Τα εστιατόρια οκτώ Design Hotels ανά τον κόσμο -ανάμεσά τους και ένα σε ελληνικό έδαφος- μας προσκαλούν όχι απλά να δειπνήσουμε, αλλά να ανακαλύψουμε τοπικές γεύσεις και μαγειρικές παραδόσεις!
Οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο ορίζονται από το φαγητό τους. Γι’ αυτό, λοιπόν, το γεύμα σε ένα εστιατόριο μπορεί να αναχθεί σε εμπειρία και αναπόσπαστο κομμάτι ενός ολοκληρωμένου ταξιδιού. Τόσο αναπόσπαστο, μάλιστα, που τα εστιατόρια πολλών ξενοδοχείων έχουν γίνει οι ακρογωνιαίοι λίθοι τους. Αυτές οι οκτώ ιδιοκτησίες των Design Hotels έχουν αναπτύξει τις ιδέες τους για φαγητό και ποτό, ώστε να αντικατοπτρίζουν την τοπική κουλτούρα. Και τα εστιατόριά τους γίνονται μέρη όπου ανακαλύπτουμε τοπικές γεύσεις και παραδόσεις.
Satoyama Jujo, Ιαπωνία
Εκπληκτικά λαχανικά του βουνού και βρώσιμα άγρια φυτά, όπως οι άγριες φτέρες και οι βλαστοί βουτύρου, διαμορφώνουν το μενού πέντε πιάτων στο εστιατόριο του Satoyama Jujo, στην πόλη Minami-Uonuma της Ιαπωνίας. Τα εξ ολοκλήρου βιολογικά πιάτα έρχεται να ολοκληρώσει ένα σετ πέντε ποτών, που περιλαμβάνει φυσικά κρασιά τοπικής παραγωγής και αφιλτράριστα, μη επεξεργασμένα σάκε.
Les Andéols, Γαλλία
Ομοίως, στο Les Andéols, στην Προβηγκία της Γαλλίας, ο σεφ Aurélien Egger δημιουργεί μοναδικά πιάτα, όπως καπνιστό σανό πατάτας και βούτυρο φυτικής τρούφας. Ο σεφ χρησιμοποιεί εποχιακά και τοπικά υλικά, τα περισσότερα από τα οποία καλλιεργούνται στο κτήμα του καταλύματος. Στο La Platane, τα φιλικά και γενναιόδωρα πιάτα τονίζουν μια προβηγκιανή και μεσογειακή ταυτότητα. Και στο La Loggia, κάθε γεύση αναδεικνύεται σε σχολαστικά εκλεπτυσμένη κουζίνα.
Das Achental, Γερμανία
Τα αξιοθέατα, οι ήχοι και οι μυρωδιές των Άλπεων μεταφράζονται στα πιάτα των εστιατορίων του Das Achental στο Chiemgau της Γερμανίας. Εδώ, ο σεφ Edip Sigl -ο οποίος έχει κερδίσει δύο αστέρια Michelin- χρησιμοποιεί φρέσκα, βιολογικά και τοπικά συστατικά, για να καθορίσει το εκλεκτό μενού στο ES:SENZ, καθώς και στα δύο άλλα εστιατόρια του ξενοδοχείου υπό την αρμοδιότητά του, Weißer Hirsch και Hubertshütte.
Cretan Malia Park, Ελλάδα
Την ουσία του τόπου γιορτάζει και το Cretan Malia Park, όπου τα φαγητά και τα ποτά που προσφέρονται αντικατοπτρίζουν την προστατευόμενη από την UNESCO διατροφική κληρονομιά της Κρήτης. Τα εστιατόρια του καταλύματος χρησιμοποιούν υλικά επιλεγμένα από τον βιολογικό κήπο του και από ένα δίκτυο ντόπιων αγροτών. Η αυθεντική κρητική κουζίνα και οι μεσογειακές σπεσιαλιτέ προσφέρονται μαζί με άφθονα κρητικά κρασιά. Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, ο σεφ του Cretan Malia Park, Αθηναγόρας Κωστάκος, θα διοργανώνει pop-up δείπνα στον κήπο, σε συνεργασία με άλλους σεφ από το νησί.
Torre de Palma Wine Hotel, Πορτογαλία
Στεγασμένο σε μια δομή που χρονολογείται από το 1338 στο Monforte της Πορτογαλίας, το Torre de Palma Wine Hotel γιορτάζει το αρχαίο ρωμαϊκό πάθος για το κρασί και το ελαιόλαδο. Στο Palma Restaurant, με τον βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ Migel Laffan, η κουζίνα του Alentejo αναβαθμίζεται σε υψηλότερο επίπεδο, με πιάτα με τοπικά παραγόμενα λουκάνικα και φυσικά τυριά, καθώς και προσεκτικά επιλεγμένα ζώα βοσκής. Το σήμα κατατεθέν του ξενοδοχείου είναι, φυσικά, το ομώνυμο οινοποιείο μπουτίκ, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τα κρασιά που παρασκευάζονται στο κτήμα.
Harmon Guest House, Καλιφόρνια
Μια αξιοζήλευτη επιλογή κρασιών είναι επίσης διαθέσιμη στο Harmon Guest House, στο Healdsburg της Καλιφόρνια. Η προσεκτικά επιμελημένη λίστα κρασιών προσφέρεται στη βεράντα του τελευταίου ορόφου, με θέα στο βουνό Fitch, τους λόφους Sonoma και το κέντρο του Healdsburg. Περιλαμβάνει τόσο ανερχόμενους οινοποιούς, όσο και μερικούς από τους θρύλους της περιοχής. Εδώ, οι επισκέπτες καλούνται συχνά να συναντήσουν ντόπιους οινοποιούς και να κάνουν μια βαθιά “βουτιά” στη διαδικασία οινοποίησης.
Carlota, Ισημερινός
Το προσωπικό της κουζίνας του Carlota, στο Κίτο του Ισημερινού, έχει εκπαιδευτεί να αναπαράγει πιστά τις οικογενειακές συνταγές της Doña Carlota Echeverría de Moreno, τις οποίες μαγείρεψε η ίδια ενώ διέμενε στο σπίτι που τώρα είναι το ξενοδοχείο. Το Bistro 626 προσφέρει παραδοσιακά πιάτα της, όπως το fanesca, ένα στιφάδο από δημητριακά και φασόλια των Άνδεων, και το guaguas de pan με colada morada, γλυκά ρολά πασπαλισμένα με ζάχαρη και γεμισμένα με μαρμελάδα.
Elena de Cobre, Μεξικό
Εν τω μεταξύ, στο Elena de Cobre στο León του Μεξικού, το ξύλο βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο σεφ Juan Emilio Villasñor, Fire Master της Mexican Grill Society, είναι παθιασμένος με την επίδραση του φυσικού ξύλου στη γεύση, τη μυρωδιά και τα χρώματα. Στο εστιατόριο του καταλύματος, La Cocinoteca, εστιάζει στην καπνιστή μεξικάνικη fusion κουζίνα, που δημιουργήθηκε με φρέσκα, εποχικά υλικά από μια τοπική αγορά και σερβίρεται σε ένα μακρόστενο, ξύλινο τραπέζι σεφ στην κουζίνα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν.
Κεντρική εικόνα: Das Achental
All photos courtesy of Design Hotels