Home / Cozyhome  / Architecture  / Μια σύγχρονη εξοχική κατοικία στην Κύθνο από τους Polisgram Architects

Μια σύγχρονη εξοχική κατοικία στην Κύθνο από τους Polisgram Architects

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Polisgram ανέλαβε την ανακαίνιση ενός κτίσματος του 1890, στο χωριό Δρυοπίδα της Κύθνου, με σκοπό να μετατραπεί σε μια εξοχική κατοικία, που συνδυάζει την αγάπη για το παρελθόν με τις σύγχρονες ανέσεις.

 

Βασική επιδίωξη ήταν να διατηρηθούν και να αναδειχθούν όλα τα παραδοσιακά στοιχεία του κτίσματος. Εσωτερικά η κατοικία καταφέρνει να συνδυάσει την τοπική αρχιτεκτονική με τον σύγχρονο σχεδιασμό, τόσο σε επίπεδο κάτοψης όσο και στη χρήση των υλικών. Οι χρωματισμοί την παλιών πλακιδίων δαπέδου που διατηρήθηκαν και τα πράσινα παραθυρόφυλλα, “αναμιγνύονται” δημιουργικά με το φυσικό ξύλο, τις λεπτομέρειες από πέτρα και τις γκρι αποχρώσεις της τσιμεντοκονίας, δημιουργώντας έτσι μία διάχυτη απλότητα, η οποία τονίζεται μέσα από τον φυσικό αλλά και τεχνητό φωτισμό του χώρου.

 

 

Η κάτοψη της κατοικίας χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στον χειρισμό του αιθρίου, το οποίο συνιστά τον βασικό χώρο συνάθροισης, αποτελώντας ταυτόχρονα και μία άμεση συσχέτιση του “μέσα” με το “έξω”. Συγκεκριμένα λειτουργεί σαν ένα κέλυφος, προστατευμένο από τον ήλιο και τους ισχυρούς κυκλαδίτικους ανέμους προσφέροντας ταυτόχρονα πολλαπλές θεάσεις.

 

 

 

Η ευελιξία ήταν πολύ σημαντική έννοια στον σχεδιασμό αυτής της παραθεριστικής κατοικίας. Έτσι, διαθέτοντας μεγάλο ύψος στο επίπεδο του ισογείου δημιουργείται η δυνατότητα εσωτερικού εξώστη, ο οποίος έχει πολλαπλή λειτουργία και παρέχει οπτικές συσχετίσεις τόσο με το ισόγειο όσο και με το αίθριο. Κτιστά έπιπλα και ειδικές κατασκευές αξιοποιούν τον  μέγιστο  διαθέσιμο χώρο, ενώ παράλληλα τονίζουν την καθαρόαιμη κυκλαδίτικη αισθητική. Τέλος, η εξωτερική πρόσοψη έχει διατηρηθεί πλήρως, με τα μοναδικά ακροκέραμα της στέγης -μισά αρσενικά, μισά θηλυκά- να έχουν αποσπαστεί και επανατοποθετηθεί στην ακριβή τους θέση.

 

 

 

Όταν ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός “αγκαλιάζει” και συνταιριάζει με έμπνευση το παρελθόν και το μέλλον, τότε μιλάμε για κατοικίες που “μιλούν” σε πολλές και διαφορετικές γλώσσες.

 

Photo credits: Ioanna Fotiadou

 

 

www.polisgram.gr

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath