Home / Good Life  / Burger: H ιστορία του πιο αγαπημένου junk food!

Burger: H ιστορία του πιο αγαπημένου junk food!

Πώς ξεκίνησε η ιστορία του burger, του πιο αγαπημένου σάντουιτς στον κόσμο, και πώς εξελίχθηκε σε σύμβολο της pop κουλτούρας;

 

Σε μία πρόχειρη έρευνα για το πιο αγαπημένο junk food ανά τον πλανήτη, πιθανότατα θα έπαιρνε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις του κόσμου. Ο λόγος για το burger, το σάντουιτς που συνδέθηκε άμεσα με την αμερικανική pop κουλτούρα, και έχει εξελιχθεί σε φαγητό-σύμβολο.

 

Η αρχή της ιστορίας

Σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές, το burger ξεκινά από την πόλη του Αμβούργου. Η Αγγλίδα συγγραφέας Hannah Glasse, στο βιβλίο της “The Art of Cookery Made Plain and Easy” (1758) φιλοξενεί μία από τις πρώτες συνταγές burger. Το αναφέρει ως “σάντουιτς με λουκάνικο ή μπιφτέκι, που σερβίρεται ανάμεσα σε δύο φρυγανισμένες φέτες ψωμιού”. Πρόκειται ουσιαστικά για μια δημιουργική παραλλαγή του παραδοσιακού πιάτου του Αμβούργου, με την ονομασία Rundstück. Ήταν ιστορικά ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα και φτιαχνόταν από μία φέτα ζεστού μοσχαρίσιου ή χοιρινού κρέατος, το οποίο σέρβιραν μεταξύ δύο φετών ψωμιού από σιτάρι, περιέλουζαν με ζεστό ζωμό και συνόδευαν με πίκλες στην άκρη.

 

burger

 

Το “ταξίδι” της συνταγής

Στα μέσα του 19ου αιώνα, Γερμανοί μετανάστες στις ΗΠΑ φαίνεται ότι μετέφεραν τα μυστικά της κουζίνας τους. Φυσικά, ανάμεσα στις συνταγές τους ήταν και το Rundstück. Κάπως έτσι, και αφού πολλοί από αυτούς άνοιξαν τα δικά τους εστιατόρια ή υπαίθριους πάγκους, δημιουργήθηκε το Hamburg steak, μία μπριζόλα σερβιρισμένη ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού!

 

Για πρώτη φορά συναντά κανείς καταγεγραμμένο το Hamburg steak το 1884, στην εφημερίδα The Boston Journal. Στις 5 Ιουλίου 1896 γίνεται μία ακόμη αναφορά, αυτήν τη φορά στη Chicago Daily Tribune. Το άρθρο μιλά για το λεγόμενο “Sandwich Car“, μια υπαίθρια καντίνα που σέρβιρε ένα Hamburger steak sandwich. Μόνο που αυτήν τη φορά, το κρέας ήταν σε μορφή κιμά, μαγειρεμένος σε ψηστιέρα γκαζιού.

 

burger

 

Η πατρότητα του burger

Πότε, όμως, έχουμε επίσημα το πρώτο burger και ποιος ο “πατέρας” του; Οι επικρατέστερες εκδοχές αφορούν στους Louis Lassen, Charlie Nagreen και τους αδερφούς Frank και Charles Menches.

 

Ο Louis Lassen ήταν Δανός μετανάστης στις ΗΠΑ, ο οποίος άνοιξε το δικό του μικρό εστιατόριο, με την ονομασία Louis’ Lunch στο New Haven του Κονέκτικατ. Ο αστικός μύθος λέει πως κάποιος πελάτης παρήγγειλε μία μπριζόλα, αλλά τα κρέατα είχαν τελειώσει. Τότε, ο Louis αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όσα υπολείμματα υπήρχαν σε κιμά, σχηματίζοντας ένα μπιφτέκι, σερβιρισμένο σε δύο φέτες φρυγανισμένου ψωμιού. Έτσι, η πεντανόστιμη συνταγή παρέμεινε ως μία από τις σπεσιαλιτέ του εστιατορίου.

 

Λένε πως η πρώην Γερουσιαστής της εν λόγω Πολιτείας, Rosa DeLauro, είχε επιβάλει την κατοχύρωση της συνταγής στον τόπο καταγωγής της, ενώ σύμφωνα με το New York Magazine το όνομα είχε δοθεί από Γερμανούς ναυτικούς από το Αμβούργο, οι οποίοι το δοκίμασαν και τους θύμισε έντονα τη γεύση του Rundstück.

 

 

Διεκδικητές του τίτλου!

Ο Charlie Nagreen διεκδικεί με τη σειρά του την πατρότητα του burger. Διατηρούσε πάγκους με γρήγορο φαγητό στο Seymour του Ουινσκόνσιν. Λάτρευε να φτιάχνει κεφτεδάκια και το 1885 καθιέρωσε ένα στρογγυλό σάντουιτς, με ένα μεγαλύτερο patty από κιμά. Η έμπνευση για το συγκεκριμένο σάντουιτς προήλθε από τα φαγητά των Γερμανών μεταναστών της περιοχής του. Έτσι, προς τιμήν τους, έδωσε στο έδεσμά του το όνομα… hamburger!

 

Η τελευταία διεκδίκηση πατρότητας αφορά στους Frank και Charles Menches. Εκείνοι πούλησαν ένα ground beef sandwich σε πανηγύρι του Erie County Fair το 1885, στο Hamburg της Νέας Υόρκης. Όταν εξαντλήθηκαν τα σάντουιτς με λουκάνικο, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν μοσχαρίσιο κιμά που είχαν στη διάθεσή τους. Το σάντουιτς που δημιούργησαν το είπαν hamburger, από την περιοχή Hamburg της Νέας Υόρκης.

 

 

Τελικά, το σάντουιτς με μπιφτέκι εμπλουτίστηκε και στη συνέχεια έγινε το βασικό έδεσμα σε αμερικανικά diners. Η τεράστια δημοφιλία τους είχε ως αποτέλεσμα το άνοιγμα μεγάλων αλυσίδων, όπως τα McDonald’s, που λάνσαραν τη συνταγή σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath