Home / Wellness  / Health  / Ατοπική δερματίτιδα: Μία φλεγμονώδης νόσος με ψυχικές προεκτάσεις

Ατοπική δερματίτιδα: Μία φλεγμονώδης νόσος με ψυχικές προεκτάσεις

ατοπική δερματίτιδα
Η ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή εκζέματος. Αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό και υποτροπιάζουσες εκζεματικές βλάβες. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτήν τη δερματική νόσο έχουν λιγότερο ανθεκτική στοιβάδα δέρματος, γεγονός που πυροδοτεί την περαιτέρω ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Από το 2018 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας, προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα προβλήματα ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φύσεως που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες της νόσου, η οποία τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται.

 

Η ατοπική δερματίτιδα οφείλεται στον ελαττωματικό δερματικό φραγμό, ο οποίος επιτρέπει.σε ερεθιστικούς και αλλεργιογόνους παράγοντες να διεισδύσουν στον δέρμα, προκαλώντας φλεγμονή.

 

Ποιοι πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα;

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία, η ατοπική δερματίτιδα παρατηρείται σε.περίπου 10%-30% των παιδιών και 2%-10% των ενηλίκων στις ανεπτυγμένες χώρες. Μάλιστα, σήμερα στις Η.Π.Α το ποσοστό των ανήλικων πασχόντων.φτάνει περίπου στα 9,6 εκατομμύρια, ενώ των ενηλίκων στα 16,5 εκατομμύρια. Τα τελευταία χρόνια ο επιπολασμός της δερματικής νόσου έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

 

Η ατοπική δερματίτιδα χωρίζεται σε τρεις υποομάδες, ανάλογα με την ηλικία εμφάνισής της:

 

  • Βρεφική(0-2 ετών): Ο πιο κοινός τύπος ατοπικής δερματίτιδας, με το περίπου 60% των.περιπτώσεων να ξεκινούν από την ηλικία του 1 έτους. Ωστόσο, το 60% των ασθενών με πρώιμη ατοπική δερματίτιδα παύει να νοσεί μετά την ηλικία των 12 ετών
  • Ατοπική δερματίτιδα όψιμης έναρξης: Τα συμπτώματα ξεκινούν μετά την έναρξη της εφηβείας
  • Ατοπική δερματίτιδα τρίτης ηλικίας: Μία ασυνήθιστη υποομάδα, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται σε ασθενείς άνω των 60 ετών

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο κνησμός είναι το κυριότερο σύμπτωμα της ατοπικής δερματίτιδας, με ορισμένα δεδομένα να δείχνουν ότι περισσότερο από το 85% των ατόμων να υποφέρουν από κνησμό καθημερινά. Τα άτομα που πάσχουν από αυτήν τη δερματική νόσο μπορούν επίσης να εμφανίσουν εξανθήματα οπουδήποτε στο σώμα, καθιστώντας, έτσι, το δέρμα ευάλωτο σε μόλυνση. Ταυτόχρονα, η επιδερμίδα μπορεί να εμφανίσει έντονη ξηροδερμία.

 

 

Ωστόσο, τα συμπτώματα δεν σταματούν στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτή η μορφή εκζέματος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών, όσο και των οικογενειών τους. Η φαγούρα μπορεί να δυσκολέψει τη συγκέντρωση, ενώ η κακή ποιότητα ύπνου, εξαιτίας των δερματικών συμπτωμάτων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητά τους.

 

Λόγω των ορατών συμπτωμάτων, πολλοί ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα αισθάνονται ντροπή, αμηχανία,.δυσφορία και άγχος, αποφεύγοντας τις οικιακές, επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχική τους υγεία…Η 14η Σεπτεμβρίου είναι εδώ, προκειμένου να μας υπενθυμίσει, να μας ενημερώσει και να μας ευαισθητοποιήσει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες καθημερινά.

 

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada