Home / Wellness  / Mind  / Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στην απιστία;

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στην απιστία;

Απιστία: Ο τρίτος άνθρωπος

 

Η σκέψη και μόνο ότι ο σύντροφός μας μπορεί να έχει μια παράλληλη σχέση προκαλεί πανικό, αγωνία και ταραχή. Τα συναισθήματα είναι συνήθως οδυνηρά τόσο σε αυτόν που τον απατούν, όσο και σε αυτόν που απατά.

 

Η ερωτική εικόνα μιας μακροχρόνιας σχέσης ή ενός γάμου μπορεί να χάσει σημαντικά την ποιότητά της από τις συμπεριφορές που υιοθετούνται και από τους δύο συντρόφους σταδιακά μέσα στη συμβίωση. Ρόλοι και συνήθειες επιδρούν αρνητικά στην επιθυμία και την έλξη για ερωτική επαφή. Οι σύντροφοι συχνά παραμελούν την εικόνα τους, ξεχνούν τα «θέλω» τους και δεν προσπαθούν να αρέσουν στο σύντροφό τους.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στην απιστία;

 

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να απατήσει το σύντροφό του:

 

Έλλειψη ευχαρίστησης-ενδιαφέροντος. Είναι πιθανό να υπάρχουν προβλήματα στη σχέση και να θεωρήσει είτε ο άντρας είτε η γυναίκα ότι με τον τρόπο αυτό βρίσκει διέξοδο από αυτά. Εάν για παράδειγμα, ένας σύντροφος νιώθει να είναι παραμελημένος από τη σύντροφό του, μπορεί να επιδιώξει να γνωρίσει κάποια άλλη και με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνει την φυγή του από τη σχέση.

 

Η ανασφάλεια και ο φόβος εγκατάλειψης από το σύντροφο μέσα σε μια σχέση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν στην απιστία. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το φόβο, μπορεί να απιστήσει ο ίδιος για να νιώθει σίγουρος ότι σε περίπτωση που ο σύντροφός του «τον διώξει» θα έχει κάπου να στηριχθεί. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν εξωσυζυγικές σχέσεις με συντρόφους με τους οποίους νιώθουν ανώτεροι.

 

Όταν σε μια σχέση ο ένας από τους δύο συντρόφους νιώθει ότι δεν έχει καθόλου έλεγχο σε αυτή, αλλά ακόμη και οι πιο μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας καθορίζονται από τον άλλο, μπορεί να οδηγηθεί σε εξωσυζυγικό δεσμό προκειμένου να ανακτήσει κάποια “δύναμη” και να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του.

 

Η απιστία μπορεί να φανερώνει και την κακή επικοινωνία των δυο συντρόφων.

 

Είναι συχνή η απιστία στα ζευγάρια;

 

Έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό τόσο των αντρών όσο και των γυναικών που προβαίνουν στην απιστία συνεχώς αυξάνεται. Παρόλα αυτά, όμως, υπάρχουν σχέσεις που παραμένουν μονογαμικές, γιατί οι σύντροφοι θεωρούν πιο σημαντικό το δέσιμο και την εμπιστοσύνη στο δεσμό από μια εφήμερη απόλαυση. Σε μελέτες παρατηρείται ότι αλλιώς ορίζουν την απιστία οι άντρες και αλλιώς οι γυναίκες. Η πλειοψηφία των αντρών αντιμετωπίζει την απιστία ως μια σαρκική επαφή χωρίς καμία απολύτως συναισθηματική επένδυση. Ενώ οι γυναίκες, συνήθως, για να λειτουργήσουν ερωτικά με κάποιον άντρα θα πρέπει να έχουν αισθήματα για αυτόν.

 

Τι γίνεται μετά την αποκάλυψη μιας απιστίας;

 

Η αποκάλυψη είναι επώδυνη και για τους δύο. Διαταράσσει το βασικό στοιχείο της σχέσης, την εμπιστοσύνη. Τόσο ο σύντροφος που έχει απατηθεί, όσο και αυτός που έχει διαπράξει την απιστία, έχει συναισθήματα θλίψης, ενοχής, πόνου και ταπείνωσης. Η κρίση μπορεί να είναι τόσο έντονη που ίσως συνοδεύεται και από σκέψεις αυτοκτονίας και να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις (ξεσπάσματος) είναι σύνηθες φαινόμενο σε ένα ζευγάρι μετά την αποκάλυψη. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των ζευγαριών δεν φθάνει στο χωρισμό, παρόλο που η σχέση τους επηρεάζεται, συνήθως, αρνητικά. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που αναφέρουν πως μετά από αυτό το γεγονός είχαν καλύτερη σχέση με τον σύντροφό τους, καθώς αναθεώρησαν τη σχέση τους και την αναπροσάρμοσαν σε πιο γερές βάσεις.

 

Οι ερωτικές σχέσεις θέλουν δουλειά για να διατηρηθούν. Η αντίληψη ότι η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που ή έρχεται μόνο του ή αλλιώς δεν αξίζει να κοπιάζεις για αυτό, είναι εντελώς λανθασμένη. Το κοινό σημείο από αναφορές ανθρώπων που ήταν για χρόνια ευτυχισμένοι μαζί, είναι ότι δεν άφηναν τη σχέση να προχωράει μόνη της, παρά πάλευαν ασταμάτητα γι’ αυτήν.

 

Ποιοι είναι άπιστοι… εκ φύσεως!

Σύμφωνα με τον Dr David Schmidt του Πανεπιστημίου Bradley, πιο άπιστοι είναι:

 

Τύπος προσωπικότητας Γιατί;
Εξωστρεφείς Αναζητούν την ικανοποίηση
Συναισθηματικά Ασταθείς Αμφιβάλλουν για τις σχέσεις
Ανοιχτόμυαλοι Πάντα έτοιμοι για εμπειρίες
Κακότροποι Αδιαφορία για τους άλλους
Ασυνείδητοι – ανήθικοι Δεν έχουν ηθικούς φραγμούς

[email protected]

Η Νάντια Κοκκίνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. το 2009, ενώ την ίδια χρονιά απέκτησε και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Το 2011 πραγματοποίησε Mετεκπαίδευση στην Κλινική Ψυχολογία στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Α.Π.Θ. του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου. Το 2015 ξεκίνησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, ενώ παράλληλα διετέλεσε εξωτερικός συνεργάτης της Γ΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Α.Π.Θ., ΑΧΕΠΑ. Το 2017 ολοκλήρωσε το MSc Σχολικής-Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις-Πάφου (Κύπρος). Έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια σε σεμινάριο ψυχολογίας μαθητών του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και έχει επιτελέσει συντελεστικό όργανο ομαδικής ψυχοθεραπείας γονέων σε σχολείο του Δήμου Τριλόφου. Παράλληλα, την χρονική περίοδο 2014-2017 παρείχε ψυχολογικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες στο Καταφύγιο Γυναίκας – Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών. Την παρούσα χρονική περίοδο, σε ιδιωτικό επίπεδο, παρέχει ατομικές και ομαδικές υπηρεσίες Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας, σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες στο χώρο της ή και διαδικτυακά. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.