Home / Wellness  / Mind  / Σε ποιον τύπο μητέρας ανήκεις;

Σε ποιον τύπο μητέρας ανήκεις;

μητέρας
Με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας, συγκεντρώσαμε 5 τύπους μαμάδων. Εσύ σε ποιον ανήκεις και τι σημαίνει αυτό για τη σχέση σου με το παιδί σου;

 

Έφτασαν, λοιπόν, οι μέρες που είναι πλήρως αφιερωμένες στις αγαπημένες μας μητέρες. Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Dr. Stephan Poulter, υπάρχουν 5 τύποι μητέρας. Αυτοί διαμορφώνονται με βάση τις αλληλεπιδράσεις που έχει μία μητέρα με το παιδί της, καθώς και το είδος της σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά τους. Το να κατανοήσουμε τον τύπο μητέρας -είτε που έχουμε, είτε που είμαστε- είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πραγματοποιήσουμε υγιή και θετικά βήματα για να θεραπεύσουμε ή να ενισχύσουμε τη μοναδική σχέση μητέρας-παιδιού.

 

 

Η τελειομανής μητέρα

Τα χαρακτηριστικά μίας τελειομανούς μητέρας είναι ο συνεχής έλεγχος για τα πάντα, ο φόβος και η ανησυχία. Σύμφωνα με τον Dr. Stephan Poulter, “τα παιδιά μιας τέτοιου τύπου μητέρας τείνουν να είναι σκληρά με τον εαυτό τους. Πολλές φορές αισθάνονται ανεπαρκή και συναισθηματικά άδεια.”

Τα χαρακτηριστικά των παιδιών της

Τις περισσότερες φορές αυτά τα παιδιά έχουν ισχυρή αίσθηση δέσμευσης σε κάθε τους σχέση. Είναι υπεύθυνα και αξιόπιστα σε ό,τι και αν κάνουν. Εκτιμούν τη σκληρή δουλειά και η επιμονή είναι βασικό στοιχείο του χαρακτήρα τους. Ωστόσο, πάντα αισθάνονται ότι οι απόψεις τρίτων είναι πολύ πιο σημαντικές από τις δικές τους. Έχουν συχνά μία αυξημένη αίσθηση ότι ο υπόλοιπος κόσμος τα παρακολουθεί και τα κρίνει.

 

Η απρόβλεπτη μητέρα

Μία απρόβλεπτη μητέρα χαρακτηρίζεται από ανησυχία, θυμό και υπερβολικά συναισθήματα. Εξαιτίας αυτών των έντονων συναισθημάτων, το στυλ ανατροφής των παιδιών της βασίζεται, κυρίως, στη διάθεσή της. Αυτός ο τύπος μητέρας μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ο πιο χαοτικός από τους πέντε μητρικούς τύπους. Εξαιτίας των έντονων συναισθημάτων της, δημιουργεί προβλήματα, θέματα και κρίσεις στο μυαλό της. Και όλα αυτά, μάλιστα, τα μεταφέρει ασυνείδητα στα παιδιά της.

Τα χαρακτηριστικά των παιδιών μίας απρόβλεπτης μητέρας

Τα παιδιά αυτά έχουν εξαιρετικές κοινωνικές δεξιότητες. Χαρακτηρίζονται από την ιδιότητα της ενσυναίσθησης. Έχουν μεγάλα κίνητρα και είναι ικανά να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη σε συναδέλφους, φίλους και συγγενικά πρόσωπα. Μεγαλώνοντας με μία ριζωμένη ανάγκη να φροντίζουν συναισθηματικά τους ανθρώπους δίπλα τους, κυριεύονται από συναισθήματα, όπως ο θυμός, το άγχος και η κατάθλιψη. Ωστόσο, μαθαίνουν από πολύ νωρίς να “διαβάζουν” ανθρώπους και καταστάσεις. Έτσι, είναι ικανά να διαχειρίζονται τα έντονα συναισθήματα των άλλων.

 

πέντε τύποι μητέρας

 

Η μαμά – καλύτερη φίλη

Αυτή η μητέρα συνηθίζει να αντιμετωπίζει τα παιδιά της ως ίσα, αποφεύγοντας την ευθύνη του να θέτει όρια. Πιστεύει έντονα ότι η ζωή της θα τελείωνε αν συμβιβαζόταν στο καλούπι της μητρότητας, οπότε αποφεύγει να “μπει” σε αυτόν τον ρόλο.

Τα χαρακτηριστικά των παιδιών της μαμάς – καλύτερης φίλης

Τα παιδιά αυτά καταλαβαίνουν τη σημασία των ορίων μεταξύ γονέων, παιδιών, συναδέλφων και οικογενειών. Εξαιτίας της αίσθησης της έλλειψης του προτύπου της μητέρας, δε φοβούνται να αναλάβουν υπεύθυνα τον ρόλο τους ως ενήλικες. Δεν είναι περίεργο να αισθάνονται συναισθηματικά παραμελημένα, καθώς ο φόβος της απόρριψης είναι εκείνος που τα κατακλύζει. Αγανακτισμένα και πικραμένα, τείνουν να νιώθουν ότι δεν τα αγαπούν και δεν τα εκτιμούν.

 

Η μητέρα που προτάσσει το εγώ της

Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στυλ μητρότητας. Αυτές οι μητέρες δεν μπορούν να δούνε τα παιδιά τους ως ξεχωριστά άτομα. Τείνουν να επικεντρώνονται στον εαυτό τους και να είναι ανασφαλείς. Τα παιδιά τους μαθαίνουν από πολύ νωρίς ότι ο ρόλος τους είναι να κάνουν τη μητέρα τους να λάμπει.

Τα χαρακτηριστικά των παιδιών

Συνήθως τα παιδιά που ανατρέφονται από αυτήν την κατηγορία μητέρας αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους στη λήψη αποφάσεων. Δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τα συναισθήματά τους, επειδή μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον όπου η γνώμη της μητέρας τους ήταν πιο σημαντική και ισχυρή. Από την άλλη, τα παιδιά αυτά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικά με τους γύρω τους.

 

 

Η ολοκληρωμένη μητέρα

Η μητέρα αυτή χαρακτηρίζεται από πληρότητα, καθώς συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία των υπόλοιπων κατηγοριών. Συναισθηματικά ισορροπημένη, έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει τα παιδιά της ως άτομα. Δεν είναι απαραίτητα τέλεια. Ωστόσο, είναι πλήρως αφοσιωμένη στον ρόλο της μητρότητας. Σύμφωνα με την Dr Poulter, αυτό το ιδανικό της μητρότητας βιώνεται μόνο από περίπου 10% των μητέρων.

Τα χαρακτηριστικά των παιδιών της ολοκληρωμένης μητέρας

Τα παιδιά μίας ολοκληρωμένης μητέρας ρισκάρουν, αγαπούν την αλλαγή και δεν έχουν κανέναν απολύτως φόβο απόρριψης. Είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση, καθώς είναι ανεξάρτητα.

 

Πηγή: psycologies 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada