Home / Cozyhome  / Architecture  / Οι ZAV Architects δημιούργησαν ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο κατοικιών, στις ακτές του Περσικού Κόλπου

Οι ZAV Architects δημιούργησαν ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο κατοικιών, στις ακτές του Περσικού Κόλπου

Το νησί Hormuz, επίσης γραμμένο ως Hormoz, είναι ένα ιρανικό νησί στον Περσικό Κόλπο, πιο συγκεκριμένα 8 χιλιόμετρα από τις ιρανικές ακτές, μέρος της επαρχίας Χορμοζάν. 

 

Σε αυτό ακριβώς το μικρό νησί αποφάσισαν οι Ιρανοί αρχιτέκτονες ZAV Architects να δημιουργήσουν ένα πολύ ιδιαίτερο συγκρότημα κατοικιών, σαν μια πολιτιστική κοινότητα διακοπών, όπως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν. 

 

 

Ο πρωτότυπος οικισμός αποτελείται από 200 μικρές πολύχρωμες, θολωτές κατοικίες, με θέα τον Περσικό Κόλπο αλλά και το άγριο, βραχώδες τοπίο της περιοχής.

 

Οι συγκεκριμένες κατοικίες δημιουργήθηκαν εξαρχής, ώστε να δώσουν στους τουρίστες ένα κίνητρο να επισκεφθούν το νησί, απολαμβάνοντας εναλλακτικές διακοπές και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την οικονομία του τόπου.

 

 

Σαν μια μικρή αποικία γεμάτη ζωντάνια, διαθέτει εστιατόρια, καφέ, καταστήματα με σουβενίρ και άλλα μικρά μαγαζιά, ό,τι δηλαδή θα μπορούσε να βρει κανείς σε ένα καλοκαιρινό θέρετρο διακοπών.

 

Τα 200 θολωτά κτίσματα έχουν διαφορετικά μεγέθη και χρώματα, δημιουργώντας έτσι μια πολύ ξεχωριστή τοπογραφία, ειδικά όταν αντικρίζεις τον οικισμό από ψηλά. Κίτρινα, μπλε, πράσινα και κόκκινα σπίτια συνθέτουν μια πολύ μοναδική εικόνα, ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων και σχημάτων, που σίγουρα εντυπωσιάζει.

 

 

Τα χρώματα συνεχίζονται και στο εσωτερικό των κατοικιών, τόσο στους τοίχους όσο και στα έπιπλα, σαν μια προέκταση του γενικότερου τρόπου ζωής των κατοίκων του νησιού, αφού το χρώμα κυριαρχεί σε κάθε έκφραση της καθημερινότητάς τους, από τα ρούχα μέχρι και το φαγητό τους.

 

 

Οι κατοικίες είναι κατασκευασμένες με παραδοσιακές τεχνικές, μακριά από τεχνολογικά μέσα, κάτι που κατέστησε εφικτή την ενεργή συμμετοχή ντόπιων τεχνιτών. 

 

Οι Ιρανοί ZAV Architects έχουν ως έδρα τους την Τεχεράνη και έχουν ως στόχο μέσα από τα σχεδιαστικά τους projects, να ενισχύσουν όσο μπορούν την τοπική κοινωνία.

 

www.zavarchitects.com

 

Photography: Tahmineh Monzavi, Soroush Majidi and Payman Barkhordari.

Source: Dezeen

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath