και το ιδιαίτερο ύφος του pasodoble, στις ατμοσφαιρικές ιαπωνικές μελωδίες, τα αγαπημένα βαλς του Shostakovich και τον ρυθμό ενός πανέξυπνου αμερικάνικου μουσικού θέματος, όπου αρχηγός της ορχήστρας γίνεται μια “γραφομηχανή”.

Το κλίμα αλλάζει στο δεύτερο μέρος της συναυλίας και οι μελωδίες από όλον τον κόσμο αποκτούν μια γιορτινή χριστουγεννιάτικη διάθεση.

 

 

“Noël avec les Vocalistes” από την Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί (13 Δεκεμβρίου)

Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στην καθιερωμένη πλέον συναυλία “Noël avec les Vocalistes”, που διοργανώνει η Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί. Το κοινό θα συγκινηθεί από κλασικά και αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που θα ερμηνεύσει η χορωδία Les Vocalistes de Kalamari συνοδευόμενη από υπέροχους μουσικούς και σολίστες. Η υποβλητική ατμόσφαιρα και η εξαιρετική ακουστική της Καθολικής Εκκλησίας συμπληρώνουν το όμορφο σκηνικό, και υπόσχονται μια ξεχωριστή γιορτινή μελωδική βραδιά.

 

Συντελεστές:

Χορωδία Les Vocalistes de Kalamari
Μουσική διεύθυνση: Ευφημία Χατζηγιάννη-Τουμπεκτσή
Πιάνο: Γιώργος Κοκκινάκης
Κουαρτέτο εγχόρδων:
Χριστίνα Γεωργελή (βιολί)
Δέσποινα Σκέντου (βιολί)
Θοδωρής Παπαδημητρίου (βιολοντσέλο)
Τραϊανός Αλμπανούδης (κοντραμπάσο)
Σολίστ:
Fausto Bossini
Κωνσταντίνος Κοκκινάκης
Δέσποινα Σκέντου
Παρουσίαση: Ζωή Μαλαθούνη

 

“Gaspare Spontini: La Vestale” στο Μέγαρο Μουσικής (8,9 & 10 Δεκεμβρίου)

Όπερα σε τρεις πράξεις, σε λιμπρέτο του Étienne de Jouy με ελληνικούς υπέρτιτλους. Εάν υπάρχει ένα έργο του μελοδράματος που αποτελεί σύνδεσμο ανάμεσα στην grand opéra του 19ου αιώνα και στη λυρική τραγωδία της κληρονομιάς του C. W. Gluck, αυτή δεν είναι άλλη από την τρίπρακτη όπερα La Vestale (Η Εστιάς) του Ιταλού συνθέτη Gaspare Spontini, που έζησε στα τέλη του 18ου και στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Αποτελεί το σπουδαιότερο και διασημότερο έργο του, ενώ από την πρώτη της παρουσίαση στην όπερα του Παρισιού το 1807, σημείωσε τεράστια επιτυχία με πάνω από 200 παραστάσεις μέχρι το 1830.

Η λαμπρή ενορχήστρωση και το λυρικό φωνητικό στυλ της όπερας που αποτελεί πρόδρομο του bel canto, συναρπάζουν τον ακροατή. Το λιμπρέτο του Étienne de Jouy (Victor-Joseph Étienne) αναδεικνύει αριστοτεχνικά τους χαρακτήρες, μέσα από μια απλή πλοκή που πραγματεύεται την επιβίωση της αγάπης ανάμεσα στο θρησκευτικό συναίσθημα και τον μιλιταριστικό ζήλο.

 

Έχοντας επηρεάσει συνθέτες όπως ο H. Berlioz και ο R. Wagner, η όπερα La Vestale αποτελεί κομβικό έργο στην ανάπτυξη του μελοδράματος του 19ου αιώνα και συγκινεί τους ακροατές με τη δύναμη της μουσικής, τον υψηλό συμβολισμό και το βάθος των χαρακτήρων.

Μια συναυλία στα πλάισια του Επετειακού έτους UNESCO “Μαρία Κάλλας” 2023, 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Συντελεστές:

Philippe Forget: Μουσική διεύθυνση
Στέφανος Κορωναίος: Σκηνοθεσία
Λυδία Βενιέρη: Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος
Δημήτρης Κουτάς: Φωτισμοί
Αθανάσιος Παπαϊσίου: Μουσική προετοιμασία
Ευτυχία Βενιωτά: Μουσική προετοιμασία
Μιχάλης Τραχαλιός: Προετοιμασία ορχήστρας

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Μαίρη Κωνσταντινίδου: Διδασκαλία χορωδίας
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Χριστουγεννιάτικη συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για τη Χ.Α.Ν.Θ (22 Δεκεμβρίου)

Η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κ.Ο.Θ. για τη Χ.Α.Ν.Θ. συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και ένα πρόγραμμα φέτος γεμάτο πασίγνωστες και αγαπημένες μελωδίες των ημερών. Πρωταγωνιστές της βραδιάς αναμφισβήτητα τα παιδιά, αφού σολίστ στο βιολί είναι ο μόλις 13 ετών βιρτουόζος Οδυσσέας Τσακαλίδης που κατέκτησε όλο τον κόσμο, ενώ με την Κ.Ο.Θ. εμφανίζεται και η Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου. Ο εκπλήξεις θα ολοκληρωθούν και με καλεσμένο Sand Artist.

 

The Speakeasies’ Swing Band Live στο Principal (24 Δεκεμβρίου)

Οι The Speakeasies Swing Band έρχονται στο Principal την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου. Με ανεβασμένη διάθεση έρχονται για να παρουσιάσουν ένα swing πρόγραμμα με δικά τους, αλλά και διαχρονικά κομμάτια, να μας ξεσηκώσουν και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για ένα αυθεντικό μουσικοχορευτικό party μέχρι τελικής πτώσης! Θα υπάρξει Dance Show από τους Swing Academy Dancers, ενώ στα decks θα βρίσκεται η DJ Penelope για να χτίσει τη διάθεση της βραδιάς!

Opening Act: The Storyville Ragtimers

 

 

The Italian Tenors “Α Touch Of Christmas” στο Radio City (30 Δεκεμβρίου)
Μετά από τις επιτυχημένες καλοκαιρινές εμφανίσεις τους στην Ελλάδα, οι The Italian Tenors επιστρέφουν με ένα εορταστικό πρόγραμμα γεμάτο παγκόσμιες επιτυχίες, ιταλική μουσική, γνωστές άριες αλλά και αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Ο τίτλος της παράστασης “Α Touch Of Christmas” είναι ένα πρόγραμμα με μια ιδιαίτερη πινελιά στο πνεύμα των ημερών. Θα εμφανιστεί μαζί τους η special guest σοπράνο Francesca Lanza, που θα επιδιώξει να μαγέψει με την ερμηνεία της στο Phantom of The Opera, καθώς και οι Principal Dancers του Balletto di Siena, Chiara Gagliardo και Filippo Del Sal, όπου θα απολαύσουμε, μεταξύ άλλων, ένα Pas de deux από τον Καρυοθραύστη

 

 

Η μουσική κάνει τα Χριστούγεννα ακόμα πιο μαγικά!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath