Home / Good Life  / Art & Culture  / Yves Saint Laurent takes over Paris

Yves Saint Laurent takes over Paris

yves saint laurent
Ο οίκος Yves Saint Laurent γιορτάζει 60 χρόνια και σε προσκαλεί να γιορτάσεις μαζί του σε έξι μεγάλα μουσεία του Παρισιού.

 

Για τον εορτασμό της 60ής επετείου του οίκου Yves Saint Laurent, οι δημιουργίες του αείμνηστου Γάλλου couturier εκτίθενται σε έξι μεγάλα μουσεία του Παρισιού, μαζί με μερικά από τα έργα τέχνης που τον ενέπνευσαν να τα δημιουργήσει. Οι παράλληλες εκθέσεις των μουσείων θα αποκαλύψουν πώς εμπνεύστηκε ο διάσημος σχεδιαστής από μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Ανάμεσά τους οι Picasso, Matisse και Mondrian.

 

Πού μπορείς να βρεις τις παράλληλες εκθέσεις;

Οι παράλληλες εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν σε έξι από τα κορυφαία μουσεία του Παρισιού, τα Centre Pompidou, Μουσείο του Λούβρου, Musée d’Orsay, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, Μουσείο Πικάσο και Μουσείο Laurent. Θα διαρκέσουν έως τις 15 Μαΐου.

 

Η Mouna Mekouar, που επιμελήθηκε της ιδέας, είπε για τα διάσημα μουσεία της Γαλλίας και τον Yves:

“Πίστευα ότι θα ήταν αδύνατο να καταφέρουμε να συμφωνήσουν τόσα πολλά μουσεία με την ιδέα μας. Ωστόσο, όλα ενδιαφέρθηκαν και ενθουσιάστηκαν από την αρχή. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται όλα μαζί σε ένα έργο. Ο Saint Laurent εμπνεύστηκε πάρα πολύ από την τέχνη και αυτό δείχνει τους δεσμούς και τον διάλογο μεταξύ του έργου του και των εκθεμάτων των μουσείων. Δε θέλαμε να βάλουμε τα ρούχα σε ένα δωμάτιο. Τα θέλαμε εκεί, ανάμεσα στις μόνιμες συλλογές.”

 
Η ιδέα πίσω από το έργο

Σύμφωνα και πάλι με τη Mekouar:

“Η ιδέα του έργου είναι ότι δεν υπάρχει αρχή και τέλος. Μπορείτε να κάνετε ολόκληρο το δρομολόγιο και να επισκεφθείτε όλα τα μουσεία. Ακόμα, μπορείτε να επισκεφθείτε μόνο ένα μουσείο, γιατί κάθε χώρος έχει ένα πολύ ακριβές θέμα.”

 

Το κάθε μουσείο παρουσιάζει διαφορετικές πτυχές του έργου του Saint Laurent. Στο Λούβρο υπάρχουν μερικές από τις πιο εξαίσιες δημιουργίες του, όπως σακάκια κεντημένα με χρυσό και κρύσταλλα. Από την άλλη, στο Musée d’Art Moderne de Paris τα σχέδια του Saint Laurent απηχούν τα χρώματα των καλλιτεχνών Pierre Bonnard και Raoul Dufy. Ενώ στο Musée d’Orsay παρουσιάζονται μερικά από τα βραδινά ρούχα, που δημιούργησε για τη χοροεσπερίδα των 100ων γενεθλίων του Προυστ.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης εκτίθενται συνολικά 50 δημιουργίες Saint Laurent και περίπου 300 σχέδια.

 

◊ Centre Pompidou και Yves Saint Laurent

 

 

Στο Centre Pompidou εκτίθενται 13 ζεύγη αυθεντικών σχεδίων του Saint Laurent, ανάμεσα σε έργα τέχνης των Henri Matisse, Pablo Picasso και Fernand Léger, αλλά και μία συλλογή Polaroid φωτογραφιών. Επιπλέον, φιλοξενεί μερικούς από τους πίνακες που ενέπνευσαν άμεσα τη δουλειά του. Ανάμεσά τους  και ένας Mondrian του 1937. Είναι η πρώτη φορά που το μουσείο σύγχρονης τέχνης παρουσιάζει έκθεση αφιερωμένη στη μόδα. Ωστόσο, το Pompidou έχει έναν ιστορικό δεσμό με τον Saint Laurent, αφού το 2002 φιλοξένησε την αποχαιρετιστήρια επίδειξή του. Η Marie Sarré, βοηθός επιμελήτρια του Centre Pompidou, είπε ότι το μουσείο ελπίζει να προσελκύσει νέο κοινό με τη συμμετοχή του στο έργο. Από την άλλη, ο διευθυντής του μουσείου, Laurent Le Bon, είπε για την έκθεση:

“Δεν υπάρχει πλέον συζήτηση για τη θέση της μόδας στο μουσείο. Δίνουμε τόση έμφαση σε ένα αριστούργημα του Yves Saint Laurent όσο σε ένα έργο του Πικάσο.”

 

♦ Λούβρο και Yves Saint Laurent

 

 

Στο Μουσείο του Λούβρου θα δείτε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κεντημένα μπουφάν του Saint Laurent, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου οργάντζα του 1990, κεντημένο με χρυσό και κρύσταλλο βράχου. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε ανεκτίμητα κοσμήματα, όπως μια καρφίτσα, που ανήκε στην αυτοκράτειρα Eugénie, σύζυγο του Ναπολέοντα III, με 2.438 διαμάντια κοπής μπριγιάν και 196 διαμάντια κοπής τριαντάφυλλο. Ο διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου είπε:

“Είναι μια άλλη μορφή διαλόγου, αλλά γνωρίζουμε ότι ο Saint Laurent είχε μεγάλο πάθος για αυτά τα κομμάτια και για τους πολύτιμους λίθους.”

 

Musée d’Orsay και Yves Saint Laurent

 

 

Η έκθεση στο Musée d’Orsay εκμεταλλεύεται την αίθουσα του πέμπτου ορόφου, αυτή με το υπερμεγέθης ρολόι. Η έκθεση πραγματοποιείται μπροστά σε μια οθόνη από διάφανο ύφασμα. Μάλιστα, είναι ειδικά σχεδιασμένη για να προστατεύει τα εύθραυστα ρούχα από το φως της ημέρας. Στην οθόνη υπογραμμίζεται η σχέση μεταξύ του σχεδιαστή και του συγγραφέα Marcel Proust. Συμπίπτει, άλλωστε, και με τη φετινή εκατονταετηρίδα από τον θάνατο του συγγραφέα.

Διαθέτει δύο κοστούμια για τον χορό του Προυστ με παρουσιαστή τη βαρόνη Marie-Hélène de Rothschild και τον σύζυγό της Guy, το 1971. Ο Saint Laurent έντυσε την οικοδέσποινα, αλλά και την ηθοποιό Jane Birkin. Τα φορέματα είναι σε χρώμα ελεφαντόδοντου εμπνευσμένα από χαρακτήρες από τα μυθιστορήματα του Proust.

Για τον Christophe Leribault, διευθυντή του Musée d’Orsay, ήταν πολύ σωστό να δώσει στους επισκέπτες μια εικόνα για έναν σχεδιαστή που εμπνέεται συνεχώς από την τέχνη.

Σε ένα μουσείο χρειάζεσαι εκπλήξεις. Πράγματα που είναι λίγο απροσδόκητα.”

 

♦ Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού και Yves Saint Laurent

 

 

Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού μπορείτε να δείτε σατέν βραδινά φορέματα και μπουφάν με κοσμήματα, που χρονολογούνται στη δεκαετία του ’90. Θα τα βρείτε δίπλα στο μνημειώδες σκηνικό της ταινίας “The Electricity Fairy” του Raoul Dufy, ενός ζωντανού έργου σε μέγεθος δωματίου, που δημιουργήθηκε αρχικά για την Παγκόσμια Έκθεση του 1937.

Η έκθεση οδηγεί τελικά τους επισκέπτες στο δωμάτιο Matisse. Εκεί βρίσκονται οι πίνακες ζωγραφικής σε μέγεθος πάνελ “The Unfinished Dance” και “The Dance of Paris”. Εκεί ξεχωρίζουν τα σχέδια κοστουμιών του Saint Laurent, που επηρεάστηκαν από τη δεκαετία του 1930. Δημιουργήθηκαν για τη Γαλλίδα ηθοποιό Anny Duperey, που πρωταγωνίστησε στην ταινία του Alain Resnais “Stavisky”.

 

◊ Μουσείο Πικάσο και Yves Saint Laurent

 

 

Ο Πικάσο ενέπνεε συνεχώς τον Saint Laurent. Μάλιστα, του αφιέρωσε μια ολόκληρη συλλογή το 1979. Η έκθεση του Μουσείου Πικάσο περιλαμβάνει ένα σακάκι εμπνευσμένο από ένα πορτρέτο του Nusch Éluard. Τα δύο έργα εμφανίζονται δίπλα-δίπλα σε μια εντυπωσιακή αντιπαράθεση.

 

♦ Μουσείο Yves Saint Laurent

 

 

Η μόνη τοποθεσία, που δεν παρουσιάζει ενδύματα, είναι το ίδιο το Μουσείο Yves Saint Laurent. Οι Cox, Mekouar και ο συνεργάτης επιμελητής Stephan Janson επέλεξαν να επικεντρωθούν στη διαδικασία εργασίας, μέσα από σκίτσα των 300 ρούχων, που παρουσιάστηκαν στην τελευταία επίδειξη ραπτικής του Saint Laurent στο Pompidou το 2002, μαζί με μοτίβα και δείγματα κεντήματος.

Η Madison Cox, πρόεδρος του Ιδρύματος Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, είπε ότι η έκθεση είναι εξαιρετική, ενώ δήλωσε:

“Για τον Yves Saint Laurent, οι καλές τέχνες ήταν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, που αγκάλιαζε όλους τους πολιτισμούς σε όλη την ιστορία. Αυτός ο συνεχής διάλογος ήταν βασικό στοιχείο της απεριόριστης ευρηματικότητας και δημιουργικότητας του σχεδιαστή.”

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights