Ίσως, το όνειρο κάθε φιλόζωου και ιδιοκτήτη κατοικίδιου, είναι να καταφέρει να επικοινωνήσει την αγάπη του στα ζώα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Tel Aviv ανακάλυψαν μία τεχνική που θα μπορούσε να συμβάλλει στην επικοινωνία ανθρώπων και ζώων. Ποιος θα το έλεγε, ότι αυτή η μέρα μπορεί να είναι ακόμη πιο κοντά από ό,τι περιμέναμε;
Ο Dr Yossi Yovel, μαζί με την ομάδα τους από το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv στο Ισραήλ, ανακάλυψαν μία καινούργια τεχνική, που ενδέχεται να συμβάλλει στην επικοινωνία ανθρώπων και ζώων. Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ανιχνευτές υπέρηχων για να “μεταφράσει” τον τρόπο που επικοινωνούν οι νυχτερίδες. Μάλιστα, η τεχνολογία αυτή θεωρείται ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με τον Dr Yovel, οι νυχτερίδες είναι ικανές να αναπαράγουν μικτής συχνότητας δονήσεις, που αντηχούν στο περιβάλλον τους. Ο εγκέφαλός τους, λοιπόν, μπορεί να συλλάβει αυτούς τους ήχους και να τους χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει μία νοητική εικόνα, καθώς οι νυχτερίδες δεν έχουν όραση. Στην ουσία χρησιμοποιούν ένα είδος ηχοεντοπισμού για να βλέπουν. Ο ηχοεντοπισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει “κοινωνικές πληροφορίες”.
Παράλληλα, ο Dr Yovel επισήμανε ότι η μηχανική μάθηση θα είναι δυνατόν να φέρει επανάσταση στην επικοινωνία ανθρώπων και ζώων.
“Ηχογραφήσαμε αρκετές νυχτερίδες μέσα σε μήνες… μελετώντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκπέμπουν αυτές τις φωνές. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να προσδιορίσουμε το πλαίσιο της φωνής βάσει των φασματικών παραμέτρων της. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι αυτή η φωνή εκπέμπεται κατά τη διάρκεια καβγάδων για φαγητό, για παράδειγμα, με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Ακούγοντας αυτές τις διαφορετικές αλληλεπιδράσεις, η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τις διαφορές μεταξύ τους. Ωστόσο, με τη χρήση αλγορίθμων, καταφέραμε να εντοπίσουμε διαφορές”.
Περισσότερες έρευνες σχετικά με την επικοινωνία ανθρώπων και ζώων
Η Natalie Uomini, μελετώντας το κοράκι της Νέας Καληδονίας σε ένα νησί του Ειρηνικού, χρησιμοποιεί μία άλλη τεχνική για να εξερευνήσει την επικοινωνία μεταξύ των κορακιών.
“Όποια και αν είναι τα επιμέρους χαρακτηριστικά μιας φωνής, πιθανόν να είναι παρόμοια με το πώς οι άνθρωποι μπορούν να ξεχωρίσουν ο ένας τον άλλον”.
Σε μία άλλη περίπτωση, η Linda Erb, του Κέντρου Έρευνας Δελφινιών του Key West στη Florida, κατασκεύασε ένα μηχάνημα που μοιάζει με πληκτρολόγιο, για να επικοινωνεί με τα δελφίνια. Σκέφτηκε την ιδέα μετά από μία ασυνήθιστη συνάντηση με ένα δελφίνι, ονόματι Τερέζα. Η Linda Erb πίστευε ότι η Τερέζα χρησιμοποίησε τον ηχητικό εντοπισμό της για να της πει ότι ήταν έγκυος.
“Μπορεί να νομίζετε ότι ένα πληκτρολόγιο για ένα δελφίνι χωρίς χέρια ακούγεται λίγο περίεργο. Ωστόσο, τα δελφίνια είναι ικανά να χειρίζονται αντικείμενα με διάφορα μέρη του σώματός τους, όπως το ράμφος τους. Τα δελφίνια άκουγαν για πρώτη φορά ένα συγκεκριμένο σφύριγμα, δημιουργημένο από υπολογιστή.”
Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι, όταν τα δελφίνια άρχισαν να μιμούνται τα σήματα, τα οποία ήταν αποτυπωμένα στο πληκτρολόγιο της μηχανής.
Παράλληλα, μία ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Georgia ανέπτυξε ένα ηλεκτρονικό γιλέκο σκύλων. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό το εξάρτημα θα βοηθήσει στην επικοινωνία ανθρώπων και ζώων. Είναι ένα νέο πεδίο έρευνας, γνωστό ως “αλληλεπίδραση ζώων-υπολογιστή”. Μάλιστα, τα γιλέκα αυτά ήδη δοκιμάζονται στις Η.Π.Α.
Το αν ποτέ η επικοινωνία ανθρώπων και ζώων θα επιτευχθεί, είναι κάτι που μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τις μέχρι στιγμής απόπειρες, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι εφικτό μόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας.