Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Kengo Kuma: 5 αναπάντεχα facts για τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα

Kengo Kuma: 5 αναπάντεχα facts για τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα

Ο Kengo Kuma είναι ένας σημαντικός master της γενιάς του, με όραμά του την αναβίωση και επανερμηνεία των ιαπωνικών παραδόσεων.

Αποτελεί έναν από τα πιο λαμπρά αρχιτεκτονικά μυαλά, αλλά σίγουρα όχι έναν αρχιτέκτονα διασημοτήτων. Ο Kengo Kuma σε κάθε έργο του έχει ως βασικό στόχο να κάνει αναφορά στις ιαπωνικές παραδόσεις και να δίνει μορφές επανερμηνείας τους.

 

Μερικά από τα πιο δημοφιλή και αμφιλεγόμενα έργα του περιλαμβάνουν το κέντρο πολιτισμού και τουρισμού Asakusa στο Τόκιο και το νομαρχιακό μουσείο τέχνης του Ναγκασάκι.

 

Πάμε να δούμε 5 facts για τον διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα, που ίσως δε γνώριζες.

 

1.Θεωρούσε τον Kenzo Tange “νονό” του.

Ο πατέρας του Kuma, επίσης αρχιτέκτονας, αγαπούσε τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και τον πήγε να δει κτίρια των Kisho Kurokawa, Kunio Maekawa κ.ά.. Ωστόσο, ο Kuma εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τον Kenzo Tange και βάδισε στα βήματά του. Ο Kuma είδε κάτι επιπλέον στα σχέδια του Tange που δεν υπήρχε σε άλλα μοντέρνα σχέδια. Αυτό συνέβη επειδή ο Tange ήξερε πώς να δημιουργεί ιαπωνικά σύμβολα με τη διαθέσιμη τεχνολογία.

 

Ο Kuma εντυπωσιάστηκε πολύ από το πώς ο Tange συνδύασε την ιαπωνική παράδοση με το σύγχρονο λεξιλόγιο. Έχει μάλιστα δηλώσει ότι ο Kenzo Tange και τα κτίρια που σχεδίασε είναι από τους λόγους για τους οποίους έγινε αρχιτέκτονας. Η βαθιά του επιρροή από τον Tange είναι ιδιαίτερα εμφανής στα τελευταία του έργα.

 

 

Toyama, Japan, Land Station Hakuba

 

2. Λατρεύει το ξύλο σαν υλικό.

Ο Kengo Kuma είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη χρήση του ξύλου που ενσωμάτωσε σε πολλά κτίρια. Αυτά περιλαμβάνουν το μουσείο της ξύλινης γέφυρας Yusuhara, το ξενοδοχείο Garden Terrace Nagasaki στη νοτιοδυτική Ιαπωνία και το Yunfeng Spa Resort στην Κίνα.

 

Χρησιμοποίησε  ξύλο ακόμα και για την κατασκευή του σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο του 2020. Το ξύλο που χρησιμοποίησε προέρχεται από ιαπωνικές πόλεις, οι ιποίες καταστράφηκαν από το τσουνάμι του 2011. Στην πραγματικότητα, ο Kuma πιστεύει ότι το σκυρόδεμα και ο χάλυβας ήταν τα υλικά του προηγούμενου αιώνα. Είχε δηλώσει ότι το βασικό υλικό για τον 21ο αιώνα θα είναι και πάλι το ξύλο. 

 

Wood lattice in architecture of Kengo Kuma

 

 

3. Παραδέχεται τα λάθη του.

Ο Kengo Kuma δεν είναι αλαζόνας. Η προσέγγισή του είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα, δεν του αρέσουν τα παλιά του κτίρια πειραματικού στιλ, όπως το κτίριο M2 στο Τόκιο. Το εκκεντρικό μεταμοντέρνο κτίριο δέχτηκε ένα κύμα αρνητικής δημοσιότητας και κριτικής. “Η μέθοδός μου είναι να αποφεύγω τις ηρωικές χειρονομίες γιατί φτάνεις σε ένα σημείο όπου οι ηρωισμοί σκοτώνουν την ομορφιά του υλικού”, δηλώνει ανοιχτά.

 

Sanlitun SOHO, a five shopping malls and nine office/apartment buildings in Beijing, China.

 

4. Λατρεύει και αναβιώνει τις ιαπωνικές παραδόσεις

Κατά τη διάρκεια των σπουδώ του στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη συνειδητοποίησε ότι η παραδοσιακή ιαπωνική ξύλινη αρχιτεκτονική είναι εξίσου σπουδαία με την αρχαία ρωμαϊκή αρχιτεκτονική. Αντίστοιχα, το αποτέλεσμα της αμερικανικής του εμπειρίας ήταν να επιστρέψει στις ιαπωνικές ρίζες του.

 

Αυτό αντικατοπτρίζεται στα πιο πρόσφατα κτίριά του. Για παράδειγμα, το σχέδιό του για το σπίτι Suteki στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, βασίζεται στην αρχή του Shakkei, που μεταφράζεται ως “δανεικό τοπίο”. Περιλαμβάνει τη χρήση φυσικών στοιχείων τοπίου για τη συμπλήρωση της αρχιτεκτονικής. Αν και το Shakkei χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, ορισμένοι αρχιτέκτονες υιοθέτησαν την αρχή αργότερα στη δεκαετία του 1960, για να δημιουργήσουν συνέχεια μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

 

Tokyo, View of Kaguraza’s Akagi Shrine which was designed by Kengo Kuma. One visitor walks through a Chinowa purification ring and another is praying.

 

 

5. Ενδιαφέρεται πολύ για τη φύση και την ένταξή της στην αρχιτεκτονική

“Νομίζω ότι η αρχιτεκτονική μου είναι ένα είδος πλαισίου της φύσης. Με αυτήν μπορούμε να βιώσουμε τη φύση πιο βαθιά και πιο οικεία. Η διαφάνεια είναι χαρακτηριστικό της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής, προσπαθώ να χρησιμοποιήσω ελαφριά και φυσικά υλικά για να αποκτήσω ένα νέο είδος διαφάνειας”, έχει πει ο ίδιος.

 

Ο Kuma σχεδιάζει κτίρια που, πάνω από όλα, δίνουν έμφαση στο φυσικό φως και τα φυσικά υλικά. Πιστεύει ακράδαντα ότι φέρνουν σωματική και πνευματική άνεση στους κατοίκους τους. Αναμφισβήτητα, η υπογραφή του συνδυάζει τη φύση με την αρχιτεκτονική, ώστε να ενσωματωθούν αρμονικά.

 

 

Eskisehir, Turkey. Interior of OMM Modern Museum, designed by Kengo Kuma Architects

 

“Θέλω να βρω μια ισορροπία που να εκφράζει τη μορφή και το υλικό. Η μορφή του κτιρίου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτή, γιατί τότε ο χαρακτήρας του υλικού μπορεί να αποκαλυφθεί. Αν υπάρχει ισορροπία, είναι όμορφο.”

Kengo Kuma

 

 

www.kkaa.co.jp

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath