Το να γίνεις μητέρα μπορεί να είναι κάτι που το ήθελες πολύ ή κάτι που προέκυψε. Σίγουρα, όμως, αγάπησες με όλη σου τη καρδιά το παιδί σου. Ωστόσο, καμία μας δεν έχει εκπαιδευτεί για αυτόν τον ρόλο. Τι έχει αυτό ως συνέπεια; Να μεταφέρουμε στα παιδιά μας όσα εμείς έχουμε εισπράξει ως παιδιά.
Το 90% των οικογενειών είναι δυσλειτουργικό. Κι αυτό συμβαίνει γιατί παίρνουμε οτιδήποτε δυσλειτουργικό από τη δική μας οικογένεια και το διδάσκουμε στο παιδί μας. Εσύ, όμως, θέλεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και γι’ αυτό μπορείς να μπεις στην κατάσταση της συνειδητοποίησης ότι είσαι σε θέση να το αλλάξεις αυτό.
Πολλές φορές έχω δει φίλους και γνωστούς που έχουν σοβαρό πρόβλημα με τους γονείς τους. Παρ’ όλα αυτά, κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα που τους έκαναν οι γονείς τους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Γιατί; Επειδή δεν ξέρεις να κάνεις κάτι άλλο. Δεν έχουμε τη γνώση για να κάνουμε κάτι άλλο. Έτσι, διδάσκουμε στα παιδιά μας ό,τι έχουμε μάθει ήδη εμείς. Ό,τι έχουμε γνωρίσει εμείς από τους δικούς μας γονείς. Αυτό, όμως, μπορείς να το αλλάξεις.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από την παραδοχή πως η ανατροφή του παιδιού είναι το πιο δύσκολο έργο της ζωής μας. Πρώτα πρέπει να φροντίσεις να είσαι εσύ καλά με τον εαυτό σου και να δουλεύεις τον εαυτό σου, γιατί αυτό μεταφέρεις στο παιδί σου ως πρότυπο. Έπειτα πάμε να δούμε κάποια χρήσιμα εργαλεία, που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μια υγιή σχέση μαζί του και να του αφήσεις το χώρο που χρειάζεται για να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα, βασισμένη σε γερά θεμέλια. Ποια είναι αυτά τα θεμέλια;
Η ασφάλεια
Η ασφάλεια με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε μάθει, όπου το παιδί πρέπει να ζει σε ασφαλές, αποστειρωμένο περιβάλλον και προσέχουμε να μην τρέχει, να μην πηδάει, να μη χτυπάει, να τρώει, να το κυνηγάμε κλπ. Είναι η συναισθηματική ασφάλεια. Δηλαδή το χτίσιμο της γνώσης στο παιδί ότι είμαστε εκεί ό,τι και να γίνει. Θα είμαστε πάντα δίπλα του. Αυτήν τη γνώση και την ασφάλεια είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενσταλάξουμε στο παιδί.
Η αγάπη
Η “μοναδική” ανιδιοτελής αγάπη, την οποία είναι πολύ δύσκολο να αγγίξει οποιοσδήποτε από εμάς στο ανθρώπινο επίπεδο. Και αυτό επειδή έχουμε μάθει ότι η αγάπη ζητάει ανταλλάγματα. Πρέπει το παιδί να μας αγαπάει και αυτό. Δε χρειάζεται να ρωτάς το παιδί σου αν σε αγαπάει. Αρκεί να το πεις εσύ! Έτσι, το παιδί θα μάθει πως το αγαπάς, χωρίς να περιμένεις να ακούσεις το ίδιο και από εκείνο. Θα αποκτήσει τη συναισθηματική ασφάλεια.
Τα όρια
Η αγάπη αυτήν τη φορά έχει να κάνει με το όριο. Όταν το παιδί τσιρίζει, επειδή θέλει κάτι που δεν του δίνουμε. Εμείς ξέρουμε ότι, δίνοντάς του παγωτό στις δέκα το βράδυ, αυτό δε θα το βοηθήσει να κοιμηθεί και θα του κάνει κακό. Του στεκόμαστε με βάση την επιλογή μας, με βάση αυτό που έχουμε πει ήδη στο παιδί.
Μια φράση που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας είναι: “Ό,τι λέμε το κάνουμε”. Όταν θα πούμε στο παιδί ότι θα κάνουμε αυτό, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς, να το κάνουμε πραγματικά. Όταν λέμε ότι δε θα κάνουμε αυτό, είναι εξίσου σημαντικό να παραμείνουμε σταθεροί στην επιλογή μας. Αυτό είναι το όριο. Χωρίς να πηγαίνουμε στο άλλο άκρο και να βάζουμε όριο σε οτιδήποτε όλο το εικοσιτετράωρο. Διάλεξε τα πράγματα που είναι για σένα κόκκινες γραμμές και δε θέλεις το παιδί να ξεπεράσει.
Πίστεψε στο παιδί σου, εμπιστεύσου το, αγάπησε τη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητά του. Άφησέ το να εξελιχθεί όπως εκείνο θέλει στη ζωή, με εσένα να του χαρίζεις βοήθεια και ασφάλεια, όταν στο ζητήσει.
Τζιλ Δούκα MBA, MCC
Master Certified Business and Leadership Coach by International Coaching Federation
Διαπιστευμένη life coach στο 4% των coaches παγκοσμίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα, Ξαφνικά Τώρα και Γυναίκα Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης, διευθύντρια σπουδών www.globalacademyofcoaching.com