Home / Family  / Διαδίκτυο το καλοκαίρι ίσον εθισμός;

Διαδίκτυο το καλοκαίρι ίσον εθισμός;

Το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και η χρήση των social media εντείνονται μέσα στο καλοκαίρι, κρύβοντας κινδύνους, που μπορείτε να αποφύγετε.

Οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν και τα παιδιά έχουν άπλετο χρόνο να κάνουν ότι τους ευχαριστεί. Το διαδίκτυο είναι έτσι κι αλλιώς κομμάτι της καθημερινότητάς τους, μόνο που τώρα υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερη χρήση.

 

Αυτό αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τους γονείς, οι οποίοι φοβούνται τους κινδύνους ενός πιθανού εθισμού.

 

Υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθούν τέτοιου είδους καταστάσεις και το κλειδί κρύβεται πάντα στην ισορροπία.

Πάντα το πρόγραμμα βοηθάει στο να υπάρχει μία ρουτίνα για τα παιδιά, την οποία χρειάζονται σε κάθε ηλικία. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα διακοπών, με δραστηριότητες που αγαπούν, ώστε να βρίσκουν τη χαρά σε πιο δημιουργικές ασχολίες.

 

Η διαπραγμάτευση είναι ένα ακόμα μυστικό. Ακούστε τα θέλω τους και προσπαθήστε να οριοθετήσετε καταλλήλως τη διάρκεια χρήσης του διαδικτύου. Κάντε μεταξύ σας μία συμφωνία που θα τηρηθεί και από τις δύο πλευρές.

 

 

Είμαστε ο καθρέφτης των παιδιών. Αν εμείς οι ίδιοι είμαστε διαρκώς με ένα κινητό στην παραλία, στα γεύματα και στις βόλτες μας, τότε τα παιδιά έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν το ίδιο. Βαδίστε σε κοινά μονοπάτια, προσπαθώντας να περνάτε μαζί τους ποιοτικό χρόνο.

 

Πρέπει πάντα να υπάρχει επίβλεψη των ιστοσελίδων και των παιχνιδιών που επισκέπτονται τα παιδιά. Για να είστε σίγουροι μπορείτε να κατεβάσετε  ειδικά προγράμματα που μπλοκάρουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένο υλικό.

 

 

Όπως σε κάθε οικογενειακό ζήτημα η εμπιστοσύνη είναι το παν. Αφήστε τα παιδιά να σας μιλήσουν για τα ενδιαφέροντά τους στο διαδίκτυο, τους φίλους τους στα social media κλπ. Έτσι, όταν τα ίδια διαπιστώσουν έναν πιθανό κίνδυνο θα έχουν το θάρρος να σας μιλήσουν, προλαμβάνοντας το κακό.

 

Πάνω απ’ όλα κρατήστε ένα μέτρο σε όλα. Οι ακραίες απαγορεύσεις φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα και το ίδιο ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση!

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath