Ένας ηλικιωμένος σκύλος απαιτεί περισσότερη προσοχή και φροντίδα στην καθημερινότητά του. Δες τι πρέπει να προσέξεις στις διατροφικές συνήθειές του, ώστε να του εξασφαλίσεις την καλύτερη δυνατή υγεία.
Όταν αναφερόμαστε στη φροντίδα ενός σκύλου, οι περισσότεροι από μας επικεντρωνόμαστε στην ανατροφή του, όταν είναι ακόμα σε μικρή ηλικία. Ωστόσο, ένας ηλικιωμένος σκύλος μπορεί να έχει περισσότερες ανάγκες από ένα κουτάβι. Πότε, όμως, ένας σκύλος θεωρείται ηλικιωμένος;
Είναι μία πολύ συγκεκριμένη ερώτηση και η απάντησή της μπορεί να διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Σε γενικές γραμμές, ένας σκύλος θεωρείται ηλικιωμένος όταν φτάσει σε ηλικία 7 ετών. Για να προσδιορίσεις αν ο σκύλος σου είναι ηλικιωμένος, είναι απαραίτητο να μιλήσεις με τον κτηνίατρό σου.
Καθώς ένας σκύλος μεγαλώνει, οι διατροφικές του ανάγκες αλλάζουν. Δες 5+1 συμβουλές, για να προσαρμόσεις τις συνήθειες διατροφής του ηλικιωμένου σκύλου σου.
Αύξησε τη συχνότητα των γευμάτων, μειώνοντας την ποσότητα
Ο σκύλος σου μπορεί να έχει συνηθίσει να τρώει δύο γεύματα την ημέρα. Καθώς φτάνει στην τρίτη ηλικία, όμως, μπορεί να χρειάζεται πιο συχνά γεύματα, με μικρότερες μερίδες.
Σέρβιρε υγρή τροφή σε θερμοκρασία δωματίου
Όσο μεγαλώνει ο σκύλος σου, τόσο μειώνονται η μυρωδιά και η γεύση. Γι’ αυτό, φρόντισε να σερβίρεις το φαγητό με τέτοιον τρόπο, ώστε να αναδεικνύονται όλες οι μυρωδιές και οι γεύσεις. Αν ταΐζεις τον σκύλο σου με υγρή τροφή, σερβίρισέ τη σε θερμοκρασία δωματίου. Θυμήσου, αν ταΐζεις τον ηλικιωμένο σκύλο σου με τροφή που έχει αποθηκευτεί στο ψυγείο, θα πρέπει να τη βγάλεις έως και δύο ώρες πριν από το γεύμα, για να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία.
Αποθήκευσε σωστά τις ξηρές τροφές
Όσον αφορά στις ξηρές τροφές, αυτές πρέπει να φυλάσσονται σε στεγνό και καθαρό περιβάλλον. Μπορείς να διατηρήσεις τη γεύση και το άρωμα τους, κρατώντας τις ξηρές τροφές σε επανασφραγιζόμενη συσκευασία ή σε αεροστεγές δοχείο.
Φρόντισε ο σκύλος σου να τρώει σε ήσυχο μέρος
Όσον αφορά τις ώρες των γευμάτων, τάισε τον ηλικιωμένο σκύλο σου σε ένα ήσυχο μέρος, όπου μπορεί να φάει με ηρεμία. Αν, πάλι, έχεις περισσότερα από ένα σκυλιά, τάισέ τα ταυτόχρονα, σε διαφορετικούς χώρους, ώστε ο ένας να μην “ενοχλεί” τον άλλο.
Αντικατέστησε το μπολ του φαγητού με ένα ελαφρώς πιο ανασηκωμένο
Τα μεγαλύτερα σκυλιά, που υποφέρουν από αρθρίτιδα, μπορεί να δυσκολεύονται να φτάσουν το μπολ του φαγητού τους, όταν βρίσκεται χαμηλά. Προτίμησε, λοιπόν, να αντικαταστήσεις το κλασικό μπολ φαγητού με ένα ελαφρώς πιο ανασηκωμένο ή τοποθέτησέ το σε κάποια βάση, για να διευκολύνεις τον σκυλάκο σου.
Μην τον ταΐζεις υπερβολικά
Θυμήσου, ότι ένας ηλικιωμένος σκύλος είναι πιο επιρρεπής σε αύξηση βάρους. Αν άλλαξες πρόσφατα την τροφή του, ακολούθησε τον οδηγό σίτισης στη συσκευασία. Ο οδηγός είναι μόνο κατά προσέγγιση, επομένως, καλό θα ήταν να παρακολουθείς για τυχόν αυξομειώσεις βάρους. Έτσι, θα προσαρμόσεις την ποσότητα, ώστε να διατηρήσεις το βάρος του σκύλου στα επιθυμητά επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρό σου, ο οποίος θα σου δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.