Home / Cozyhome  / Architecture  / Asprolithos Villas: Ένας κυκλαδίτικος παράδεισος στην Κύθνο, από τις Polisgram Architects

Asprolithos Villas: Ένας κυκλαδίτικος παράδεισος στην Κύθνο, από τις Polisgram Architects

Polisgram Architects, Στέλλα Παπάζογλου και Λουίζα Βαρελίδη, ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον σχεδιασμό ενός μοναδικής αισθητικής συγκροτήματος κατοικιών στο νησί της Κύθνου, δημιουργώντας μας την επιθυμία για λίγο καλοκαίρι ακόμα…

 

Το συγκρότημα Ασπρόλιθος αποτελείται από τρεις λιθόκτιστες κατοικίες και βρίσκεται στην περιοχή Καλό Λιβάδι, στο κυκλαδίτικο νησί της Κύθνου. Η τοποθεσία κοιτάει δυτικά και έχει θέαση προς τα νησιά Σέριφος και Σύρος.

 

 

Οι κατοικίες των 40 τ.μ. έχουν τοποθετηθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε η καθεμία από αυτές να μπορεί να απολαύσει την υπέροχη θέα στο Αιγαίο πέλαγος.  Κατασκευάστηκαν με τοπική πέτρα, από ντόπιους τεχνίτες  («πετράδες») και στη συνέχεια ασβεστώθηκαν, όπως συνηθίζεται στα νησιά των Κυκλάδων, προκειμένου να επιτευχθεί η αντανάκλαση του ηλίου, καθώς και οι βέλτιστες συνθήκες δροσισμού στο εσωτερικό των κατοικιών.

 

Κάθε κατοικία έχει τη δική της μικρή ιδιωτική πισίνα, την οποία οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η ξύλινη πέργκολα προστατεύει τον εξωτερικό χώρο από το άμεσο φως και τον ισχυρό άνεμο. Ο διαχωρισμός ανάμεσα στις 3 κατοικίες είναι αρκετά χαλαρός.

 

 

Οι Polisgram Architects ήθελαν να  δώσουν μία αίσθηση ιδιωτικότητας, χωρίς, όμως, να δημιουργήσουν δύσκαμπτα όρια. Υπήρξε συνειδητή επιλογή το να διατηρήσουν ένα επίπεδο επαφής ανάμεσα στις κατοικίες. Έτσι, οι διαχωριστικοί τοίχοι είναι χαμηλοί και διαθέτουν οπές, μέσα από τις οποίες το φως, ο αέρας και ο ήχος μπορούν να διαπεράσουν και να κυκλοφορήσουν.

 

 

Το εσωτερικό των κατοικιών χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Στο χαμηλότερο υπάρχει η κουζίνα και το καθιστικό, ενώ στο ανώτερο επίπεδο  η κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο. Οι χρωματικοί τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι λευκοί και γήινοι, ενώ τα υλικά είναι φυσικά, όπως ξύλο, μέταλλο, βαμβακερά υφάσματα και κεραμικά αντικείμενα.

 

 

 

Η κύρια είσοδος στο συγκρότημα είναι μία πέτρινη καμάρα, η οποία σε αντίθεση με τις κατοικίες, έχει μείνει στις φυσικές της αποχρώσεις, έτσι ώστε να ξεχωρίζει αλλά και να καδράρει τις λευκές κατοικίες. Στην πίσω όψη του συγκροτήματος δημιουργείται ένας διάδρομος με τέτοιον τρόπο, ώστε τα καλοκαιρινά μελτέμια να στροβιλίζονται γύρω από τα σπίτια, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στη θέα προς το βουνό.

 

 

Credits:
Aρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Polisgram Architects
Kατασκευή: Laretzakis Oikodomiki
Φωτογραφίες: Ioanna Fotiadou

 

www.polisgram.gr

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath