Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Νέος χρόνος, νέα δίαιτα;

Νέος χρόνος, νέα δίαιτα;

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί οι άνθρωποι ξεκινούν πάντα τις δίαιτες τους τον Ιανουάριο;. Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας “αποτοξίνωσης” όλων των άλλων μηνών των διακοπών! Τρως ό,τι θέλεις για τους 3 τελευταίες εβδομάδες του έτους. Μετά αποφασίζεις, ή μάλλον η κοινωνία αποφασίζει, ότι πρέπει κατά κάποιο τρόπο να αποτοξινώσεις το σώμα σου εξαιτίας όλων όσων έφαγες. Γνώριζες ότι το σώμα σου διαθέτει ένα φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης; Ναι! Σωστά το διάβασες ! Το σώμα έχει όργανα που ως κύριο στόχο τους έχουν την απομάκρυνση τοξινών από το σώμα. Με άλλα λόγια, να αποτοξινώνουν το σώμα. δίαιτα.

 

Η κοινωνία δίαιτα

Η έναρξη του Ιανουαρίου σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου έτους. Καθώς το ημερολόγιο γυρίζει, η κοινωνία σε ωθεί στην θέσπιση νέων στόχων, μια απόφαση που καλό θα ήταν να αφορούσε αποκλειστικά εσένα. Κάπου εδώ, ξεπετάγεται και ο όρος “αποτοξίνωση”. Μετά τις γιορτές, η κοινωνία σου υπενθυμίζει πως, αρκετά με την κρεπάλη και την απόλαυση, τώρα πρέπει να “συνέλθεις”. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής:. Αν αυτή η κοινωνική ώθηση προς την αλλαγή, προς την “κάθαρση”, είναι πραγματικά ευεργετική ή απλώς μια καταπίεση. δ

ίαι

τα

Η πίεση για συμμόρφωση με τα κοινωνικά πρότυπα, όσον αφορά την εικόνα του σώματος και τις διατροφικές επιλογές, εντείνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από influencers που ξεκινούν δίαιτα, πρόγραμμα γυμναστικής και φαινομενικά θαυματουργές μεταμορφώσεις. Η διάχυτη αντίληψη ότι πρέπει να αποτοξινωθεί κανείς μετά τις γιορτινές απολαύσεις γίνεται αποδεκτή, επιβάλλοντας διακριτικά ένα αίσθημα ενοχής για την απόλαυση των εορταστικών γευμάτων.

Ωστόσο, η απελευθέρωση από αυτόν το φαύλο κύκλο της συμμόρφωσης απαιτεί συνειδητή αλλαγή. Δηλαδή θα πρέπει να αναγνωρίσεις ότι η υγεία είναι μια πολύπλευρη έννοια, που περιλαμβάνει τη σωματική, τη νοητική και τη συναισθηματική ευεξία. Εάν λοιπόν, αναγνωρίσεις, επίσης, ότι η ευημερία είναι ένα προσωπικό ταξίδι, ολοδικό σου, απαλλαγμένο από εξωτερικές πιέσεις, τότε ίσως μπορείς να απελευθερωθείς από την καταπίεση του κοινωνικού σου περίγυρου σχετικά με την διατροφή.

 

Η κουλτούρα της δίαιτας

Εν μέσω του ενθουσιασμού του νέου έτους, η βιομηχανία δίαιτας ξεδιπλώνει κάθε μέσο της. Υπόσχεται τρομερά αποτελέσματα μέσω μιας σειράς προϊόντων και σκευασμάτων αδυνατίσματος. Από τσάγια αποτοξίνωσης έως συμπληρώματα καύσης λίπους, η αγορά κατακλύζεται από γρήγορες λύσεις που συσκευάζονται δελεαστικά, ως λύσεις. Το ερώτημα είναι, αν αυτή η εμπορικότητα, συμβάλλει πραγματικά στην ολιστική ευεξία ή απλώς ανανεώνουν και πολλαπλασιάζουν τις κοινωνικές ανασφάλειες.

Η κουλτούρα της δίαιτας, ευδοκιμεί συχνά σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες και βραχυπρόθεσμες λύσεις. Το “όνειρο” της ταχείας απώλειας βάρους και των άμεσων μεταμορφώσεων γίνεται ιδιαίτερα δελεαστικό στο κλείσιμο των γιορτών.

Αν εμβαθύνεις περισσότερο, θα συνειδητοποιήσεις πως στην “επιχείρηση” του αδυνατίσματος, περικλύονται στρατηγικές μάρκετινγκ και ψυχολογίας των καταναλωτών, ώστε να στηριχθεί η βιομηχανία της δίαιτας. Η πλοήγηση στο εμπορικό τοπίο απαιτεί μια απαιτητική ματιά, και ως καταναλωτής οφείλεις να δίνεις προτεραιότητα σε μεθόδους που βασίζονται σε αποδείξεις αντί για γρήγορες λύσεις.

Αγάπα τον εαυτό σου

Η επιδίωξη της υγείας δεν πρέπει ποτέ να μεταφράζεται σε αυτοκριτική ή στην υιοθέτηση μη ρεαλιστικών προτύπων σώματος. Το να καλλιεργήσεις μια θετική σχέση με το σώμα σου, θα σου δώσει την αυτοπεποίθηση και το πλεονέκτημα να αντιδράσεις στις εξωτερικές πιέσεις, που συχνά υπαγορεύουν τη σχέση μας με το σώμα μας.

Το body positivity (η θετικότητα του σώματος) είναι μια επιβεβαίωση ότι όλα τα σώματα αξίζουν αγάπη και αποδοχή. Σε ενθαρρύνει να εκτιμάς το σώμα σου για το πως καταφέρνει και σε κρατάει ζωντανό, για το πόσο ικανό, ανθεκτικό είναι, για τη δύναμη και ανάπτυξη του. Το ταξίδι προς μια θετική σχέση με το σώμα σου περιλαμβάνει την υιοθέτηση μιας νοοτροπίας που δίνει προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα έναντι των κοινωνικών ιδεωδών.

Η αγάπη και η προσοχή προς τον εαυτό σου, δεν αποτελεί μια πράξη αντίδρασης απέναντι στα κοινωνικά πρότυπα. Είναι μία πράξη πιο ουσιαστική, περιλαμβάνει την αυτογνωσία. Το να αναγνώρισεις πόσο πολύτιμο είναι το σώμα σου, να νιώσεις ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχει κάνει για εσένα. Δίνοντας προτεραιότητα στην αυτοσυμπόνια, μπορείς να ξεκινήσεις ένα ταξίδι αυτογνωσίας, παύοντας να πιέζεσαι από μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχει η κοινωνία για εσένα.

 

Πέρα από τις αποφάσεις του νέου έτους δίαιτα

Μπορεί οι αποτοξινώσεις και οι περιοριστικές δίαιτες να κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του. Ιανουαρίου, αλλά η πραγματική αλλαγή εκτείνεται πολύ πέρα από τα όρια των πρόσκαιρων αποφάσεων. Η ενσωμάτωση βιώσιμων και ρεαλιστικών στόχων, έρχεται με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Εδώ θα παραθέσουμε μικρές αλλά σημαντικές συμβουλές, που μπορείς να εφαρμόσεις σε όλη την διάρκεια του χρόνου, δίνοντας έμφαση στην φροντίδα και την περιποίηση του σώματος και του εαυτού σου, με συνέπεια.

  • Ποιοτικός ύπνος: Ο επαρκής και ξεκούραστος ύπνος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της υγείας και της ευεξίας. Η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου συμβάλλει στη σωματική και ψυχική υγεία, υποστηρίζοντας τις φυσικές διαδικασίες αναζωογόνησης του οργανισμού.

  • Επαρκής ενυδάτωση: Η σημασία της ενυδάτωσης δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των σωματικών λειτουργιών, βοηθώντας την πέψη, προάγοντας το καθαρό δέρμα και υποστηρίζοντας τη συνολική ζωτικότητα.

  • Απόφυγε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά: Ένα απλό αλλά καθοριστικό βήμα, είναι η εξάλειψη των ζαχαρούχων αναψυκτικών από την καθημερινότητα σου. Η επιλογή του νερού, των τσαγιών από βότανα ή των φυσικών ροφημάτων με φρούτα, προωθεί την ενυδάτωση χωρίς τα μειονεκτήματα των πρόσθετων σακχάρων.

  • Ισορρόπησε τη διατροφή σου: Αντί να δοκιμάζεις περιοριστικές δίαιτες, επικεντρώσου στην καλλιέργεια μιας ισορροπημένης και γεμάτη ποικιλία, διατροφής. Ενσωμάτωσε μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και άπαχων πρωτεϊνών στα γεύματά σου για συνεχή ενέργεια και βέλτιστη υγεία. Κάνε το πιάτο σου χρωματιστό και θρεπτικό.

  • Ψυχική υγεία: Ασχολήσου με δραστηριότητες που φέρνουν χαρά, ζωγράφισε, κολύμπησε, χόρεψε, δες ταινία, διάβασε ένα βιβλίο… Χάρισε στον εαυτό σου προσωπικό χώρο και χρόνο, μέσα από δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με την τροφή. Μόνο έτσι θα καλλιεργήσεις τα συναισθήματα σου. Θα ενισχύσεις τη συναισθηματική σου ισορροπία. Θα είσαι ψύχραιμος και ανθεκτικός στις όποιες δυσκολίες της καθημερινότητας.

Δώσε έμφαση σε βιώσιμες συνήθειες που δίνουν προτεραιότητα στην ουσιαστική αλλαγή παρά σε παροδικές αποφάσεις.

 

Με δυο λόγια

Με φόντο τις πρωτοχρονιάτικες δίαιτες, ήρθε ο καιρός να ξεπεράσεις τα όρια των κοινωνικών προσδοκιών και των εμπορικών επιρροών. Αγκάλιασε το σώμα σου και καλλιέργησε βιώσιμες συνήθειες, δίνοντας έμφαση στην υγεία σου. Το ταξίδι προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής δεν χρειάζεται να περιορίζεται στον Ιανουάριο. Είναι μια δέσμευση για όλο το χρόνο να φροντίζεις το σώμα σου και να δίνεις προτεραιότητα στην ψυχική σου υγεία.

 

Ακολουθήστε τη Restart Diet σε Instagram, Facebook και στο restartdiet.gr για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή.σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος